Илияна Йотова

Илияна Йотова е вицепрезидент на Румен Радев. През ноември 2021 г. je бяха избрани за втори мандат.
Родена е на 24 октомври 1964 г. Завършила е 9-а Френска езикова гимназия „Алфонс дьо Ламартин“ в София, и българска филология в Софийски университет “Св. Кл. Охридски”. Специализирала е във френското Национално училище по администрация и в Центъра по европейски науки в Страсбург.
Работила е като репортер, редактор, водещ и директор на дирекция “Новини и актуални предавания” в БНТ от 1990 до 1997 г.
След това в продължение на 10 г. е шеф на пресцентъра на БСП. През годините е била член и на Националния съвет на партията, и на Изпълнителното бюро. Била е зам.-председател на Градския съвет на БСП в София.
Депутат в 40-ото народно събрание, където е и председател на българската делегация в Парламентарната асамблея на франкофонията и зам.-шеф на парламентарната делегация в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ).
Три мандата е евродепутат - от юни 2007 г. до 2017 г., когато става вицепрезидент. Като такава е работила в различните мандати в комисиите за вътрешен пазар и защита на потребителите, заетост и социални въпроси. Била е зам.-председател на комисията за граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи, както и на тази за борба срещу организираната престъпност, корупцията и прането на пари.
Илияна Йотова

Илияна Йотова: Силата е в народа, не в декларациите и голите думи, ни завеща Левски

Илияна Йотова: Хубаво е, че партиите имат желание за дискусия по декларацията на ПП-ДБ

Тази информация можете да прочетете само с регистрация на сайта на "24 часа". Регистрацията е напълно безплатна и ви дава неограничен достъп до архива на 24chasa.bg, възможност за персонализиране на новините през "Моят 24 часа", както и всекидневен нюзлетър с най-важните новини за последното денонощие. Може да бъде с профил в социална мрежа или e-mail.