Създадена от естествени материали и подчинена на функция и минимализъм – така най-обобщено може да опишем днешната кухня.
Разбира се, обзавеждането й не се прави през година-две, а новодомците ще трябва да живеят в нея години наред. В този смисъл трябва да сме много разумни, защото все пак съществува мода, която не може да се пренебрегне. Както диктуват тенденциите във всички браншове на производството, характерно и при кухните е противопоставянето, търсенето на контраст, съчетаването на различни по характер материали.
Днешните кухни отново се връщат към минимализма с характерните изчистени линии и геометрични форми. Всъщност това завръщане не е крачка назад, а напротив – стъпка е напред. Ако си припомним изискванията на този стил, толкова харесван преди десетилетие, ще трябва да се откажем от претрупани елементи и непремислена декорация. Връщане назад обаче има при пропорциите – актуални като форми са правоъгълните високи шкафове. Наши производители наблюдават отлив от издължените, които се поръчват все по-рядко. Раздвиженият горен ред засега остава в миналото.
Тук не можем да не споменем накратко и цветовете. Обикновено са монохромни, но като акцент през последните година-две се избира и един наситен цвят. Както и в модата на облеклата се търсят противоположностите – съчетават се ярко с бледо, дърво с камък, метал със стъкло, метал с дърво.
След като в последните години рустикът и модерният стил съществуваха равностойно, сега превес отново взима минимализмът. Отварящата се ниша на селския стил в кухнята се запълва от неокънтри линията.
В редицата на най-актуалните решения са тъй наречените невидими кухни. Те са мечта на домакините, чиито жилища са с отворени пространства и не желаят всичко да е на показ. Зад врати хармоники или ролетки се крият не само шкафовете, но и електроуредите. Така, когато се готви, те се отварят, а скрити, изглеждат като една цяла компактна и ефектна мебел – кухнята е изчезнала. Плотове със специални механизми скриват и котлоните, монтирани в острова.
Преди години много се радвахме на новото понятие хайтек и на мебелирането, което се крие зад него. Сега то отново е актуално заради използваните материали – стъкло, метал и акрил.
За този стил са характерни и много системи за съхранение и вградена техника. Той е пример за максималната простота и практичност на кухните през тази и следващата година. Заедно с тенденцията да се използват прави и изчистени линии продължава да се развива и футуристичният стил с плавни обтекаеми форми.
За мебелите в модерния днес стил отварянето на вратички и чекмеджета е без дръжки. Не става въпрос за вече добре опознатите пушбутони. На стъпка пред тях са системите за отваряне, действащи на друг принцип – върху вътрешната част на шкафовете под плота се монтират профили. Между плота и вкопаната горна част на вратичката или чекмеджето остава свободно пространство за ръката. Благодарение на тези профили плотовете са с чела, по-тънки от 4 см.
Може да се направи и специално скосяване, което създава илюзията за още по-тънка повърхност. Челото на техническия камък може да се намали дори до 13 мм. Иначе плотовете от ПДЧ са със стандарт 3-4 см. Тези профили позволяват още котлонът да потъне в плота. Общата визия на кухни с такива плотове е елегантна и фина.
С визията на плотовете е свързан до голяма степен и кухненският остров. Тя е същата като тази на основната част на кухнята. Не бива да подминаваме и променилата се роля на тази практична мебел. Кухненският остров също търпи развитие – от допълнително или основно работно място на домакинята вече се проектира като раздвижена и мобилна конструкция. Ако в него не са монтирани електроуреди или мивка, подвижността му позволява да се променя конфигурацията на кухненското пространство. А и да се създаде по-голямо удобство при приготвяне на храната.
Когато се избира кухня, равнопоставени с дизайна и функционалността са и материалите, вложени в нея. Вече можем да говорим за еко стил. Днешните кухни се отчитат с използването на естествени материали – дърво, камък, декорация от бамбук, текстил, кожа. Но те невинаги са по джоба на природолюбителите. Препоръчват се комбинации между различните материали и текстури, които придават шик и индивидуалност на мебелите в кухнята. Много впечатляващи са "едрите" акценти – плот от ствол на дърво или парче камък, появяват се дънери, дошли направо от природата.
При естествените фурнири актуални са орехът и дъбът като малък акцент в едноцветните мебели. Съвсем в тенденциите са онези кухни, в които е използван каменен фурнир. Той е особено ефектен с визията, дори с грапавата си повърхност. Правят се дори цели кухни, издялани сякаш от камък. Трябва да се отчита обаче, че този фурнир придава студено излъчване.
Като много успешен и практичен материал за вратички проектантите и производителите определят акрилната плоскост. Тя печели с високата си износоустойчивост особено на надраскване и с гладкостта си, сравнима с тази на стъклото.
За гръб все по-рядко се използва стъклото. Макар че се получават интересни ефекти с принтове върху него, то е крехко и не е изключено да има неприятни поражения при невнимателно използване. Забелязва се връщане към добрата стара практика гърбът да е от материала на плота. Както се казва, и плочките още са в играта – заради богатството на цветове, текстури, размери.
Медта и месингът също се завръщат с цялото си очарование преди всичко в детайлите – дръжки, ъгли, обков. Ако кухнята е минималистична, към тях трябва да се подхожда особено предпазливо.
Добре познатите механизми служат вярно в домакинството. Една стъпка напред са захранваните с ток. Двигателят се монтира отвътре на шкафа и вратата се отваря по-лесно. Електрическа система за отваряне може да се използва и при вграждане на уреди. Пушбутоните също присъстват, но при едно неволно допиране вратичката се отваря.
Днешните кухненски шкафове се превръщат в миникилери, в които е прибрано всичко. Монтират се плъзгащи се повърхности, които улесняват достъпа и подреждането на разнородни неща – от тенджерите и тавите до най-малките прибори. С механизмите за вътрешна подредба се използва максимално ефективно всяко ъгълче на шкафа. Като идея те са познати отдавна, но непрекъснато се усъвършенстват чисто конструктивно.