Седмокласнички направиха сапун, препарати и дезинфектант с природни продукти

- В пандемията на дневен ред излиза хигиената, затова направихме “Блисто”, казват момичетата

- Серията е учебна, засега не се рекламира и не се продава

- Велияна, Янна-Силви и Виктория от иновативното Пето основно училище “Митьо Станев” в Стара Загора вече ще учат заедно в езиковата гимназия

Дезинфектант, течен сапун, препарат за миене на чинии, за почистване на стъкла и на котлен камък създадоха седмокласници от иновативното Пето основно училище “Митьо Станев” в Стара Загора. Над продуктите работиха 15 деца, но сред тях най-много се изявиха Вилияна Динева, Янна-Силви Тончева и Виктория Петрова.

Във вторник трите научиха, че са приети в езиковата гиназия “Ромен Ролан” в града и ще продължат да учат заедно. И най-важното - нямат намерение да се отказват от химията и в новото училище.

“Нищо не се знае, един ден

някой сред вас

може да е

първият българин

с Нобелова

награда по

химия”

Така младата учителка Мария Личева мотивирала седмокласниците от Клуба по физика и химия да работят по-добре и по-отговорно. Но и без допълнително да ги нахъсва, на тях им било любопитно да разработят продукт за пазара.

През тази учебна година Мария Личева за първи път застана зад катедрата. Завършила е химия и физика в Пловдивския университет, работила е като химик във фирма за почистващи препарати. Но решила да се посвети на учителската професия. Благодарна е на директорката на училище "Митьо Станев" Димитрина Йовчева, която преди година й се доверила и "позволила да се докосне до децата", по думите на учителката, макар и да нямала стаж като преподавател и един ден. Рискът се оправдал.

През изминалата учебна година в Клуба по физика и химия, ръководен от Личева, участвали 15 ученици от 7 "г" клас на училището. Те всички са от един клас, защото разпоредбите на образователното министерство не позволяваха заради COVID-19 в извънкласните форми на работа да се смесват деца от различни паралелки.

Всички работили усърдно, но се проявили Вилияна Динева, Янна-Силви Тончева и Виктория Петрова. Те решили, че трябва да създадат продукти за лична хигиена, дезинфекция и почистващи препарати. “За да успеем, трябваше да извървим всички стъпки - от проектиране и създаване на продуктите до тяхното остойностяване и маркетинг”, разказват момичетата.

Така те обединили в едно знанията си по химия, физика, опазване на околната среда, технологии и предприемачество.

Любопитна им била рецептата - трябвало да смесят в определени пропорции етилов алкохол, дестилирана вода, глицерин и парфюмна композиция, като прибавят и лавандулово масло, което действа успокояващо.

Преди да се заемат с това обаче, се наложило да проучат пазара. Бързо установили, че в условията на COVID-19 на дневен ред са хигиената и дезинфекцията. Затова и създали препарати за миене на чинии, за почистване на стъкла, на баня и на котлен камък, направили течен сапун и дезинфектант за ръце и повърхности.

След това направили самостоятелно дизайна на етикетите, изчислили себестойността на всеки продукт и определили цената. Нарекли цялата серия от препарати “Блисто”, т.е. нещо, което блести от чистота.

Работата им преминала под знака на необходимостта да се опазва околната среда. След редица проучвания например момичетата установили, че

течен сапун

може да се

направи от

напълно

естествени

продукти

без намесата на парабени и изкуствени оцветители.

В процеса на работа учениците проявили още изобретателност и креативност. Изцяло техни са идеите и изборът на подходящи бутилки за продуктите, за цветовата им гама, както и какъв парфюм да използват. Помогнали им безвъзмездно фирми от София, Пловдив и Стара Загора.

Работата не е спирала и по времето, когато учениците са се обучавали дистанционно. Те споделяли идеи, търсели и намирали решения на предложенията си.

“Ние онлайн подготвихме проекта, за да знаем какво да правим присъствено”, разказва Виктория Петрова. За нея заниманията в Клуба по физика и химия били нещо съвсем естествено - практическо продължение на вече наученото в часовете за химичните знаци, таблицата на Менделеев, видовете реакции, валентността.

Серията “Блисто” е учебна, затова и разказът за нея не е реклама на продуктите. “Дезинфектантът им е евтин и ефикасен, от него имаме около 2 литра. За съжаление, не можем да го използваме в нашето училище, защото работим само с препарати, сертифицирани от МОН”, обяснява директорката Димитрина Йовчева.

Обяснението обаче веднага ражда нова идея - дали с този продукт седмокласниците може

да кандидатстват

и за съответния

сертификат?

“В началото си мислехме, че е много трудно, но след като ни показаха кое как става, беше по-скоро забавно”, признава Вилияна Динева. А тя умее да се забавлява - участва в детската театрална студия към Държавния куклен театър в Стара Загора. Вилияна не смята да се разделя със света на куклите и оттук нататък. Но мечтае за друго.

“Защо пък да не

стана шеф на

лаборатория,

която

създава

препарати?”

Досегашният 7-и “г” клас вече не съществува. Децата продължават образованието си в средния курс. Вилияна, Янна-Силви и Виктория се заричат, че и в езиковата гимназия, макар и в различни паралелки, ще ги обединява общият им интерес към химията.

Учителката Мария Личева пък вече има нови планове -да накара бъдещите си ученици да поработят върху парфюмите.

Досега училище “Митьо Станев” в Стара Загора беше известно с това, че е единственото в страната, което има своя ученическа оперета. Явно тепърва ще се заговори и за нестандартната дейност на неговия Клуб по физика и химия.

Автор на статията

Ваньо Стоилов Ваньо Стоилов


Споделете статията

Четете още