Как да подредите правилно хладилника – 8 трика, които не знаете

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/10069810 www.24chasa.bg

Как да направите така, че да имате чист и подреден хладилник? Как да съхранявате храната, така че да е свежа по-дълго време? Ето няколко съвета от опитни домакини.

Пълен или празен? Нито едното!

Ако държите в хладилника твърде много неща, вероятно нещо ще изпада всеки път, когато отворите вратата. А и по този начин лесно можете да задръстите пространството със забравени, развалящи се храни и да накарате уреда да хаби излишно количество електроенергия. Ако пък е празен, той ще изразходва доста ток без причина. Оптималният вариант е хладилникът винаги да е около две-трети пълен.

Измити и нарязани плодове и зеленчуци?

Макар много хора да препоръчват плодовете и зеленчуците да се прибират измити и нарязани, всъщност така те ще се развалят по-бързо.

Мляко на вратата?

Най-топлите зони в хладилника са на вратата и на най-горния рафт. За да съхраните млякото възможно най-дълго време, нека стои на средния рафт, където температурата е постоянна.

Чекмеджета за плодове и зеленчуци

Ако имате нов хладилник с отделни чекмеджета за плодове и зеленчуци, използвайте ги точно по предназначение и не смесвайте продуктите в тях. Чекмеджето за зеленчуци е направено така, че да поддържа по-високата влажност, необходима за тях. Тя обаче е вредна за плодовете, за които другото чекмедже поддържа по-ниска влажност. И още една причина да разделяте – някои плодове отделят етилен, който може да накара зеленчуците да загният по-бързо. Изключение правят само ягодите – за тях е по-добре да се съхраняват в кошницата за зеленчуци.

Месото – най-долу

Правилните места, където да държите месото, са две – в камерата или на най-долния рафт, където няма опасност да капе върху останалите продукти. Най-добре е да го поставяте в чиния или табла.

Тавички и кошнички

Да организирате хладилника си добре с тави и панери също е прекрасна идея. На пазара се предлагат различни специализирани органайзери, които могат да Ви помогнат, но може да използвате и подходящи подръчни съдове. Тавичка за месо, кошничка за подправки, панер за плодове – не само ще знаете кое къде е, но и ще го намирате много лесно.

Лошата организация означава разхищение на храни

Като подреждате хладилника правилно, Вие винаги ще успявате да видите какво има вътре и да го хапвате навреме. Можете дори да обособите „изяж най-напред“ местенце, където да държите храни с изтичащ срок на годност.

В резюме – правилното разположение

И накрая да обобщим кое къде е най-добре да стои. Най-горе – всичко, което трябва да се сготви или изяде бързо (сандвичи, останали от предния ден ястия, деликатеси). На средния рафт – мляко и млечни продукти, яйца. Най-долу – месо и риба. На вратата – храните и напитките с най-дълъг срок на годност, като сокове, подправки, масло, продукти за мазане.