Важни подробности за кухнята

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/5398764 www.24chasa.bg

Създадена от естествени материали и подчинена на функция и минимализъм – така най-обобщено може да опишем днешната кухня.

Разбира се, обзавеждането й не се прави през година-две, а новодомците ще трябва да живеят в нея години наред. В този смисъл трябва да сме много разумни, защото все пак съществува мода, която не може да се пренебрегне. Както диктуват тенденциите във всички браншове на производството, характерно и при кухните е противопоставянето, търсенето на контраст, съчетаването на различни по характер материали.

Днешните кухни отново се връщат към минимализма с характерните изчистени линии и геометрични форми. Всъщност това завръщане не е крачка назад, а напротив – стъпка е напред. Ако си припомним изискванията на този стил, толкова харесван преди десетилетие, ще трябва да се откажем от претрупани елементи и непремислена декорация. Връщане назад обаче има при пропорциите – актуални като форми са правоъгълните високи шкафове. Наши производители наблюдават отлив от издължените, които се поръчват все по-рядко. Раздвиженият горен ред засега остава в миналото.

Тук не можем да не споменем накратко и цветовете. Обикновено са монохромни, но като акцент през последните година-две се избира и един наситен цвят. Както и в модата на облеклата се търсят противоположностите – съчетават се ярко с бледо, дърво с камък, метал със стъкло, метал с дърво.

След като в последните години рустикът и модерният стил съществуваха равностойно, сега превес отново взима минимализмът. Отварящата се ниша на селския стил в кухнята се запълва от неокънтри линията.

В редицата на най-актуалните решения са тъй наречените невидими кухни. Те са мечта на домакините, чиито жилища са с отворени пространства и не желаят всичко да е на показ. Зад врати хармоники или ролетки се крият не само шкафовете, но и електроуредите. Така, когато се готви, те се отварят, а скрити, изглеждат като една цяла компактна и ефектна мебел – кухнята е изчезнала. Плотове със специални механизми скриват и котлоните, монтирани в острова.

Преди години много се радвахме на новото понятие хайтек и на мебелирането, което се крие зад него. Сега то отново е актуално заради използваните материали – стъкло, метал и акрил.

За този стил са характерни и много системи за съхранение и вградена техника. Той е пример за максималната простота и практичност на кухните през тази и следващата година. Заедно с тенденцията да се използват прави и изчистени линии продължава да се развива и футуристичният стил с плавни обтекаеми форми.
За мебелите в модерния днес стил отварянето на вратички и чекмеджета е без дръжки. Не става въпрос за вече добре опознатите пушбутони. На стъпка пред тях са системите за отваряне, действащи на друг принцип – върху вътрешната част на шкафовете под плота се монтират профили. Между плота и вкопаната горна част на вратичката или чекмеджето остава свободно пространство за ръката. Благодарение на тези профили плотовете са с чела, по-тънки от 4 см.

Може да се направи и специално скосяване, което създава илюзията за още по-тънка повърхност. Челото на техническия камък може да се намали дори до 13 мм. Иначе плотовете от ПДЧ са със стандарт 3-4 см. Тези профили позволяват още котлонът да потъне в плота. Общата визия на кухни с такива плотове е елегантна и фина.

С визията на плотовете е свързан до голяма степен и кухненският остров. Тя е същата като тази на основната част на кухнята. Не бива да подминаваме и променилата се роля на тази практична мебел. Кухненският остров също търпи развитие – от допълнително или основно работно място на домакинята вече се проектира като раздвижена и мобилна конструкция. Ако в него не са монтирани електроуреди или мивка, подвижността му позволява да се променя конфигурацията на кухненското пространство. А и да се създаде по-голямо удобство при приготвяне на храната.

Когато се избира кухня, равнопоставени с дизайна и функционалността са и материалите, вложени в нея. Вече можем да говорим за еко стил. Днешните кухни се отчитат с използването на естествени материали – дърво, камък, декорация от бамбук, текстил, кожа. Но те невинаги са по джоба на природолюбителите. Препоръчват се комбинации между различните материали и текстури, които придават шик и индивидуалност на мебелите в кухнята. Много впечатляващи са "едрите" акценти – плот от ствол на дърво или парче камък, появяват се дънери, дошли направо от природата.

При естествените фурнири актуални са орехът и дъбът като малък акцент в едноцветните мебели. Съвсем в тенденциите са онези кухни, в които е използван каменен фурнир. Той е особено ефектен с визията, дори с грапавата си повърхност. Правят се дори цели кухни, издялани сякаш от камък. Трябва да се отчита обаче, че този фурнир придава студено излъчване.

Като много успешен и практичен материал за вратички проектантите и производителите определят акрилната плоскост. Тя печели с високата си износоустойчивост особено на надраскване и с гладкостта си, сравнима с тази на стъклото.

За гръб все по-рядко се използва стъклото. Макар че се получават интересни ефекти с принтове върху него, то е крехко и не е изключено да има неприятни поражения при невнимателно използване. Забелязва се връщане към добрата стара практика гърбът да е от материала на плота. Както се казва, и плочките още са в играта – заради богатството на цветове, текстури, размери.

Медта и месингът също се завръщат с цялото си очарование преди всичко в детайлите – дръжки, ъгли, обков. Ако кухнята е минималистична, към тях трябва да се подхожда особено предпазливо.

Добре познатите механизми служат вярно в домакинството. Една стъпка напред са захранваните с ток. Двигателят се монтира отвътре на шкафа и вратата се отваря по-лесно. Електрическа система за отваряне може да се използва и при вграждане на уреди. Пушбутоните също присъстват, но при едно неволно допиране вратичката се отваря.

Днешните кухненски шкафове се превръщат в миникилери, в които е прибрано всичко. Монтират се плъзгащи се повърхности, които улесняват достъпа и подреждането на разнородни неща – от тенджерите и тавите до най-малките прибори. С механизмите за вътрешна подредба се използва максимално ефективно всяко ъгълче на шкафа. Като идея те са познати отдавна, но непрекъснато се усъвършенстват чисто конструктивно.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На дюнери и цигари кара през последно време режисьорът Нидал Алгафари, видяха топпапараците на "България Днес". Видимо наедрял от нездравословните закуски, Нидал бе изловен на улицата с поредната покупка на арабски сандвич. В другата ръка нагизденият в бяла риза бивш пиар стискаше димящ фас. Нездравословно!

Шеф-готвачът Дани Спартак не е изкусен майстор само в кухнята. Бива го и в механиката! Победителят от първия сезон на "Хелс Китчън" бе уловен от папараците на "България Днес" да поправя кола пред столичен ресторант. Спартак излезе директно от кухнята, като даже нямаше време да махне престилката си, с която забърква гурме ястията.

Част от ул.Иван Вазов, която в момента е в ремонт бе превърната в импровизиран тенис корт от група ентусиасти. Игрището се намира в непосредствена близост до къщата-музей на великият писател центъра на София. снимка: Мариа