НА ЖИВО: Пленарно заседание на депутатите от 49-ото НС

Видео Подкаст image/svg+xml

Наш отличник завоюва злато на Европейската олимпиада по физика

Български ученици спечелиха два златни и три бронзови медала от Европейската олимпиада по физика (EUPhO). В надпреварата участваха 219 ученици от 46 държави, съобщиха от МОН.

Златно отличие завоюва Александър Проданов от 11 клас в ППМГ „Акад. Никола Обрешков“ - Казанлък. Той е част от отбора на "Отличниците на България". Кампанията на "24 часа" има за цел да открои красивите умове на страната. Александър влезе лигата  на отличниците през 2019 г. заради постижениета си по физика.

Васил Николов от 12 клас от ПЧМГ – София също завоюва златото. Това е поредното отличие за талантливото момче. 

Бронзови медали спечелиха дванадесетокласниците Виктор Василев и Александър Илиев от СМГ „Паисий Хилендарски“ – София, както и Явор Йорданов от 11 клас в НПМГ „Акад. Любомир Чакалов“ – София.

За втора поредна година състезанието се проведе онлайн. Вместо реален експеримент участниците използваха софтуер, с който симулираха данни за двете задачи от експерименталния кръг. Работата им беше наблюдавана през цялото време от организаторите.

Ръководители на българския отбор са гл. ас. Нено Тодоров и Георги Александров - студент във Физическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Автор на статията

Цветелина Стефанова Цветелина Стефанова


Споделете статията

Четете още