Николай Денков

Николай Денков е първият академик начело на българско правителство. Той бе премиер в кабинета на ротацията, избран от 49-ото НС.
Роден е на 3 септември 1962 г. в Стара Загора. Завършил е Факултета по химия и фармация на СУ „Св. Кл. Охридски“. Доктор по физикохимия. От 1997 г. е доцент по теоретична химия, а от 2008 г. е професор по физикохимия в университета. След това е ръководител на катедра „Инженерна химия“ и директор на магистърска програма „Дисперсни системи в химичните технологии“ във Факултета по химия и фармация на Софийския университет.
От 2007 г. е доктор на химическите науки с дисертация на тема „Течни филми в присъствие на колоидни частици – стабилност и образуване на подредени структури“. Специализира в Япония и в Упсалския университет в Швеция. Работи като водещ учен в изследователските институти на фирмите „Юнилевър“ (САЩ) и „Рон-Пуленк“ (Франция). Автор е на над 130 научни публикации и е ръководител на над 40 международни научни и научно-приложни проекти с външно финансиране. Участва в управляващите комитети на три европейски научни мрежи. През октомври 2021 г. е избран за академик на БАН.
Зам.-министър на образованието и науката във второто правителство на Бойко Борисов (2014-2016 г.). Министър на образованието и науката в служебните кабинети на Огнян Герджиков и Стефан Янев, както и в редовното правителство на Кирил Петков.
Депутат от "Продължаваме промяната" в 48-ото и 49-ото народно събрание.
На 6 юни 2023 г. се сформира правителство с втория мандат на ПП-ДБ, а акад. Николай Денков е избран за премиер с гласовете на 132-ма депутати - от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и двама от ДПС - тогавашният председател на движението Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски, като знак за подкрепа на готвената конституционна реформа. Уговорката е правителството да е на ротационен принцип - 9 месеца премиер да е Денков, а след него 9 месеца начело да е Мария Габриел от ГЕРБ-СДС, която става вицепремиер и външен министър. На 5 март 2024 г. Денков подава оставка, но ротацията така и не се случва и правителството пада.
Николай Денков

Вижте декларацията, която ПП-ДБ изпрати на партиите за подпис - едно от условията да вземат мандата

ПП-ДБ предлагат декларация с мерки за борба с корупцията, поискаха от президента време (Видео)

Тази информация можете да прочетете само с регистрация на сайта на "24 часа". Регистрацията е напълно безплатна и ви дава неограничен достъп до архива на 24chasa.bg, възможност за персонализиране на новините през "Моят 24 часа", както и всекидневен нюзлетър с най-важните новини за последното денонощие. Може да бъде с профил в социална мрежа или e-mail.