В VII клас Калоян и Вичо направиха сайт по математика, за да помогнат на по-малките

Удовлетворяващо е, като виждаш как от няколко реда на клавиатурата излиза готов продукт, казват момчетата от бургаското училище “Александър Георгиев - Коджакафалията”

Сайт, с който да помогнат на по-малките си съученици при националното външно оценяване (НВО), създадоха двама седмокласници от бургаското иновативно училище “Александър Георгиев - Коджакафалията”.

Калоян Георгиев и Вичо Вичев се заемат със задачата, докато самите те се готвят за изпитите след VII клас, популярни като малките матури. От собствен опит знаят колко трудно и притеснително е да се явяваш на изпит и си дават сметка какво е за четвъртокласниците да преминат през подобно изпитание в края на годината.

Затова решават да им помогнат и така създават сайта “Аз и математиката - готови за НВО”.

Страниците на сайта съдържат информация, обобщена в 6 теми, които представят в синтезиран вид най-важното от учебното съдържание, изучавано в IV клас. Към всеки урок има кратък видеоклип, а правилата са показани по интересен и запомнящ се начин.
За да направи упражненията приятни,

проектът разчита

и на игри, с помощта

на които да се

затвърждава

наученото
И тъй като от важно значение при подготовката е постоянството, сайтът осигурява връзка с фейсбук страница, на която всеки ден четвъртокласниците получават по една задача, а отговора виждат на следващия ден.

“Готвейки се за собствените си изпити, осъзнахме колко стресиращо е това за по-малките ни съученици от четвъртите класове в нашето училище.

Това ни мотивира да им помогнем да бъдат по-уверени и да се представят отлично на националното външно оценяване”, казват Калоян и Вичо.  

Окуражават ги със специално послание в сайта: “Скъпи малки приятели, в последния клас от началния етап на обучение сте изправени пред предизвикателството да покажете на всички колко сте добри по математика. НВО не е страшно, когато сте упорити и постоянни.

Приемете го като мисия, решавайки ежедневно задачи, вие ще се доближавате към крайната цел - блестящо представяне. Малките стъпки водят към големия успех!”

“Обичаме математиката, а в свободното си време програмираме. Съчетахме тези две неща в проекта. Най-радостни ще бъдем, ако този сайт е полезен за четвъртокласниците”, казват Калоян и Вичо.

Двамата работят

4-5 месеца върху

разработването

на сайта,
който ще се доразвива и занапред, а идеята подхвърля майката на Калоян, която е учителка.

Малките програмисти се трудят по проекта след училище, а всяка сряда обсъждат докъде са стигнали със своя ментор Таня Сребрева, преподавател по информатика и информационни технологии в “Александър Георгиев - Коджакафалията”.

“За нас най-работещата формула е децата да учат, докато правят някакъв проект, защото, правейки го, те търсят много информация. Като учители сме се убедили, че знанията са много по-трайни, ако са на принципа проба-грешка. Ако има търсене на информация, а не получаване наготово.

На този принцип работим в училището, така беше и при създаването на сайта “Аз и математиката - готови за НВО”. Нашата роля като учители е да помагаме чисто методично. Учителят по математика в IV клас Веселина Георгиева, която подготвя децата за външното оценяване, подбра материала. Обсъдихме с момчетата кои приложения са най-подходящи, как може да се оптимизира процесът”, казва Таня Сребрева.

Според директора Михаил Ненов училището успява коренно да промени гледната точка на най-младото поколение за технологиите.
“В стандартната ситуация тийнейджърите са потребители, а при нас стават създатели.

Когато започнеш

да управляваш

технологията,

тя по-трудно

управлява теб
Това е нещото, на което се опитваме да ги научим и е определящо до голяма степен за начина, по който учениците се отнасят към технологиите. За тях е много по-вълнуващо да имат на телефона си приложение, с което могат да създадат нещо, отколкото приложение, с което могат да консумират чуждия живот, както е с инстаграм или тик-ток”, смята Михаил Ненов.

Той е убеден, че не бива да се поставя изкуствено ограничение в сферата на познание в свят, който става все по-дигитализиран.
“Ерата на тясната специализация приключи. Сега имаме обратна интеграция - всеки един да разбира от различни неща, а целта е да има глобален поглед. Онлайн обучението даде възможност на децата да влязат в света на големите IT компании.

Те за първи път развиха т.нар. нетикет - етиката на онлайн общуването, което дава страхотни умения”, смята директорът на иновативното бургаско училище.

“Много е удовлетворяващо, когато виждаш как от няколко реда на клавиатурата излиза готов продукт”, доволни са Калоян и Вичо. Те тествали сайта си първо пред четвъртокласниците в училището.
“Харесаха го и веднага започнаха да се упражняват”, казва Вичо. И той, и приятелят му Калоян

виждат

бъдещето си

като програмисти,
затова се надяват наесен да са първокурсници в новата IT гимназия в Бургас, която предлага уникални възможности за развитие и е една от най-желаните от възпитаниците на ОУ “Александър Георгиев - Коджакафалията”.

Освен страстта по програмирането футболът е другото нещо, което свързва създателите на сайта по математика. Признават, че интернет ги е завладял, но им остава време и за четене на книги. Макар те пак да са свързани предимно с компютрите и програмирането.

“С такива деца

Бургас е готов

за бъдещето”,
коментира кметът Димитър Николов, който не пропусна да благодари на Калоян и Вичо за труда, който са положили, както и на техните преподаватели, напътствали ги в реализирането на проекта.

Автор на статията

Тони Щилиянова Тони Щилиянова


Споделете статията

Четете още