В трапезарията - бюфет или шкаф

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/5408817 www.24chasa.bg

И единият, и другият са задължителни в трапезарията и по свой начин са особено полезни.

Обикновено всяка серия обзавеждане за трапезария предлага и тези два мебела. Но всъщност те са интересни и като самостоятелни, стига видът им да е достатъчно  изразителен и впечатляващ. Напоследък се засилва тенденцията бюфетите да са с плътни врати. Това по-скоро е характерно за ниските трапезарни шкафове именно заради по-малката им височина – поддържането е по-лесно, отколкото на стъклото. От друга страна, домакините с усет към естетиката със сигурност биха предпочели да покажат красивите си сервизи зад прозрачна витрина. В по-високия клас мебели тя е от кристално стъкло, което придава още по-висока стойност на шкафа или бюфета.

Ценителите на нестандартните идеи биха подходили към избора по друг начин. Ще изберат различен стил за по-ниската или по-високата мебел. Те ще акомпанират масата като сериозен акцент със собствено присъствие. Маса и столове с модерно внушение може да се комбинират с класически вариант на бюфет или на шкаф. Те често са реплики на образци от различни стилове – рококо, барок, ампир. Към този вариант трябва да се подхожда много внимателно – най-добре е да се потърси съвет на интериорен дизайнер.

За естетиката и функционалността особено значение имат материалите, от които се изработват тези мебели. Тъй като обикновено в тях се съхраняват скъпи и като стойност, и като сантимент вещи, при това някои доста тежки, добре е корпусът да е стабилен и сигурен. Изборът е между МДФ и естествено дърво. Челата търпят разнообразни интерпретации. Благодарение на новите технологии няма невъзможни форми и релефи. Напротив, с всеки изминал ден фантазията на интериорните дизайнери ражда нови идеи.
Отношение и към естетиката, и към функционалността имат и механизмите, и обковът. При честата употреба е важно отварянето не само да е лесно, но и надеждно, да не саботира работата на домакинята. От обикновени панти до безшумни водачи на чекмеджетата и пуш бутони – решението трябва да се вземе внимателно и премислено.

Всъщност изборът между двата мебела е строго индивидуален. Зависи не само от характера на интериора, но и от вкуса и нравите в семейството. Бюфетът безспорно събира повече вещи – както съдове и чаши, така и напитки, колекции от дребни предмети, неща, които са по-представителни и заслужават да са на показ. Ниският шкаф по-скоро приютява покривките и салфетките, приборите за хранене, аксесоарите за маса, всякакви дреболии, които остават на скрито. Ако са в един стил, могат да се комбинират. Но за да се открои красотата на всеки от тях, добре е да се проектират на отделна стена.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Репликата "Има Господ" стана един от мотивите на съда да отстрани от поста му шефа на НОИ в Силистра Милен Пенчев! Думите са изречени от съпругата на Пенчев - Силвия, майка на поп звездата Тита. Религиозната констатация е отправена от Силвия към служителката Костадинка Андонова на работното й място в края на март и е чута от други чиновници.

Иван Бандаловски се прояви като прилежен гражданин, събирайки грижливо в найлоново пликче отпадъците си и изхвърляйки ги в контейнер, видя "България Днес". Облечен спортно и с повдигнат крачол, вероятно за да се вижда по-ясно една от татуировките на крака му, футболистът чинно отиде до кофата за смет.

Бившият нападател на "Барселона" и "Челси" Самуел Ето'О често попада в светлината на прожекторите. Не само с виртуозните си изпълнения на терена, но и с бурния си личен живот. Камерунецът, който в момента играе за "Катарски спортен клуб", ще се завърне в Испания днес. Причината не е никак приятна за него.