В Токио демонтират емблематична сграда, проектирана от архитекта на хотел "Маринела"

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/11371148 www.24chasa.bg
снимки archi.ru wikipedia

Световноизвестната кула Накагин в Токио скоро ще изчезне от градския пейзаж на Токио. Проектирана от архитект Кишо Курокава, тя е сред забележителностите на японската столица и символ на архитектурното движение Метаболизъм. Курокава е автор и на проекта на хотел "Маринела" в София, известен като Японския, който е завършен през 1979 година.

Представлява жилищна сграда с два корпуса - на 11 и на 13 етажа, построена в район Гинза през 1972 година, и побираща 144 единици от по 10 кв. метра. Всяка представлява отделна квартира, проектирана така, че да може да бъде изцяло заменена от нова, но без необходимост от генерален ремонт. Планът на Курокава бил това да се прави на всеки 25 години. Идеята олицетворява философията на Метаболизъм, според която сградите са като жив организъм и може да се подновяват, както това става с листата на дърветата.

След построяването капсулите в Накагин са били дом за работещи в Токио, които не са имали собствени жилища, но напред в годините много от тях ги купуват. В началото на новия век обаче започват и проблемите, особено с водопровода и се оказва, че е невъзможно да се изпълни идеята на Курокава капсулите да се заменят с осъвременени. А сред главните причини за това е и твърде близкото отстояние на съседни сгради, една от които е само на 15 сантиметра.

В Токио демонтират емблематична сграда, проектирана от архитекта на хотел

Планирано бе през 2020 година Токио да организира международна конференция, която да генерира идеи за спасяването на Накагин, но пандемията осуети събитието. Затова е взето решение за демонтаж. Сега повечето собственици планират да си вземат капсулите, да ги реновират и да ги ползват на друго място, включително като малки офиси. Музеят за съвременно изкуство "Жорж Помпиду" в Париж също е изявил желание да придобие една от капсулите.

В Токио демонтират емблематична сграда, проектирана от архитекта на хотел

Движението Метаболизъм възниква в края на 50-те години на миналия век в Япония, като сред създателите са Кенго Танге, Кишо Курокава, Кионори Кикутаке и др. Тогава концепцията им се смята за визионерска, а някои я наричат деструктивност в архитектурата. Сградата Накагин и до днес е смятана за най-яркия представител на движението.

В Токио демонтират емблематична сграда, проектирана от архитекта на хотел

Любопитно е, че в края на 1963-а екипът на арх. Танге показва план за възстановяването на Скопие след разрушителното земетресение от юли същата година. Това е първият подобен урбанистичен проект извън Япония, но така и никога не се осъществява.

В Токио демонтират емблематична сграда, проектирана от архитекта на хотел

Проектът за Скопие
Проектът за Скопие