Маса на помощ – по всяко време и във всеки случай

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/5401192 www.24chasa.bg

Чисто теоретично помощната маса най-често се използва в кухнята и в дневната. Но практиката на домакините, които по правило търсят нейното ежедневно съдействие, показва, че тя може да бъде навсякъде.

Полезна е и край леглото, и за подреждане на списания, и в градината. Колкото и ограничено да е жилищното пространство, помощните масички са търсени преди всичко заради функционалността им. Статични, подвижни или на колела, те никога не остават без работа. Обикновено са конструирани така, че да заемат малко място, но да поемат повече ангажименти. Най-важният е при сервирането – при пренасяне на чиниите и храната от кухнята към трапезарията или дневната, на терасата или в двора. От друга страна, предназначените за кухнята осигуряват и допълнителен плот за приготвяне или аранжиране на храната.

На колелца или стационарни
Както обикновено, трудно е да има еднозначен отговор. Стационарните се поставят близо до стена, шкаф, легло, бар или друга мебел, откъдето бързо могат да се преместят. Когато не се използват за сервиране, се декорират с вази, снимки, лампи. Все по-често най-търсени се оказват онези, които притежават и шкафчета, рафтчета, екстри като вградено осветление. От своя страна след употреба масичките с колелца лесно се прибират под бюро, маса или се фиксират в ъгъл, където също се декорират с аксесоари. Колелцата идват на помощ и когато трябва да се обслужва тераса или дворно пространство – с една дума, когато разстоянието е по-голямо. Извън чистата функция помощните масички са особен и уважаван декоративен елемент, като изцяло са не само подчинени, но и съобразени със стила на обзавеждането.

От дървото до полипропилена
Помощната масичка е зависима от общия стил на обзавеждането. Затова и фабриките я произвеждат от различни материали – за да угодят на всеки вкус. Най-срещаните, разбира се, са от дърво и стъкло – първото заради класата, която внася в дома, второто заради ефирността и лесното поддържане. Полипропиленът като съвременна технология предлага редица предимства. Но той се харесва главно заради безкрайните възможности на дизайна. Подхожда на жилища с младежки дух, с изчистено решение на обзавеждането и със съвременна визия.

Най-малките помощници в бита са популярни като side table – масичката най-близо до любимия диван. Със своята Г-образна форма тя обгръща подлакътника и е готова да приюти дистанционното управление, чашата с питие, книгата, лаптопа, да запази някоя телефонна тайна... Вариант е и подобно решение за обслужване на леглото – за мързелива, дълга неделна закуска. Подобен тип масички излизат и на терасата, и в градината и винаги са полезни.

Извън тази характерна форма минимасичките – кръгли, квадратни, правоъгълни, с абстрактни очертания, лесно се преместват в пространството и могат да отговарят на различни потребности. Посестрима на помощната е конзолната масичка, но все по-често тя се номинира самостоятелно като мебел. Чисто декоративното й приложение включва само един плот. Днес обаче вече се добавят допълнителни чекмеджета и лавици. Най-често се предпочита в коридора, където наистина помага да се приберат дреболии – ключове, ръкавици, телефон.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Вносът на боклуци у нас продължава и по време на карантината, наложена заради разпространението на епидемията от коронавирус, съобщават от предаването "Господари на ефира".  Противно на очакванията ограничаването на придвижването в страната да спомогне за изчистването на въздуха, се оказа, че нивото на замърсяване в България отново е над нормата

Президентът на Филипините Родриго Дутерте нареди на полицията да застрелва всеки жител, който причини "проблем", докато са в сила правилата, наложени с въвеждането на карантина заради коронавируса. "Ако възникне проблем или ситуацията се усложни дотолкова, че хора се бият до бой и животът ви е застрашен, застреляйте ги" - каза той

"От вчера депутатите са с по-високи заплати. И това не е първоаприлска шега. Това е самата истина", написа във Фейсбук гневно Слави Трифонов и допълни: В тази извънредна ситуация, в тази трудна за всички българи ситуация, в която много хора губят работата си, парите си, а някои и живота си, българските депутати вече взимат повече пари