10 стайни растения за заети хора

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/5357838 www.24chasa.bg

В дома съвсем без зеленина не може – живите растения не само го красят, но техните етерични масла убиват микробите във въздуха и поглъщат вредните вещества. Голяма част от растенията са капризни и с доста изисквания към средата. Ангажираните хора не могат да им осигурят нормалната поддръжка и грижи.

Виж още интересни текстове в новата рубрика "Идеален дом"

За тях са подходящи най-некапризните, “най-железните” стайни растения. И преди всичко такива, които издържат дори седмица без поливане и на сухия въздух в отоплявания дом. И още: чувстват се добре и на течение, и на слънце или на по-дебела сянка, нямат нужда от чести пресаждания или наторяване.

Сред десетте от най-лесните за отглеждане вкъщи растения всеки може да избере своя фаворит. Тези прости в поддържането си домашни цветя подхождат и за начинаещи цветари.

Листнодекоративни

При тях с пълна сила важат условията, изброени дотук. Пресаждат се рядко, едва когато саксията стане прекалено малка за корените. Не изсъхват и не се преовлажняват.

Сансевиерата вирее еднакво добре и на южно изложение, и в най-сенчестия ъгъл на дома. В плътните му кожести листа се съдържа достатъчен запас от влага, а през зимата може и въобще да не се полива. Украсява и хладни помещения.

Аспидистрата е наричана още чугунено растение, защото има способността да издържа и на силни горещини, и на хлад, а също и на недостатъчно светлина и влага. Заради многото листа на дълги дръжки си е спечелила и името “семейно щастие” или “задружното семейство”. Идеално е за стаи със северно изложение на тъмно, за озеленяване на офиси с изкуствено осветление.

Виж още интересни текстове в новата рубрика "Идеален дом"

Хлорофитумът притежава изящни листа, а клонките при някои от видовете и сортовете му падат надолу. Подземната му част има удебеления, в които се натрупват хранителни вещества и вода.

Замиокулкасът понася добре лоша осветеност и нередовно поливане. Не страда и от яркото слънце, не се нуждае от подхранване и расте в малки саксии. Ако дълго време не се полива, ще загуби всичките си листа, но от удебеленията на стъблата в почвата след поливане бързо ще започнат да израстват нови. Единственото изискване е почвата да не е плътна и много богата на хранителни вещества.

Нолина е идеалното растение за отсъстващи хора за 1-2 седмици. То е пустинно растение с бутилкообразна форма на стъблото, която се формира при рядко, но обилно поливане. Почвата трябва да е достатъчно рохкава, не много хранителна, а саксията да е малка и с дренажни отвори.

Сциндапсусът може да достигне до половин метър дължина на стъблата. Често се използва за вертикално озеленяване. Много издържа на сянка, но понякога заради нея листата загубват светлите си петна и стават напълно зелени. Много добре се чувства в кухнята при постоянни промени във влажността и температурата на въздуха. Расте бързо, а листата и стъблата добре съхраняват влагата.

Цъфтящи

Хоята е известна още като восъчно цвете. Расте прекрасно и на южен, и на северен прозорец, цъфти обилно. Натрупаната в листата влага позволява да вирее дори няколко месеца без поливане. Ако заради засушаване изчезнат всичките листа, се отрязва част от стъблото с няколко междувъзлия. Потапя се във вода и след две седмици ще имате младо растение с корени.

Виж още интересни текстове в новата рубрика "Идеален дом"

Красулата има много видове, но най-известни са дървовидната, или дървото на живота, и овалната красула, позната като дървото на парите. Задържат влага в месестите си листа. От торене и пресаждане практически не се нуждаят. През зимата може да се отглеждат и при температура около 10 градуса. Саксията не трябва да е много голяма, за да успява почвата да просъхва между поливанията.

Каланхоето е с плътни, месести и сочни листа и стъбла, които съдържат много влага. Може да се полива много рядко, без проблем издържа резките промени в температурите и цъфти дълго.

Спатифилумът цъфти през цялата година, като през лятото най-добре расте на западни, източни и северни прозорци, а през зимата – на южни. При силно засушаване на почвата листата клюмват, но след поливане се съвземат. Най-важното е да се избере правилното място, защото не обича хладни помещения и течение.

Виж още интересни текстове в новата рубрика "Идеален дом"

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Рекордната покупка на "Кардиф" Емилиано Сала струва 15,5 милиона паунда Шокираща новина потресе футболния свят. Ново попълнение във Висшата лига на Англия изчезна във въздуха, като най-вероятно самолетът му се е разбил. Става въпрос за аржентинския нападател Емилиано Сала, който бе рекордната покупка на "Кардиф".

Антон Станоев - Средната Бирма, обвинен за аферата "Бирмите" за производство и разпространение на цигари менте, вече е на свобода срещу 10 бона гаранция, научи "България Днес". Преди броени дни 2-ри въззивен състав на апелативния спецсъд реши да пусне от ареста Средната Бирма, съобщиха от съда. След акцията срещу нелегалните цигарени фабрики в

Грип тръшна естрадния певец Васко Кеца. Това е най-логичната причина импресариото му Ивайло Манолов да обикаля като луд аптеките в София, видяха топпапараците на "България Днес". Ивайло използва почивните дни, не за да отмаря, а за да отметне някои неотложни домакински задачи. След като обиколи всички магазини и напазарува,