Бенямин Нетаняху

Бенямин Нетаняху е израелски политик и неколкократен министър-председател на Израел. Член е на консервативната партия Ликуд, Министър на външните работи, Министър на публичната дипломация и по въпросите на диаспората. Нетаняху е първият израелски премиер, който е роден в Израел след създаването на държавата.

Нетаняху се присъединява към израелските отбранителни сили по време на Шестдневната война през 1967 г. и става ръководител на екип в специалното звено „Сайерет Маткал“. Взима участие в редица мисии, включително операция „Подарък“ (1968) и операция „Изотоп“ (1972 г.), когато е прострелян в рамото. Нетаняху е на предните линии във войната от Йом Кипур през 1973 г., участва в специални отряди за нападения в Суецкия канал, а след това ръководи командоси дълбоко в Сирийската територия. Постига чин капитан, преди да бъде освободен. Нетаняху е член на партия Ликуд, служи като посланик на Израел в ООН през периода 1984 – 1988 и е министър-председател от юни 1996 г. до юли 1999 година. Слиза от политическата сцена и се насочва към частния сектор, след като понася загуба в изборите от 1999 г. за министър-председател от Ехуд Барак.

През 2005 г. Бенямин Нетаняху е избран на 18 място в анкетната листа за най-голям израелец на всички времена от анкета, проведена от израелския новинарски уебсайт „Инет“. През 2012 г. той е на първо място в списъка на „най-влиятелните евреи в света“ от „Джерусалем Пост“. През 2012 г. Нетаняху е бил регистриран на 23-то място в списъка на списание „Форбс“ за „най-влиятелни хора в света“.

Вторият му мандат като министър-председател е в периода 2009-2021 г. През декември 2022 г. оглавява правителството за трети път.

Бенямин Нетаняху

"Хамас" към "Хизбула": Съгласни сме с предложението да се спре огънят в ивицата Газа

Външният министър на Израел нарече Ердоган военнопрестъпник

Тази информация можете да прочетете само с регистрация на сайта на "24 часа". Регистрацията е напълно безплатна и ви дава неограничен достъп до архива на 24chasa.bg, възможност за персонализиране на новините през "Моят 24 часа", както и всекидневен нюзлетър с най-важните новини за последното денонощие. Може да бъде с профил в социална мрежа или e-mail.