Мария Габриел

Мария Габриел е български политик.  Родена е на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев. Има бакалавър по "Български и френски език" от Пловдивския университет и магистратура по "Сравнителна политика и международни отношения" от Докторската академия по политически науки в Бордо. 
Работила е като асистент научен изследовател в Института по политически науки в Бордо от 2004 до 2008 г.  През юли 2009 г. Габриел става член на Европейския парламент от ГЕРБ. През юни 2014 г. е избрана за зам.-председател на ЕНП. Мандатът й приключва през 2017 г. А две години по-късно е избрана за първи зам.-председател на ЕНП.
Междувременно от 7 юли 2017 г. до 1 декември 2019 г. тя работи като еврокомисар за цифровата икономика и общество в Европейката комисия с председател Жан-Клод Юнкер. На 1 декември 2019 г. е избрана за втори мандат като еврокомисар с разширен портфейл - иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта в Европейската комисия с председател Урсула фон дер Лайен. Напуска поста в началото на 2023 г., за да бъде издигната за кандидат министър-председател на ГЕРБ, но в крайна сметка партията се договаря с ПП-ДБ, че тя и акад. Николай Денков ще се ротират за премиери в редовен кабинет. В правителството на Денков Мария Габриел бе вицепремиер и министър на външните работи.
Мария Габриел

Бойко Борисов гласува: Няма да правим правителство само с ДПС (Видео)

Ето как политиците честитят 24 май

Тази информация можете да прочетете само с регистрация на сайта на "24 часа". Регистрацията е напълно безплатна и ви дава неограничен достъп до архива на 24chasa.bg, възможност за персонализиране на новините през "Моят 24 часа", както и всекидневен нюзлетър с най-важните новини за последното денонощие. Може да бъде с профил в социална мрежа или e-mail.