Първото боядисано яйце и вкусът на празничния козунак - нужните традиции около Великден

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/11245103 www.24chasa.bg
Източник: Envato

Да се борим с яйца след посрещането на Великден и да похапнем от вкусен празничен козунак на конци е традиция, която изпълва с много емоции и усмивки лицата както на малки, така и на големи. По време на обичайните семейни събирания за отбелязването на този празник, ние “мерим” сили с избрано от нас боядисано яйце, което при много успешни битки може да се превърне в наш личен великденски борец или поставяме на трапезата вкусен козунак, за да можем цялото семейство апетитно да му се насладим. Но защо боядисваме яйцата толкова пъстро и красиво за тези избрани дни от годината и защо първото яйце трябва задължително да е в червено?

Легендата разказва, че когато Мария Магдалена отишла при император Тиберий, за да му сподели за възкръсването на Иисус Христос, тя носела със себе си кошница с яйца, която искала лично да му поднесе. При тяхната среща, римският главнокомандващ изобщо не повярвал на думите на Мария Магдалена, че човек може да възкръсне, затова ѝ казал, че ако наистина това е така, нека яйцата в нейната кошница, която носи, да приемат ярко червен цвят. Мария Магдалена силно разстроена от думите на Тиберий проронила няколко сълзи, които се стекли от лицето ѝ директно в кошницата с яйца, където моментално се обагрили в искания от императора цвят. Така хиляди години по-късно дните около православния Великден се отбелязват чрез боядисването на яйца, като първото винаги приема ярко червения цвят.

Подготовката около Великден винаги започва или на Велики четвъртък, или на Велика събота, когато боядисването на яйца и месенето на вкусни празнични печива като козунаци, курабии, гевреци и т.н., се превръща в един истински семеен празник. Но ако искаме тази година да отделим в тези дни повече време за изработването на най-красивите великденски яйца, то можем да открием бързо и лесно предложенията от вкусни и пресни великденски козунаци на Lidl, които омайват със своето ухание директно от фурните на веригата или в пакетирани и готови за употреба варианти. Златисти печива на конци от българско производство с различни видове пълнежи като стафиди, орехи, портокалови корички и какаови парченца ни очакват в Lidl, с което определено ще дадем път на необходимото време, за да приготвим оставащите от този светъл празник нужни традиции.

От Lidl са помислили и за домашния ни уют по време на празничните дни, като пъстра великденска декорация ще събуди пролетта в дома ни със свежи цветове, а декоративна кошничка в три разновидности може спокойно да заеме централно място в семейната ни украса. С великденските предложения на веригата магазини, можем бързо и удобно да набавим на едно място всички необходими за семейния уют първокласни продукти и да събудим домовете и сетивата си за предстоящите топли и слънчеви дни.

И след като разполагаме с вкусен великденски козунак от Lidl, боядисали сме първото яйце в ярко червено и сме подредили празничната трапеза, е редно най-възрастният представител в дома ни да вземе първото боядисано яйце и да намаже челата и бузките на всички членове на семейството, като започне от най-малките представители на къщата - това се прави, за да можем да бъдем здрави, силни и румени през цялата година, а след изпълнението на този обичай първото боядисано яйце се поставя на видно място в нашия дом, където остава така до следващото отбелязване на Великден.