Пейката - вътре и вън

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/5408835 www.24chasa.bg

Тя има своето запазено място в интериора и става все по-актуална днес, когато търсим удобство, но и повече простота и ненатрапчив шик в обитаването. Пейката, която обикновено свързваме с парка, върши доста полезна работа и вкъщи.

Дизайнерите я реабилитират
От доста пренебрегвана по инерция мебел, пейката днес излиза на показ и изпълнява добра роля, макар и второстепенна, в обзавеждането. Близка до градинския архетип или в по-абстрактен вид, тя е удобно място за сядане. В много от колекциите на водещите мебелни марки присъства и такъв модел – със или без гръб и подлакътници, тапицирана или в абсолютно “оголен” вид от дърво в масивен вариант или от летви. Но и много често разкошно капитонирана или “облечена” в луксозна дамаска. Зависи за какво искате да ви служи в интериора – дали като помощник в някой неголям кът, или като силен акцент. Във втория случай трябва да заложите на нещо по-забележително, което да предизвиква интерес и да привлича вниманието. Например с пейка във формата на дървена щипка за пране като модела на Riva 1920 наистина ще впечатлите гостите. Тежки, луксозни решения пък предлагат от Visionnaire, Moroso, Loft.

Посреща още от входа, но стои добре и навътре
Много добре стои пейката в антрето. Всъщност тя може би е най-подходящата мебел за входната зона – по-широка и затова по-удобна от който и да е стол. Ако пространството тук е ограничено, се избира по-лек и ненатрапчив модел и обратно. Ако антрето е широко и представително оформено, в него чудесно ще се впише пейка с гръб и подлакътници, с красива дамаска, капитонирана или не. На нея дори могат да се сложат възгланици за повече комфорт. Така обуването или събуването на обувките, просто присяденото преди излизане от дома ще става много, много по-приятно. На пейката може да се говори по телефона, да се изчака съпругата, която още не е готова за излизане. Тя ще поеме услужливо чантата и покупките в първия момент, когато се прибираме у дома. Интересни идеи в тази посока идват от Kare, Gervasoni, Cantori, Sancal.
Добра роля има пейката обаче и навътре в интериора. В другите зони тя се конкурира успешно с креслото релакс или с големия пуф. Например в спалнята, където обикновено стои в долната част на голямото легло и поема домашния халат или друга небрежно хвърлена преди сън дреха. В детската или младежката стая също има своето място – като неформална, но много удобна мебел за сядане. С комплект от пейки може да оформите цяла група за сядане и така да посрещнете гости за детско парти или тийнейджърски купон – виждаме подобна идея от марките Sancal и Belta.

И навън, естествено!
Е, тук пейката е истинска царица и никой не може да я свали от власт. На терасата, в градината, край басейна тази мебел изкушава с комфорта, който предлага. В outdoor колекциите я виждаме като неизменен член на цялата серия мебели за сядане. Обикновено е от практични материали, подходящи за външна употреба – тик или друго устойчиво на влага и слънце дърво, пластмаса, с участие на метал и т.н. В новите предложения виждаме все по-изящни предложения – от Serralunga, Kartell, Ligne roset, Belta, Flexform. Подходящи модели, съчетаващи и функцията на ракла например, има в IKEA.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Софийска градска прокуратура е образувало досъдебно производство, след получен сигнал от шестима члена на Висшия съдебн съвет. Той е за това, че случайното разпределение на делата в съдилищата, може да се манипулира. Това би могло да стане дори от хора със слаби компютърни умения, единствено имащи електронен подпис, заяви току-що Сийка Милева

Починал е бащата на президента Румен Радев - Георги. Това заяви премиерът Бойко Борисов пред журналисти в Смолян. "Сутринта се обадих на президента, да му изкажа съболезнования. Учудвам се, когато баща ти е умрял, да говориш нелепици. В такъв тежък ден не бих си го позволил", заяви в Смолян премиерът Бойко Борисов

Очаквания пик на COVID-19 според всички експерти се очаква да настъпи в България през следващите 2-3 седмици. Състоянието на болниците и отделенията в страната, които ще трябва да приемат нарастващия брой заболели обаче буди силна и оправдана тревога. Снимки на хора публикувание в социалните мрежи от инфекциозните отделения във Видин и Велико