Как да почистим екрана на телевизора правилно

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/11009741 www.24chasa.bg
Източник:Pixabay

За да можете да се насладите на всеки кадър от любимия си филм или предаване така, сякаш присъствате на място, е важно да почиствате екраните на вашите телевизори така,че по тях да не остават нито прах, нито отпечатъци от пръсти, нито ивици от препарата и кърпата. Освен всичко останало, неправилното почистване с неподходящи препарати може да увреди покритието на екрана трайно и в такъв случай ще си причините сериозен проблем.

В следващите редове ще ви разкажем за начините, по които професионалистите почистват екраните.

Какво ви е нужно за почистване на телевизори

Това, което трябва да имате, когато почиствате каквито и да е екрани, е суха и чиста микрофибърна кърпа от тези, с които се почистват очила. Такава най-лесно ще откриете в близката оптика. Изберете възможно най-голямата, за да ви е по-лесно да забърсвате голямата повърхност на телевизора с нея. Добрата новина е, че със същата кърпа можете да забърсвате и екрана на компютъра или лаптопа, мобилния телефон и т.н.

Почистване на LED, LCD и OLED телевизори

Плазмените екрани са доста деликатни и не е добра идея да се почистват с мокра кърпа или директно пръскане с препарат. Без значение какъв е телевизорът ви, със сигурност ще искате да изглежда като нов възможно най-дълго време. Нямате нужда от скъпи препарати, нещо повече – в голяма част от случаите те дори биха увредили повърхността на монитора. Макар че са изработени от стъкло, плазмените екрани имат покритие, което възпрепятства отблясъците, и повечето почистващи продукти биха го увредили. Затова почистете екрана просто със суха микрофибърна кърпа – това е достатъчно, за да премахнете натрупания прах. Ако по него има петна, навлажнете предварително кърпата и почистете, без да натискате. Със същата кърпа избършете и задната част на телевизора, както и бутоните и рамката отпред, за да сте сигурни, че вътре в него навлиза възможно най-малко прах.

Как да не оставяте следи

Ако решите да използвате готови влажни кърпи за почистване, внимавайте какви ще бъдат те. В повечето случаи са предназначени за почистване на мебели и в тях има мазни субстанции, които биха подхранили дървото, но ще останат като неприятни бели следи по екрана на телевизора. В една не малка част дори специализираните кърпи за почистване на монитори и очила също оставят след себе си грозни бели ивици. За да избегнете това, избърсвайте монитора първо вертикално, после хоризонтално или обратно – важното е да е в различни посоки. При второто забърсване непременно обърнете кърпата, тъй като тя е събрала прах. Винаги почиствайте телевизора изключен – на черния екран по-лесно ще видите дали оставяте следи.