Велина, която се яви на всички олимпиади, се научила сама да чете на 3 г.

Седмокласничката от Велико Търново е първа по астрономия, химия, география, математика и български език и литература

Има над 40 медала от всякакви състезания

Седмокласничка от Велико Търново е единствената в България, участвала в олимпиадите по всички 8 учебни предмета тази година.

Велина Костадинова от ОУ “Петко Р. Славейков” е безапелационно първа на областните кръгове по астрономия, химия, география, математика и български език и литература. Класирана е за националните олимпиади по астрономия, химия, география и единствена от област Велико Търново е предложена за националната олимпиада по математика. 

Докато е в прогимназията, вече е натрупала сериозен актив от над 40 медала и 100 грамоти от национални и международни състезания и конкурси. За забележителните си постижения получи специална грамота от председателя на общинския съвет на Велико Търново Венцислав Спиридонов.

За близките на даровитото момиче това не е никаква изненада, защото Велина показвала заложби от съвсем малка. Още на 3 г. майка с изумление разбрала, че тя може да чете.

“Не знаех как го е направила. После разбрах, че се е научила сама

чрез един детски

лаптоп, който

казва букви,
В момента, в който разбрах, тя четеше гладко и аз не знаех как”, разказва Анелия Костадинова, която е учител по испански.

После много бързо, още преди да навърши 4 г., тя успяла да научи дъщеря си да чете и на езика на Сервантес. Освен това Велина

имала голям

интерес към

географията и

можела да

издекламира

всички столици
на държавите без проблем. Открила своето влечение към цифрите в първи клас.

“Разбрахме от първите състезания, на които се яви, подтикната от нейните учители. Беше на първите места. Стана ясно, че харесва математиката и че лесно се справя. Така започна през годините да покорява все повече и повече върхове и да решава усърдно задачи”, разказва Анелия.

Впоследствие, особено в прогимназиалния етап, момичето разбрало, че са му интересни и всички природни науки.  

Започнала да се явява на всякакви състезания, олимпиади, конкурси. Велина казва, че е много забавно, защото почти никое от тези състезания не се организира във Велико Търново и всъщност е едно

обикаляне по

градове, срещи

с нови приятели,

различни места.
“Удоволствие е да разбереш, че си успял, че си първи. Това е като един вид игра, която печелиш и изпитваш удовлетворение”, отбелязва седмокласничката.

Тази година на почти всички олимпиади е класирана на първо място на областен кръг - с изключение на физика и биология. По история и цивилизация е първа във Велико Търново и четвърта в областта. На националната олимпиада по химия, провела се на 20 март, Велина се

класира

сред десетте

най-добри химици

в България
със седми резултат. Заради пандемията от COVID националните олимпиади по останалите учебни предмети предстоят.

За да попадне в националния топ 10 сред химиците, Велина не е имала допълнителни занимания с формулите. Достатъчна била училищната подготовка по химия. Успяла да покаже завидни резултати благодарение на математиката.

След изключителните класирания на всички състезания елитните математически школи започнали да предлагат

участие в

математически

лагери безплатно
Всяко лято имала възможност да ходи на 2-3 такива, където решава задачи с най-добрите ученици и най-добрите учители в България.
Роля за нейното израстване има доц. Ивайло Кортезов от БАН, който подготвя националния отбор по математика.

“Доц. Кортезов със сигурност ще бъде запомнен завинаги от нея и от мен. Много добър преподавател. Децата го обичат, защото много интересно обяснява, забавлява ги, подготвя за тях много интересни математически предизвикателства”, казва майката.  

“По принцип да уча, ми доставя удоволствие и ми е приятно”, обяснява Велина. Тя и майка са убедени, че когато си организиран, мотивиран и си разпределяш правилно времето, можеш да се справиш с всичко.

“Повечето ще предположат, че съучениците ми по-скоро ми завиждат, но те всъщност ми се радват и се гордеят с моите успехи”, щастлива е Велина.

“Не се занимавам през цялото време само с уроци, намирам време и за други неща”, казва Велина. Тя

рисува много

хубаво и дори е

правила изложби
Чрез личната си лекарка, която е председател на Национално движение “Седянка”, се научила да плете брюкселска дантела със совалки.

Победила и възрастните майсторки в състезанието “Шарено коланче” с избродирания от нея колан с пафти за народна носия. После пък танцувала с този колан във фолклорния ансамбъл “Българче”.

В свободното си време обича да чете и препрочита енциклопедии, за да трупа нови познания.

Съвсем закономерно тя е приета на първо място като стипендиант в Американски колеж “Аркус”.

Ще учи в

паралелка по

“Софтуерни и

хардуерни науки”
Казва, че още не е напълно ориентирана за бъдещата си професия, но сега ще разбере дали софтуерът допада.

Анелия пък иска дъщеря да е щастлива, каквото и да избере да прави занапред, но тайничко се надява да остане в България.
“След тази пандемия, както виждаме, нещата се променят много. Мечтая си за нова система на обучение и такива деца, които са успешни, да могат да слушат лекции при най-добрите преподаватели от целия свят. Дори да трябва да учат в чужбина, да се налага да пътуват по-малко”, казва майката.

Автор на статията

Дима Максимова Дима Максимова


Споделете статията

Четете още