Ремонт - спомен за баданарката

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/5397070 www.24chasa.bg

Лятната ваканция, която наближава, е съпроводена и с лятна грижа – да ремонтираме ли дома си, или да отложим това занимание за следващата година?

Като се замисли човек, при съвременните материали за ремонт всъщност няколко дена са достатъчни поне за да се освежат стаите с една боя, както се казва.

Сам да си майстор
Това не е невъзможно – за някои даже промяната на вида работа е приятно. В това начинание могат да помогнат т. нар. хоби бои. Всъщност употребата и използването им са съвсем улеснени, а ефектът може да порази с индивидуалния подход на “майстора”. Боите от типа “направи сам” са предимно на водна основа. В комплектите са предвидени всякакви материали и инструменти, които могат да превърнат лаика в декоратор на стени. Указанията по технологията на подготовка на стената и нанасянето на боите са много подробни. Необходима е малко фантазия – при някои от боите върху основата се залепват временно малки предмети, за да се получи релеф, и след това се отстраняват. Може да се използват листа, цветя, късчета плат, релефна хартия, ситна или по-едра мрежа. Някои производители предлагат в комплектите и бои, с помощта на които е възможно да се постигне почти 100-процентова прилика с мрамор или гранит, например. Освен това в комплектите има крайно покритие, специална вакса, която предпазва боята от нараняване, четки, различни видове шпакли.
Най-лесно в домашни условия е да се използват бои, които могат да се обработват с гъба, гюдерия или тампон от груб плат с едра текстура. Могат да се получат гланцови, златни, сребърни ефекти.
Малко по-високо ниво в познанията и уменията се изискват при състаряването на стената. За да се получи качествен финиш, тя трябва да е много добре почистена и шпаклована. След това се работи със специални бои, които се предлагат на пазара.

Магията на боята
Както се шегуват старите майстори строители, ако има някакъв дефект по стените, бояджията ще го оправи. Оказва се, че в днешно време това е съвсем постижимо. Съществуват бои, които могат да отразяват светлината в пъти повече от обикновената боя. С тях стаите изглеждат по-просторни. Друг тип специални бои пък могат да тушират неравностите по тавана, който трудно се шпаклова.
Въпросът с миенето на стените винаги е бил сред най-често задаваните. Все пак остава известна доза съмнение, но пък експериментът винаги е полезен, а и собственият опит е най-убедителен. Вече може да се почистват и релефни декоративни мазилки. Заради тяхната твърдост замърсяването се почиства с шкурка. Трябва много да се внимава да не се наруши релефът. Сатенените бои са по-лесни за поддържане. Достатъчни са вода и препарат. Лошото при тях е, че всеки дефект изпъква по-силно. Тъй като матовите не отразяват светлината, те са подходящи за стени с неголеми неравности.
Боите отдавна се борят, и то успешно, да се включат в списъка с материали, поддържащи хигиена и здравословен климат у дома. За детски стаи и натоварени помещения са създадени бои, устойчиви на пастели, кафе, сажди, вино. Сребърните йони, с които са обогатени някои бои, са преграда при развитието на бактерии върху стените.
Чисто козметично – като скриват пукнатини до 1,5 мм, се използват специални грундове. Те са в състояние и да покрият почти идеално стари тъмни цветове, петна, влага.

Ролята на гладката основа
Когато тя се пренебрегне, идват главоболията. Затова трябва да се избират добри материали и да се спазва технологията за нанасянето им. При старите мазилки е препоръчително преди и след шпакловката да се нанася дълбокопроникващ грунд. Поставянето на грунд не само спестява боя, но и намалява хигроскопичността на стената, а и предпазва боята от лющене и напукване. Добре е грундът и боята да са на една и съща фирма, за да се получи желаният ефект. Вече боядисваните стени могат и да се оставят без грунд само при условие, че при предишното третиране са спазени всички правила и стената не е напукана.
За подготовката на стената е важна още и влажността, особено в нови жилища. Отчита се с професионален уред и не трябва да е повече от 11%.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

                                                                                                                                                                                                                                                                                                           

Терористи ли финансират подобни конференции?, питат антифашисти Мощен сблъсък между националисти и антифашисти бележи най-мащабното събитие в последните години - конференция на крайните патриоти от цяла Европа утре вечер в София, на който ще бъде създаден общ съюз. Мястото на събитието се пази в тайна за последно,

Пожари разрушават Зографския и Хилендарския в Атон Иво АНГЕЛОВ Пожар унищожи голяма част от катедралата "Нотр Дам" в Париж в началото на Страстната седмица. Колкото и ужасяващи да бяха кадрите от огнената стихия, това не е първият подобен инцидент. От червените езици на огъня през вековете страдат и български манастири светини.