Отиде си един от създателите на хайтек

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/10538702 www.24chasa.bg
Ричард Роджърс снимки Ройтерс

Архитект Ричард Роджърс, който заедно с Ренцо Пиано и Норман Фостър създава стила хайтек, е починал на 88 години в Лондон.

Британският архитект всъщност е роден във Флоренция, но когато е на 5 години семейството се мести във Великобритания, за да избяга от фашисткия режим на Мусолини в Италия. Дипломира се в Лондонската школа по архитектура, а след това изкарва магистратура в Йейл, въпреки, че е имал сериозни затруднения от детството си заради дислекция.

Любопитството за бъдещето от гледна точка на технологиите и визионерството на Роджърс го провокира да мисли и проектира мащабно и нестандартно, а срещата му в началото на 70-те години на миналия век с Пиано и Фостър води до създаването на хайтек стила. За негов символ се смята център Помпиду в Париж, чрез който се поставя началото на новаторски подход в проектирането на сгради - изкарването на фасадата на асансьори, подемни съоражения за товари, вентилационни елементи и др.

Сред емблематичните сгради, проектирани от Роджърс, са централата на "Лойд", О2 в Лондон, летище Барахас в Мадрид, информационният център на агенция Ройтерс в Мадрид. Носител е на престижната награда за архитектура "Притцкер" през 2007 година.

Сградата на Лойд в Лондон
Сградата на Лойд в Лондон