Арх. Диебедо Франсис Кере от Буркина Фасо е носител на Pritzker за 2022 г.

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/11120670 www.24chasa.bg
Основното училище в село Гандо снимки pritzkerprize

Роденият в Буркина Фасо архитект, педагог и социален активист Диебедо Франсис Кере бе определен за носител за 2022 година на най-престижната награда за архитектура Pritzker.

Решението бе обявено от Том Притцкер, председател на The Hyatt Foundation. Отличието се връчва от 1979 година.
Кере е отличен с приза за социално ангажираната му работа, която е превъплътена в архитектурата му чрез устойчиви проекти в специфични райони, в които има много неравенства.

Такъв е и родината му, за която проектира учебни заведения, като задължително за реализациите се използват местни материали.
"Неговите работи показват силата на материалността, вкоренена на определено място. Неговите сгради са силно свързани с местните общности и са за тях, носят свой уникален характер", казват от журито.

Арх. Диебедо Франсис Кере
Арх. Диебедо Франсис Кере

Диебедо Франсис Кере е роден през 1965 година в село Гандо, където няма питейна вода, електричество и нормална инфраструктура. "Израснах на място, в което нямаше детска градина, но общността бе като семейство. Първото ми усещане за архитектура е свързано с моментите, в които се сгушвахме, а баба ми ни разказваше истории. Светлината беше малко, а начинът, по който седяхме близо един до друг, създаваше чувство на безопасност", спомня си Кере.

Център за здравеопазване и социални грижи в Лаонго, Буркина Фасо
Център за здравеопазване и социални грижи в Лаонго, Буркина Фасо

По това време дядото на момчето е глава на селото, а семейството решава да изпрати 7-годишния Диабедо в град Тенкодого, за да учи. Там попада в сграда от циментови блокове и без вентилация и достатъчно естествена светлина и си обещава някой ден да направи училищата много по-добри.

Startup Lions Campus - кампус за информационни и комуникационни технологии на брега на езерото Туркана в Кения
Startup Lions Campus - кампус за информационни и комуникационни технологии на брега на езерото Туркана в Кения

През 1985 година заминава за Берлин със стипендия за изучаване на дърводелство, а 10 години по-късно вече е студент по архитектура. Завършва през 2004-а, когато е на 39, въпреки, че е създал собственото си студио през 1998 година. И до днес практиката му е в Германия, а дипломната му работа е проект за начално училище в родното му село Гандо.