В трапезарията - бюфет или шкаф

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/5408817 www.24chasa.bg

И единият, и другият са задължителни в трапезарията и по свой начин са особено полезни.

Обикновено всяка серия обзавеждане за трапезария предлага и тези два мебела. Но всъщност те са интересни и като самостоятелни, стига видът им да е достатъчно  изразителен и впечатляващ. Напоследък се засилва тенденцията бюфетите да са с плътни врати. Това по-скоро е характерно за ниските трапезарни шкафове именно заради по-малката им височина – поддържането е по-лесно, отколкото на стъклото. От друга страна, домакините с усет към естетиката със сигурност биха предпочели да покажат красивите си сервизи зад прозрачна витрина. В по-високия клас мебели тя е от кристално стъкло, което придава още по-висока стойност на шкафа или бюфета.

Ценителите на нестандартните идеи биха подходили към избора по друг начин. Ще изберат различен стил за по-ниската или по-високата мебел. Те ще акомпанират масата като сериозен акцент със собствено присъствие. Маса и столове с модерно внушение може да се комбинират с класически вариант на бюфет или на шкаф. Те често са реплики на образци от различни стилове – рококо, барок, ампир. Към този вариант трябва да се подхожда много внимателно – най-добре е да се потърси съвет на интериорен дизайнер.

За естетиката и функционалността особено значение имат материалите, от които се изработват тези мебели. Тъй като обикновено в тях се съхраняват скъпи и като стойност, и като сантимент вещи, при това някои доста тежки, добре е корпусът да е стабилен и сигурен. Изборът е между МДФ и естествено дърво. Челата търпят разнообразни интерпретации. Благодарение на новите технологии няма невъзможни форми и релефи. Напротив, с всеки изминал ден фантазията на интериорните дизайнери ражда нови идеи.
Отношение и към естетиката, и към функционалността имат и механизмите, и обковът. При честата употреба е важно отварянето не само да е лесно, но и надеждно, да не саботира работата на домакинята. От обикновени панти до безшумни водачи на чекмеджетата и пуш бутони – решението трябва да се вземе внимателно и премислено.

Всъщност изборът между двата мебела е строго индивидуален. Зависи не само от характера на интериора, но и от вкуса и нравите в семейството. Бюфетът безспорно събира повече вещи – както съдове и чаши, така и напитки, колекции от дребни предмети, неща, които са по-представителни и заслужават да са на показ. Ниският шкаф по-скоро приютява покривките и салфетките, приборите за хранене, аксесоарите за маса, всякакви дреболии, които остават на скрито. Ако са в един стил, могат да се комбинират. Но за да се открои красотата на всеки от тях, добре е да се проектират на отделна стена.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Кристална гарафа за арманяк гушка съпругата на бившия футболен национал Елин Топузаков - Весела Тотева, видя "България Днес". Красавицата, която има моден бутик до хотел "Маринела" в столицата, внимателно отключи магазина си, пазейки стъкленицата. Гарафата освен да разлива скъп коняк на благосъстоятелните клиенти ще служи и като интериорен акцент

Краят на традиционният есенния фестивал в Китай предизвика огромно задръстване от автомобили в близост до Тол-станция на магистралата в Женгжу, провинция Хенан, Китай. Снимка: REUTERS /

Бизнесменът Тодор Хаджижеков, станал известен с прякора си Тотко Поршето, който бе погнат за нелегална фабрика за цигари край Костинброд, е оправдан тихомълком! След шумната акция през декември 2012 г. по разбиване на тайния цех Хаджижеков е оневинен окончателно, а сега с юристи подготвя иск срещу прокуратурата за 100 хиляди лева,