Забраниха строежа на "Лалето" на Foster + Partners в Лондон

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/10739229 www.24chasa.bg
снимки Foster + Partners

Проектът за построявнето в Лондон на грандиозния небостъргач "Лалето" с височина 305 метра ще си остане само на хартия. Това става ясно от изявление на британското правителство. Идеята е на авторитетното студио Foster + Partners и най-напред бе одобрена през 2019 година. Малко след това обаче от кметството на столицата блокираха проекта, като изтъкнаха, че обществената полза от него ще е ограничена.

Предвиждаше се кулата, която прилича на пъпка на лале, да е обществено пространство, в което да има образователни структури, наблюдателни площадки, заведения и др. Сметките показваха, че небостъргачът може да привлича годишно 1,2 милиона посетители, да създаде 600 работни места и да генерира огромни приходи.

Но властите вече са преосмислили ползите от проекта след анализ на различни аспекти и сега излизат с аргументи, като например, че архитектурата на кулата няма да се впише в района. Но не само - изчислено е, че количеството железобетон, което ще бъде използвано за построяването на основите и "ствола" на сградата, е твърде голямо и не се вписва в "зеления" курс за градска среда, приет от Великобритания. Някои членове на британското правителство стигнаха дори още по-далеч, като нарекоха проекта "каша от архитектурни идеи".

Забраниха строежа на

Забраниха строежа на