В трапезарията - бюфет или шкаф

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/5408817 www.24chasa.bg

И единият, и другият са задължителни в трапезарията и по свой начин са особено полезни.

Обикновено всяка серия обзавеждане за трапезария предлага и тези два мебела. Но всъщност те са интересни и като самостоятелни, стига видът им да е достатъчно  изразителен и впечатляващ. Напоследък се засилва тенденцията бюфетите да са с плътни врати. Това по-скоро е характерно за ниските трапезарни шкафове именно заради по-малката им височина – поддържането е по-лесно, отколкото на стъклото. От друга страна, домакините с усет към естетиката със сигурност биха предпочели да покажат красивите си сервизи зад прозрачна витрина. В по-високия клас мебели тя е от кристално стъкло, което придава още по-висока стойност на шкафа или бюфета.

Ценителите на нестандартните идеи биха подходили към избора по друг начин. Ще изберат различен стил за по-ниската или по-високата мебел. Те ще акомпанират масата като сериозен акцент със собствено присъствие. Маса и столове с модерно внушение може да се комбинират с класически вариант на бюфет или на шкаф. Те често са реплики на образци от различни стилове – рококо, барок, ампир. Към този вариант трябва да се подхожда много внимателно – най-добре е да се потърси съвет на интериорен дизайнер.

За естетиката и функционалността особено значение имат материалите, от които се изработват тези мебели. Тъй като обикновено в тях се съхраняват скъпи и като стойност, и като сантимент вещи, при това някои доста тежки, добре е корпусът да е стабилен и сигурен. Изборът е между МДФ и естествено дърво. Челата търпят разнообразни интерпретации. Благодарение на новите технологии няма невъзможни форми и релефи. Напротив, с всеки изминал ден фантазията на интериорните дизайнери ражда нови идеи.
Отношение и към естетиката, и към функционалността имат и механизмите, и обковът. При честата употреба е важно отварянето не само да е лесно, но и надеждно, да не саботира работата на домакинята. От обикновени панти до безшумни водачи на чекмеджетата и пуш бутони – решението трябва да се вземе внимателно и премислено.

Всъщност изборът между двата мебела е строго индивидуален. Зависи не само от характера на интериора, но и от вкуса и нравите в семейството. Бюфетът безспорно събира повече вещи – както съдове и чаши, така и напитки, колекции от дребни предмети, неща, които са по-представителни и заслужават да са на показ. Ниският шкаф по-скоро приютява покривките и салфетките, приборите за хранене, аксесоарите за маса, всякакви дреболии, които остават на скрито. Ако са в един стил, могат да се комбинират. Но за да се открои красотата на всеки от тях, добре е да се проектират на отделна стена.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

ЦСКА 1948 ще доиграе сезона във Втора лига и най-вероятно ще приключи съществуването си. Това разкри "Спортал". На проведеното събрание на клубните акционери е станало ясно, че перспективите пред "червените" не са добри. Футболистите ще завършат сезона. След това ще има нова сбирка, за да се реши окончателната съдба на клуба.

Димитър Бербатов не би се кандидатирал да управлява българския футбол, ако не е напълно готов за това. "Имам много амбиции, свързани с различни неща - каза той пред NOVA. - Да ръководиш целия футбол наистина трябва да си много готов. Да знаеш къде отиваш, как ще действаш, хората, с които ще работиш, защото не може да си сам. Да имаш съмишленици.

Жена е новият изпълнителен директор на Висшата лига. Сузана Динидж ще застане на поста от началото 2019-а. Тя ще замени Ричард Скъдамор, който бе начело на Премиършип 19 години. Динидж се превръща в първата жена, която заема толкова важен ръководен пост във футбола. Това на практика я превръща в най-могъщата жена във футбола и в британския спорт.