Домашни хитрини: 6 начина за успешно почистване на килима

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/11108251 www.24chasa.bg
снимка pixabay

Килимите и мокетите са от подовите настилки, които много лесно поемат различни видове замърсявания, макар и на пръв поглед това да не личи особено. А видимото понякога се отстранява много трудно. Ето 6 начина за почистване на най-често срещаните нечистотии.

Петна от кафе или от нещо друго, което е по-тъмно от цвета на килима, може да се отстрани с помощта на разтвор от препарат за миене на стъкла и вода в съотношение 1:2. Напръскайте петното, поставете отгоре бяла памучна материя и гладете с ютия, докато цветът от подовата настилка премине в бялата тъкан.

Косми от куче или котка - чудесна работа върши шпатулата за миене на прозорци, която има гумена лента. Тя обира лесно космите, благодарение на статичния заряд, който се създава при контакта с килима.

При дълги нишки - да се почиства подова настилка с такава структура е много трудно, защото тези нишки се издърпват неприятно от прахосмукачката. Тук на помощ идва лепкавата лента за почистване на дрехи.

Дъвка - тя се отстранява лесно, като най-напред върху нея се остави кубче лед за около 5 - 10 минути. После с помощта на стара пластмасова карта или друг твърд предмет се изстъргва по-лесно.

Други петна - понякога се появяват и петна, за които даже не можем да си спомним от какво са. В такъв случай може да се използва смес от сода за хляб, препарат за миене на съдове и оцет. Мястото се напръсква, а после с помощта на чиста гъба се търка.

Следи от мебели - такива се появяват, ако мебелите са прекалено тежки. Може да се поправят, като най-напред на мястото се сложи лед. След стопяването му се разресва с четка за зъби или четка за дрехи.