Триумф на стъклото

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/5408849 www.24chasa.bg

Позабравен и доста пренебрегван през последните сезони, днес този най-лек като присъствие материал се завръща. В новите дизайнерски колекции има доста интересни идеи за приложението му в мебели и аксесоари.

Фино присъствие, което носи лукс
Мислите, че стъклото е твърде крехко, несигурно и дори опасно, за да го предпочетете в обзавеждането? Грешите, нещата вече не стоят така. Днес можем спокойно да си окачим роклята и костюма в стъклен гардероб, да се отпуснем в кресло, изцяло от красиво огънато стъкло, да се храним на стъклена разтегателна маса, да си подредим книгите на изящни прозрачни полици... Към тази елегантна авантюра ни подканят най-големите съвременни дизайнери.
Прекрасно като присъствие, стъклото има невероятното качество да бъде уж незабележимо в пространството, но винаги да внася нотка на лукс в него. Със своята ефирност то е най-ненатоварващо във вътрешната архитектура, позволява погледът да се рее през него и щедро оставя другите “събеседници” да звучат по-силно в интериорния разказ. Отдавна предпочитан като плот в масите или в ролята на осветително тяло, на сервизи и украшения, истинскито му приложение всъщност показват специализираните марки. Брандове като Glas, Fiam, Galotti&Radice и този път демонстрират големите възможности на този фин, но всъщност много надежден материал. Какво е най-новото при него?

В необичайна роля
В новите колекции виждаме как стъклото влиза все повече в наистина главна роля за разлика от предишни сезони, когато играеше повече поддържаща роля в обзавеждането. Сега то е не просто плот на маса, а цяла маса, при това не ниска, а за хранене. И даже разтегателна – наистина сериозно постижение, като се има предвид, че разтягането е сложен елемент на трапезарната мебел и много производители го избягват. От италианската фабрика Fiam обаче показват, че за стъклото няма ограничения. Моделът Kayo е правоъгълна маса с две допълнителни крила, които се изтеглят встрани, а иначе стоят прибрани под основния плот. За разлика от дървените варианти тук те, естествено, са достатъчно видими. Както и самият метален механизъм на разтягане.
Още мебели, направени изцяло от стъкло, невиждани досега, представят новите колекции. Серията Veblen на Fiam изненадва с красиво огънато кресло, изцяло от опушено стъкло. Queen Elizabeth стои солидно, макар и твърде ефирно и прозрачно. То предлага достатъчно уют на сядане със задължителните си възглавници.
А известният японски автор Токужин Йошиока поднася друг стъклен сюрприз – напълно прозрачен гардероб, в който само пантите и някои механизми са от метал. Моделът Prism е ярка демонстрация на творческата философия на японеца – минимализъм и максимум “невидимост” на мебелите в интериора. В този гардероб хаосът е недопустим и макар че всичко вътре всъщност е на показ, самият той остава незабелижим като присъствие, някак се разтваря в пространството. Точно така звучи и стъклената пейка на Йошиока.

Геометрия от Nendo
Японското студио има специално отношение към стъклото и неговият основател и главен дизайнер Оки Сато не спира да изненадва публиката с вариациите си на тази тема. Миналата година Nendo представи самостоятелна експозиция на своите продукти от периода 2014-2015 година в Museo della Permanente в Милано. Сред стоте произведения бе и най-новата колекция Soft glas за Glas Italia. В нея са и 3 ниски маси, както и варианти на кутии за съхранение на различни неща, съставени от 5 листа от т.нар. заскрежено стъкло. Акцентът е върху ръбовете с цветна лента с променящи се по дължината оттенъци между жълто и червено, синьо и виолетово.
Серия Pair, Glas Italia – столовете са от опушено заскрежено стъкло. Там, където два стола се припокриват чрез залепване, е използвано прозрачно.

Цветни петна плюс прозрачност

Прозрачното или т.нар. бяло стъкло продължава да е предпочитано. Към него обаче вече се прибавя и щипка цвят – ярък и понякога преливащ един в друг, т.нар. шанжан, много моден момент в мебелните колекции днес. Изцяло обагрените варианти също са актуални, но по-скоро в опушен вид. Ефектно звучи заскреженото стъкло, появява се и недраскащо се стъкло – много подходящо за плотове на мебели за игра в детска стая. Bontempi casa показва модел на маса с този иновативен материал. Galotti&Radice пък отново демонстрира висока класа със съчетания на стъкло с метал в актуалния финиш на стара мед, също и с дърво. Темперирано стъкло, покриващо изцяло нисък или висок шкаф от дървесни плоскости, е интересен вариант, който придава повече загадъчност и лукс. За мебели се използва и скъпият вариант на духаното стъкло, което познаваме от вазите и други артпроизведения.

Кутия в кутията на Филип Старк

Отново за Glas Italia e друг интересен проект – на гуруто на съвременния дизайн Филип Старк. Това са малки мебели, ниски маси и затворени и отворени шкафове, създадени като кутия в кутията от ламинирано 5+5 мм термозаварено стъкло, а в базата участва и неръждаема стомана. В първия по-голям обем от свръхпрозрачно стъкло е възможно вмъкването на втори, в който участва и цветен елемент в зелено, виолетово, светло и тъмносиво, слънчево жълто. В сериите може да участват и допълнителни елементи с функционално приложение – ръчно изработени кутии за съхранение на малки предмети. Те може да са от дърво зебрано, пластмаса или от растителни фибри.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Група ентусиасти любители на българските и традиции показаха нагледно в социалните мрежи как трябва да се играе хоро спазвайки необходимата дистанция между участниците. Видео: Facebook / Христо

Очаквания пик на COVID-19 според всички експерти се очаква да настъпи в България през следващите 2-3 седмици. Състоянието на болниците и отделенията в страната, които ще трябва да приемат нарастващия брой заболели обаче буди силна и оправдана тревога. Снимки на хора публикувание в социалните мрежи от инфекциозните отделения във Видин и Велико

Вносът на боклуци у нас продължава и по време на карантината, наложена заради разпространението на епидемията от коронавирус, съобщават от предаването "Господари на ефира".  Противно на очакванията ограничаването на придвижването в страната да спомогне за изчистването на въздуха, се оказа, че нивото на замърсяване в България отново е над нормата