Mини удобство за лека нощ

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/5457323 www.24chasa.bg

Зоната около леглото е мястото в дома, където комфортът е най-важен. Тук всяко нещо, което допринася за отпускането и спокойствието, е добре дошло. А нощното шкафче играе главна роля.

Функцията
Без него не може, колкото и понякога да ни се струва обратното. Шкафчето не е просто украшение към спалнята, макар и това да влиза в неговото предназначение.
То обаче е там най-вече да помага на излегналия се да се чувства добре. Като му предложи удобна поставка за всички атрибути на всекидневието, от които се освобождава през нощта. Но искаме да останат край нас до сутринта – на една ръка разстояние. Телефони, книги, чаша с вода, часовник, бейбифон. И още безброй други дреболии, с които се обгражда съвременният обитател. Всички те могат да “живеят” в тази малка мебел до главата ни.

Най-масовите модели са с чекмеджета, побиращи лекарства, документи, всичко, което не искаме да е на показ. А отгоре остава място за най-необходимото за момента преди сън. Ако предвиждаме там да бъде и нощната лампа, плотът и съответно шкафът трябва да е по-голям. Но това зависи от мястото, което остава отстрани на леглото, често недостигащо. Затова, когато се поръчва или купува спалня, винаги трябва да се има предвид и необходимостта от още площ за шкафчета отстрани – задължително две еднакви за двойката.
Друг важен момент е връзката с електрическите контакти и окабеляването изобщо, за да е достъпно включването на мобилни и зареждащи устройства, неизбежни в днешния бит. Някои от моделите предвидливо имат място за разклонител.

Дизайнът
Нощното шкафче не бива да се подценява като форма, материали, детайли, защото погледът бързо улавя тези неща, забелижими повече при по-малките мебели.
Хубаво е то да е лика-прилика с леглото, но може и да има собствена физиономия, стига да е добре подбрана. Ако спалнята, например, е изцяло тапицирана, както днес е много модерно, шкафчетата отстрани имат специална роля и ще изпъкнат силно – от дърво с красив фурнир или дори с резбовани детайли, метални елементи и други, характерни за по-разкошните и неокласически интериори. Ако пък е в по-изчистен вариант, то качеството на изработката не бива да отстъпва.

Дали нощното шкафче да е повдигнато на крака или стъпило на пода, е въпрос на желание и индивидуално решение, свързано с конкретния интериор на това помещение. Моделите с крака позволяват лесно почистване, особено ако подът е дървен. При мека настилка от мокет, както налагат днес тенденциите за спалните, стигащото до пода шкафче е по-подходящо. Интересни са моделите със заоблена форма, често без дръжки, а с пуш отваряне, както и кръглите форми с чекмеджета.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Репликата "Има Господ" стана един от мотивите на съда да отстрани от поста му шефа на НОИ в Силистра Милен Пенчев! Думите са изречени от съпругата на Пенчев - Силвия, майка на поп звездата Тита. Религиозната констатация е отправена от Силвия към служителката Костадинка Андонова на работното й място в края на март и е чута от други чиновници.

Иван Бандаловски се прояви като прилежен гражданин, събирайки грижливо в найлоново пликче отпадъците си и изхвърляйки ги в контейнер, видя "България Днес". Облечен спортно и с повдигнат крачол, вероятно за да се вижда по-ясно една от татуировките на крака му, футболистът чинно отиде до кофата за смет.

Бившият нападател на "Барселона" и "Челси" Самуел Ето'О често попада в светлината на прожекторите. Не само с виртуозните си изпълнения на терена, но и с бурния си личен живот. Камерунецът, който в момента играе за "Катарски спортен клуб", ще се завърне в Испания днес. Причината не е никак приятна за него.