Конзолните мебели

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/5357890 www.24chasa.bg

Кажем ли конзола, младежите веднага ще помислят за електронни игри. В архитектурата и в обзавеждането обаче тя е натоварена с друг смисъл.

Строителите знаят, че конзолата е греда, плоча или конструкция, закрепена неподвижно само в единия край, а другият остава свободен. Както при балконите, изграждането на кули и комини, при някои модели стълби. Интериорните дизайнери влагат в това понятие разбиране за окачени за стената мебели. За да внесем още малко объркване, конзоли се наричат и елементите, поддържащи рафтове, етажерки, малки стенни мебели.

Най-типичният, класически пример за конзолни мебели са горните шкафове в кухнята. Монтират се на не по-малко от 45 см от нивото на работния плот на долния ред шкафове. Това позволява да се подредят малките електроуреди. Височината на стандартните конзолни шкафове в кухнята е 60 см. Ако светлата височина на помещението позволява, те може да са и 90 см. В стандартните апартаменти височината е 250 см. Ако шкафовете не стигат точно до тавана, се добавят по-ниски шкафчета или се монтира корниз с вградено осветление.

Безспорен фаворит е дневната

Окачените за стената мебели в централната зона на дома позволяват да се изпълнят много смели и в същото време безкрайно практични идеи. Неслучайно едни от най-известните дизайнери имат поне по една серия, разработена на тази тема. Изборът може да бъде между индивидуални мебели или композиция, проектирана върху общ фон. Предимство на дългите стени в дневната е, че могат да се развиват комбинации, обединяващи различните зони в общото отворено пространство – кухня, трапезария, дневна, дори хоби кът. Редуват се отворени и затворени шкафове, малки и по-големи етажерки. И тук, както и в антрето, свое място може да намери конзолната маса – в класически или модерен вариант.

Детската и младежката стая
сякаш най-много се радват на присъствието на конзолните мебели. Заради многото учебници, хоби артикули, всякакви полезни и не дотам нужни дреболии – понякога организирани в добре подредени кутии върху рафтовете, а друг път в творчески безпорядък зад вратичките на шкафовете. Обикновено тези стаи са най-малки в жилището. И точно затова конзолните мебели са полезни – усвояват пространството във височина – над леглото, над бюрото, около прозорците, над дивана – ако има място за него.

Друго подходящо място за конзолните шкафове е в банята. Това е поради съществен техен плюс – те придават лекота на стените. Отнася се за всички помещения, но в банята, особено когато е малка, присъствието им е най-осезаемо. Идеалното решение е да се комбинират конзолно окачени шкафове с конзолна санитария. Не само заради естетиката, но и заради хигиената. Модулните варианти дават възможност да се правят комбинации както в ширина, така и във височина – в зависимост от размерите на помещението.

Антрето дава първото впечатление за жилището. Затова тук изборът на мебели трябва да е особено внимателен. Дали е самостоятелно, или част от общото пространство, подредбата с конзолни мебели ще му придаде по-голяма лежерност, така както е при банята. Конзолната композиция може да е съставена от множество мебели – портманто, шкаф за закачалки, шкаф за обувки, огледало. Но може според вкуса и нуждите на обитателите да се избере само една конзолна закачалка.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

"От вчера депутатите са с по-високи заплати. И това не е първоаприлска шега. Това е самата истина", написа във Фейсбук гневно Слави Трифонов и допълни: В тази извънредна ситуация, в тази трудна за всички българи ситуация, в която много хора губят работата си, парите си, а някои и живота си, българските депутати вече взимат повече пари

От вчера заплатите на народните представители са вече по 4248 лева, което е с 375 лева повече от сумата, която получаваха през предходните три месеца, изчисли сайта "Офнюз". Разбира се в случая говорим само за основната заплата без разнообразните финансови бонуси за представителите ни в Народното събрание

Президентът на Филипините Родриго Дутерте нареди на полицията да застрелва всеки жител, който причини "проблем", докато са в сила правилата, наложени с въвеждането на карантина заради коронавируса. "Ако възникне проблем или ситуацията се усложни дотолкова, че хора се бият до бой и животът ви е застрашен, застреляйте ги" - каза той