Коркът решава проблеми

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/5389155 www.24chasa.bg

Неслучайно онези, които са използвали корк у дома, не само стават негови почитатели, но и негови рекламни агенти. И техническите, и естетическите му качества наистина помагат в екстремни ситуаци.

Ценят го заради уникалните му топлоизолационни характеристики. Структурата му го прави изключително ефикасен естествен звуков абсорбатор. Корковите покрития намаляват предаването на шума вътре и между стаите. Освен това е и много издръжлив.

Освен за дома коркът е суровина и за индустрията, и за строителството. Едно от най-големите му предимства е, че е 100% екологичен.

За пода
Има два вида настилки – подове с директно залепване към основата и подове, които се монтират чрез сглобяване.
Първите са изработени изцяло от натурална коркова суровина и са на плочи. Полагат се върху добре почистена, суха и гладка основа чрез лепене. Влажността на основата не трябва да надвишава 2,5%. Стандартните дебелини на тези настилки е 3,2, 4,6 мм. Продават се без повърхностно покритие или с фабрично нанесено повърхностно покритие. Тези без покритие след залепване трябва да се лакират. Подходящи са всички видове полиуретанови лакове. Препоръчват се за жилища – предимно за спални и детски стаи. Фабричното покритие с лак позволява подът да се използва веднага след монтирането. Повърхностното покритие може да е многослоен акрилен ултравиолетов матов лак, високоустойчив керамичен лак или винилно фолио.
Сглобяемите подови настилки са изработени от натурална коркова суровина в комбинация с други дървесни материали. Продават се на плоскости с размери 905х295 мм или 185 мм. Полагат се върху основата чрез клик система за сглобяване. Преди няколко години при сглобките на клик системата е въведена специална
заключваща технология 5G. В сглобката е поставен допълнителен гъвкав език, който я заздравява и прави монтажа по-лесен и бърз. 

Разновидност на сглобяемите подови настилки с корк са подовете, при които вместо повърхностен декоративен корков фурнир се използват естествени дървесни фурнири от ценни дървесни видове като махагон, орех, американски кестен, череша, дъб.

Заради специфичната си структура коркът може да се използва за подови настилки самостоятелно или в комбинация с други дървесни материали. Изследвания показват, че кракът усеща много повече топлина, когато стъпи на корков под, отколкото при другите естествени покрития. Корковите настилки намаляват шума от стъпки и част от отразените шумове с около 20 db. Поради еластичността си тези подове не се надраскват от мебели, освен ако не се местят драстично.

Декоративни облицовки за стени и тавани
И при тях важат основните характеристики на останалите производни на корка. И още: не поемат миризми, лесно се монтират и почистват. Много важно е постигането на декоративен ефект – предлагат се в богата гама на текстури. Специалистите от "Коркова къща" обръщат внимание, че чисто технически сериозни новости в производството и монтажа на корк в последните години няма, но за сметка на това в дизайна се засилва тенденцията към изсветляване и избелване на покритията. Практически при стареенето на корка не се забелязват изменения.

Облицовките са продават на плочи с размери 600х300 мм и с дебелина 3 мм. Съставени са от три слоя – коркова основа, корков фурнир, който определя текстурата, и покритие от парафин, което пък предпазва от замърсяване. Ролковият вариант е в две модификации – с размери 8х0,5 м с дебелина 2 мм. По-малката дебелина от тази на плочите предопределя и сравнително по-ниските изолационни качества. При тапетите върху хартиена основа е нанесен корков фурнир с дебелина само 0,5 мм. Те нямат никакви изолационни качества като другите покрития. Но като декоративен елемент са много ефектни. Облицовките са устойчиви, еластични и дълготрайни, предпазват от появата на кондензна влага и плесен.

За изолация и технически нужди
Агломерираният (смлян и пресован) корк на листове и ролки се използва за изолации на стени и подове с последваща обработка – за стените шпакловка, за подовете – замазка. Използва се и за подложка под готови ламинирани или естествени паркети с цел добра шумоизолация и топлоизолация.

Гранулите на техническия корк са скрепени с натурални или синтетични материали в зависимост от предназначението. Благодарение на това той е не само добър топло- и шумоизолатор, но има антивибрационни качества, не допуска конденз, възстановява се след налягане. Затова има много области на приложение.

Експериментално е установено, че спира или поне намалява вредни лъчения.
Факт е, че коркови плоскости се използват в изграждането и на противорадиационни укрития. От корка на гранули с течно синтетично лепило се получава саморазширяващ се корков шев, който се възстановява до 90% даже след свиване до над 50%.

Корковият гранулат се използва за производство на агломериран корк, за опаковки, за винени тапи, за топлоизолация в строителството и за запълване на кухини в стени, за топлоизолационни замазки в определени пропорции с цимент и пясък. В спорта се използва за направа на рибарски принадлежности, бейзболни топки, ракети за бадминтон.

Условно техническият корк е разделен на бял и черен. Белият дори след преминаване на различни обработки запазва естествения си цвят. Предлага се на листове, ролки, блокове.

Специалният материал Expanda
Заради характеристиките си се използва при изграждането на самолетни писти, мостове, магистрали, язовирни стени, противоземетръсни шайби. Черният подлежи на по-специфична обработка и заради това цветът му се променя. Използва се най-младата коркова кора – Virgin. Не се използват лепила. Подходящ е за изолация на покривни конструкции, на подове и на тавани и за външна или вътрешна изолация на стени. Като трета група се определя гумираният корк със свързващо вещество между гранулите синтетичен каучук. Те не пропускат влага и са получени при висока температура и налягане. Тази композиция е много еластична, здрава и киселиноустойчива. Затова се използва за запълване на пукнатини и отвори в напоителни канали, водопроводи, басейни, пречиствателни станции, на пукнатини по пътните платна и настилките на мостовете.

Поддържане
Що се отнася до стенните покрития, обработени фабрично с парафин, не е необходимо специално внимание при поддържането и почистването. Достатъчно е да се използва влажна кърпа. Подовете с корк се почистват от прах с прахосмукачка или мека четка и се забърсват с влажен, добре изцеден моп. От време на време е добре да се прилагат препарати, подходящи за такъв тип настилка, за да се подобри визията му. При по-голямо натоварване през няколко месеца се нанася консервиращ препарат. Не е зле на входа да поставите изтривалка, за да не допуснете с обувките да влязат едра прах и ситни камъчета. Но тя не трябва да е с гумена основа. Ако се излее голямо количество вода, трябва се обере възможно най-бързо. Не трябва да се използват абразивни препарати или съдържащи разтворители. Забравете за металните четки и теловете.

Качества на корка
Годишно в света се добиват 340 000 тона коркови продукти. Португалия произвежда 52%, Испания – 32%, Италия – 6 %.

Корк е наименованието на външната кора на корковия дъб, който расте в западната част на Средиземноморието. Има структура на пчелна пита. Всеки кубически сантиметър от него съдържа около 40 млн. клетки. Свалянето на кората не унищожава нито един екземпляр, защото тя се възстановява напълно след 9 години, а новата може отново да се използва. Първата реколта е след навършване на 25 годишнината на дървото. Наричат този корк Virgin. Той е с най-неравномерна структура. Девет години след Virgin се събира Secrudary, вече с по-добра структура.
Amadia се нарича всеки следващ материал, който се получава до 150- годишнината на дървото и е с най-високо качество. До навършването на 150-200 г. от корковия дъб могат да се снемат между 15 и 18 кори.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

                                                                                                                                                                                                                                                                                                           

Терористи ли финансират подобни конференции?, питат антифашисти Мощен сблъсък между националисти и антифашисти бележи най-мащабното събитие в последните години - конференция на крайните патриоти от цяла Европа утре вечер в София, на който ще бъде създаден общ съюз. Мястото на събитието се пази в тайна за последно,

Пожари разрушават Зографския и Хилендарския в Атон Иво АНГЕЛОВ Пожар унищожи голяма част от катедралата "Нотр Дам" в Париж в началото на Страстната седмица. Колкото и ужасяващи да бяха кадрите от огнената стихия, това не е първият подобен инцидент. От червените езици на огъня през вековете страдат и български манастири светини.