Роберт Фицо

Роберт Фицо е политик от Словакия, министър-председател на страната за трети път от септември 2023 г. насам, бил е премиер от април 2012 г. до март 2018 г. и между 2006 и 2010 година.

След победата на парламентарните избори от 17 юни 2006 г. на лявоцентристката му партия Посока - социална демокрация, основана от него през 1999 г., сформира правителствена коалиция, сменяйки на поста министър-председателя Микулаш Дзуринда, считано от 4 юли 2006 до 8 юли 2010 г. Подава оставка след парламентарните избори от 12 юни 2010 г. Преди това президентът на Словакия Иван Гашпарович възлага на Фицо мандат за сформиране на второ правителство на Посока – социална демокрация. Мандатът не е реализиран. На 8 юли е съставено правителство на Словашки демократически и християнски съюз – Демократическа партия, оглавено от Ивета Радичова. На 4 април 2012 г., след победата на неговата партия на предсрочните парламентарни избори, Фицо сформира ново правителство на страната. Това е първото еднопартийно правителство в Словакия от началото на независимостта.

През 2014 г. Роберт Фицо е кандидат за президент и на първия тур, проведен на 15 март, е първи с 28% от гласовете. На втора позиция с 24% остава опонентът му – независимият кандидат Андрей Киска. На втория тур обаче Андрей Киска печели 59,4% от гласовете и става четвъртият президент на Словакия.

На 30 септември 2023 г., след победата на партията Посока – социална демокрация на парламентарните избори, Фицо сформира ново правителство на страната.

Роберт Фицо

Бивш шеф на НСО: Инцидентът с ранените служители е рядък случай

Простреляният словашки премиер Фицо гласува на евровота от болницата (Снимка)

Тази информация можете да прочетете само с регистрация на сайта на "24 часа". Регистрацията е напълно безплатна и ви дава неограничен достъп до архива на 24chasa.bg, възможност за персонализиране на новините през "Моят 24 часа", както и всекидневен нюзлетър с най-важните новини за последното денонощие. Може да бъде с профил в социална мрежа или e-mail.