"Левитиращ" пешеходен мост

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/10108344 www.24chasa.bg
снимки Office Kersten Geers David Van Severen

Това е пешеходен мост с формата на пръстен, извисяващ се от двете страни на улица Лювенстраат в Брюксел. Съединява втория етаж на Двореца на нациите, където заседава белгийският парламент и третия етаж на новия административен корпус на институцията. Наречен е Тондо, а проектът е на местното студио Office Kersten Geers David Van Severen.

"Пръстенът" е с вътрешен диаметър от 20 метра и създава илюзията, че левитира. Тя се подсилва от факта, че е с наклон от 4 градуса заради различните нива на етажите на двете сгради, но и за да подчертае разликата във възрастта между тях.

Фасадата е покрита с огледални панели, за да се слива по-добре с околните здания и да се впише в контекста на района. Но те имат и друга функция - да ограничат видимостта отвън към ползващите топлата връзка.

Идеята за това мостът между сградите да е покрит е заимствана от венецианската архитектура, по-точно от Моста на въздишките. Той е построен през 1602 година и свързва старите затвори със стаите за разпити в Двореца на дожите.