Митрополит Антоний

Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний е роден на 17 януари, 1978 г. в Стара Загора. Завършил е Пловдивската духовна семинария "Св. св. Кирил и Методий", а висшето си образование в Богословския факултет на СУ "Св. Климент Охридски". По време на следването си е клиросен певец в столичния храм „Успение Богородично" в кв. "Малашевци". През пролетта на 2002 г. постъпва като послушник в Клисурския манастир "Св. св. Кирил и Методий" край Вършец, Видинска епархия. На 5 август 2002 г. приема монашески постриг от днешният Велички епископ Сионий, тогава още архимандрит и ректор на Софийската духовна семинария. На 18 октомври 2002 г. е ръкоположен за йеродякон от Видинския митрополит Дометиан, а на 17 януари 2003 г. е ръкоположен за йеромонах.
От 1 април 2003 г. по решение на Св. синод на БПЦ е назначен за ефимерий и преподавател в Пловдивската духовна семинария "Св. св. Кирил и Методий". През ноември 2006 г. е възведен в архимандритско достойнство от Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Неофит - тогава председател на Просветната комисия към Светия синод, а по-късно патриарх.
От 1 май 2007 г. е назначен от Пловдивския митрополит Николай за протосингел на Пловдивска света митрополия, а н на 23 март 2008 г. по решение на Св. Синод на БПЦ е ръкоположен за епископ с титлата Константийски и след въдворяването му в Смолян на 19.04.2008 г. е поставен да обгрижва духовно жителите на Родопите.
От 15 юни 2010 г. е назначен за викарен епископ на Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейския митрополит Симеон. На 27 октомври 2013 г. е избран от Св. Синод на БПЦ-БП за Западно- и Средноевропейски митрополит.
Митрополит Антоний

Митрополит Антоний преди заседанието: Има групи, които враждуват извън синода или против него

Дядо Антоний: Няма писмо в Светия синод за отказа на митрополит Николай в избора на патриарх

Тази информация можете да прочетете само с регистрация на сайта на "24 часа". Регистрацията е напълно безплатна и ви дава неограничен достъп до архива на 24chasa.bg, възможност за персонализиране на новините през "Моят 24 часа", както и всекидневен нюзлетър с най-важните новини за последното денонощие. Може да бъде с профил в социална мрежа или e-mail.