Приборите за хранене

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/5432038 www.24chasa.bg

Правилното хранене изисква да използваме повече от един прибор всеки път, когато сядаме на масата. Не само заради етикета, но и защото ритуалът по сервировката носи удоволствие и радост за сетивата.

Комплектът е задължителен
Неслучайно това е един от важните и полезни сватбени подаръци. Всяко семейство трябва да има поне един пълен комплект прибори от най-малко 30 части – по 6 големи ножове, вилици, лъжици и съответно по 6 десертни.
Ако фамилията ви е голяма или каните повече гости, ще са нужни двойни комплекти. Защото е недопустимо на масата да се слагат различни като големина и модел прибори, просто такива, с каквито разполагаме. А още по-добре е да притежавате и комплект за по-специални случаи, с хубав дизайн и високо качество. Така лъжиците и вилиците ще се превърнат в част от тържеството, както е прието в добрите семейства.

Луксозните прибори винаги са от качествен метал, обикновено неръждаема стомана. Финишът може да е мат или гланц. Матираните са по-непрактични за поддържане, лъскавите са по-модни днес, но също изискват грижи. Скъпите прибори е добре да се съхраняват в оригиналните си кутии или дървени сандъчета, в които се продават.

Дизайнът е впечатляващ
Формата, цветът, декорацията са все по-важни днес за всичко, което ни заобикаля. Вилиците и лъжиците също не остават встрани от тази всемогъща роля на дизайна. Вече не е достатъчно те да са здрави и удобни. Трябва и да са красиви, впечатляващи, персонализирани.

Последните тенденции налагат две основни линии. Едната е минималистичната, която спазва чистата геометрия и принципа за малкото, което е достатъчно. А другият, по-силният в последните сезони тренд предлага една по-щедра декорация – различни мотиви, гравирани в метала, пропълзяват по приборите, не само по дръжката, но навлизат и в острието на ножа или в зъбците на вилицата.
Модни са също медните и златните оттенъци, силно полираните покрития. Dressed е най-новата серия на култовия холандски дизайнер Марсел Вандерс за италианската марка Alessi. Тя освен сервиз от красиво орнаментиран порцелан съдържа и прибори. Те са от неръждаема стомана с огледално лъскав финиш и в същия дизайн като чиниите с нежен дантелен детайл.

В наше време е изключително важно дизайнът на приборите да се вписва в интериора на дома, както и да отговаря на дизайна на порцелана и останалите елементи, с които декорираме трапезата. Няма нищо по-приятно от това човек да се храни на една изящно подредена трапеза, на която всяка част е радост за окото.

Как да ги избираме?
Висококачествен материал, изящен дизайн, перфектен баланс и първокачествена изработка – това са основните фактори при избора на прибори. И не забравяйте – винаги ги вземайте в ръка. Правилният избор е именно този – да усетите приборите, да паснат на вкуса и желанието ви. В по-добрите магазини ще ви предложат дори да опитате приборите в реална ситуация, преди да решите окончателно.

Още интересни теми в списание "Идеален дом".

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Софийска градска прокуратура е образувало досъдебно производство, след получен сигнал от шестима члена на Висшия съдебн съвет. Той е за това, че случайното разпределение на делата в съдилищата, може да се манипулира. Това би могло да стане дори от хора със слаби компютърни умения, единствено имащи електронен подпис, заяви току-що Сийка Милева

Починал е бащата на президента Румен Радев - Георги. Това заяви премиерът Бойко Борисов пред журналисти в Смолян. "Сутринта се обадих на президента, да му изкажа съболезнования. Учудвам се, когато баща ти е умрял, да говориш нелепици. В такъв тежък ден не бих си го позволил", заяви в Смолян премиерът Бойко Борисов

Очаквания пик на COVID-19 според всички експерти се очаква да настъпи в България през следващите 2-3 седмици. Състоянието на болниците и отделенията в страната, които ще трябва да приемат нарастващия брой заболели обаче буди силна и оправдана тревога. Снимки на хора публикувание в социалните мрежи от инфекциозните отделения във Видин и Велико