Специалистът съветва: плюсовете на ремонта през зимата

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/5357714 www.24chasa.bg

Какво кара все повече хора да отделят време за ремонт през зимата? В днешните времена отговорът е ясен – това е сезонът, в който може да се икономиса някой лев от тази неизбежна за всеки дом работа.

И още – ако материалите се купуват през януари-февруари, излизат на сметка. Тогава и мебелите са с по-достъпни цени, продавачите правят големи отстъпки. Това важи и за труда – ремонтът през зимата няма да е толкова “солен”, както през активния сезон. Цената му е с около 20% по-ниска от тази през лятото.

Виж още интересни текстове в новата рубрика "Идеален дом"

Важни изисквания са в помещението да се поддържат постоянно 20 градуса и да се лишите от сериозни мокри процеси. Какво може да си позволите през студените месеци, без да се притеснявате, че ще сбъркате някъде? Отговарят специалистите от Hausmeister, които целогодишно са на разположение за съвети и изпълнение.
Независимо че зимният ремонт е по-малък по обем, постарайте се да се сдобиете с договор с изпълнителя.

Много фирми бързо изчезват от пазара, така че трудно може да им се търси отговорност, ако нещо не са направили както трябва. Майсторите на свободна практика никак не обичат да са обвързани документално. За бюджета също трябва да се помисли.

Пресметнете финансовите си възможности, колкото и да ви се струват малки работите за извършване – все пак няма да се събарят стени, да се правят шпакловки и мазилки, да се подменят керемидите на покрива и други сериозни действия, както се казва в здравеопазването, “планово”. Трябва да си даваме реални срокове, защото всеки процес има технологично време. Например латексът съхне за... часа, мазилките – за... часа. А с паркет не се захващайте – ако е естествен, му трябват до 6 месеца за изсъхване. Иначе върху бързо изсъхваща замазка на пода може да се сложи ламиниран или трислоен паркет. Подходящ за бърз ремонт е гипскартонът, при който се избягват всички мокри процеси.

Най-лесно е да прибегнете към козметични промени на дома. Освежаващото боядисване с латекс или мазилка ще ви притесни само ако няма къде да евакуирате мебелите от стаята. Иначе съвременните стенни покрития са удобни за използване и през зимата. Можете да се погрижите и за водопроводната и електрическата инсталация, в случай че имат нужда от малки ремонти. Иначе през лятото и водопроводчиците, и електротехниците са много ангажирани.

Сега е моментът да монтирате и домашна охранителна система. В топла зима като тази фирмите нямат много работа и ще се отнесат още по-отговорно към работата си. А може и да се договорите за изгодна цена. Бихте могли да замените и санитарията в банята, теракота, дори дограмата, защото те не се влияят от студ.
В кухнята също има какво да се свърши. Например да се подмени работният плот и да се освежат шкафовете с нови вратички.

Добре поддържаното жилище повишава цената му при продажба. Затова зимата не трябва да е пречка да се грижите редовно за дома си.

Виж още интересни текстове в новата рубрика "Идеален дом"

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Над 103 000 лева ще заработи Веселин Маринов от тазгодишния си коледен концерт. Предварителните прогнози сочат, че печалбата от традиционна му изява по това време на годината ще е рекордна. Веско обяви, че коледното му творческо празненство тази година ще се проведе на 3 декември в НДК, като това ще е 22-рият му концерт на сцената на зала 1.

Лятото официално си отиде! И идват студ, силен вятър и слани. От днес времето в цялата страна значително се влошава, като високите стойности на температурите и слънчевото време остават като мил спомен. "Чувствителното понижаване на температурите ще се усети във вторник и сряда. Добрата новина е, че в края на седмицата ще има леко повишение на

Софиянец изхвърли книги до кофи за боклук и предизвика възмущението на потребителите в социалните мрежи. Вместо да ги запази и съхрани столичанинът явно е решил да освободи място за нещо по важно в жилището си от художествените