Строят най-големия квартал с 3D жилища

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/10479365 www.24chasa.bg
снимки facebook/icon

Датската архитектурта фирма BIG, стартъп компанията ICON и американската строителна фирма Lennar започват през 2022 година строежа на най-големия в света квартал от жилища, направени на 3D принтери.

Ще се намира в град Остин в американския щат Тексас и ще се състои от 100 жилищни единици, които са проектирани така, че да отговарят изцяло на международните стандарти за строителство.

Сградите в бъдещия комплекс ще се изграждат с едрогабаритни принтери Vulcan, които помагат за пестенето на материали и на практика превръщат процеса в такъв, който не генерира отпадъци. За управление на принтера при строежа на сграда със средна сложност има нужда от само четирима човека, което също намалява разходите.

Проектантите на бъдещия комплекс уверяват, че сградите ще издържат на екстремни атмосферни влияния, а дългосрочната им устойчивост може да се сравнява с тази на постройките от бетонни блокове. Идеята за създаване на ICON, която се занимава с разработване на големи принтери и строеж на жилища, възниква заради дефицита на домове в САЩ. Според статистиката става дума за нужда от 5 милиона нови жилища в страната.

Строят най-големия квартал с 3D жилища