Домашни хитрини: Защо да не изхвърляме водата, в която сме варили яйцата

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/10182706 www.24chasa.bg
снимка pixabay

Превърнало се е в навик след сваряване на яйцата да изсипем горещата вода и да налеем студена. А всъщност е препоръчително да не го правим, ако отглеждаме растения. Ето защо:

* Яйчената черупка защитава ембриона, но и го снабдява с куп полезни вещества, защото в нея се съдържат много такива, сред които фосфор, калий, сяра, азот, желязо, магнезий, но 90% се падат на калциевия карбонат
* По време на варенето част от тези вещества остават във водата
* Обогатената с калций вода е изключително полезна за подхранване на растения

Но преди да започнем да я използваме за целта, трябва да преценим дали има липса на калции. Най-яркият признак е появата на слаби и тънки издънки със слабо оцветяване. Възможно е листата да пожълтеят по краищата, да се къдрят и да губят формата си.

В същото време не бива и да се прекалява, защото излишъкът от калций може да доведе до липса на други важни микроелементи. Сред признаците за това са петна по листата, опадане на пъпките и др.
Ето каква е оптималната дозировка с водата от сварени яйца:
* Не използвайте други препарати за наторяване, когато сипвате от тази вода
* Правете го веднъж на 3-4 седмици

Водата е изключително полезна за домати, марули, патладжани, пъпеши, тиква, но няма да се отрази добре на краставиците, ягодите, боба, зелето, спанака. Не поливайте с яйчена вода и цветята азалия, камелия, хортензия, виолетка и пеларгония.