Тънкостите при избора на килим

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/5459297 www.24chasa.bg

Наследник на вековните традиции на Изтока, той винаги внася топлина и красота в дома. Какво трябва да знаем, преди да открием своя килим?

Един от важните показатели за качеството на килимите е конструкцията. При тези с рязана нишка вълнената бримка е съвсем ниска. Така се придава гладкост. Структурата на килима с множество бримки се отличава с изключителна здравина. Този вариант е подходящ и за по-натоварени помещения. Комбинацията от тези два вида структури се отличава с издръжливост и добра поносимост на зацапване.

Усукването е показател, който дава представа колко пъти на сантиметър нишките са обработени по този начин. Тези данни говорят повече на специалистите, но и провокираните да се снабдят с качествен килим трябва да се поинтересуват от тях. При килимите от типа “рязана нишка” усукването оказва влияние върху текстурата и визията. По-големият брой усуквания на сантиметър озачава по-голяма дълготрайност. При килимите тип “бримка” от значение е якостта на съединенията, които се виждат на задната част на килима. И тук колкото повече, толкова по-добре.

Характеристиките се свеждат до няколко най-важни. Височината на влакното създава комфорта и износоустойчивостта. Гъстотата на нишките е различна при различните видове, като при класическите килими тя е много висока и затова те са плътни. Ако килимът има по-голяма плътност, то той изглежда по-луксозен и обратно.

Нишките са различни типове, всяка има предимства и недостатъци. Килимите, изтъкани от полиестер, са много меки на допир, а цветовете им са устойчиви. Цветовете на полипропиленовите килими се фиксират още по време на производството на влакната, заради което те също не се предават пред замърсяванията. Допуска се почистване и с по-силни химически препарати.
Полипропиленът е материалът с достъпна цена и относителна здравина. Като цяло килимът от полипропилен може да се определи като много практичен. Един от недостатъците му вече е отстранен – килимите са третирани предварително с препарати, които ги правят антистатични.

Килимите от акрил се смятат за последна мода, защото като визия се доближават най-много до вълната. Но пък са по-устойчиви на влага и на мухъл и са на по-достъпна цена. Най-висококачествен е тайванският акрил, който по характеристики най-много се доближава до вълната.

Килимът, изтъкан от вълна, изглежда наистина луксозно, но и цената му определено е висока. По отношение на замърсяване степента на устойчивост е средна. Различните видове вълна – жива, кожарска, високопланинска, равнинна, имат и различна здравина и блясък заради начина, по който са отглеждани животните и заради възможностите за обработка. Колкото по-дълги са вълнените влакна, толкова по-качествена е вълнената прежда. Ценно при вълната е, че абсорбира пара до 36% от собственото си тегло. Затова се смята, че участва в регулирането на климата в помещенията. Създава и добра топлинна изолация. Но трябва да се внимава, защото понякога, ако не се проветрява, има риск от появата на мухъл.

След вълната памукът е втората по значение тъкан при ръчно връзваните килими. Издържа на опън и устойчивост на посоката. Ценят го като естествен продукт с добър имидж. Лошото е, че лесно абсорбира влага и не е подходящ за постоянно влажни помещения. Памучните влакна лесно се степват и замърсяват.
Мерсеризираният (облагороден) памук се използва като по-евтин ерзац на коприната, но е приятен на допир.

Вискозата е със състав от синтетични влакна, добити от целулоза. Използва се като заместител на коприната, но е значително по-неустойчива не само от нея, но и от мерсеризирания памук. Иначе е по-евтина от коприната, но пък е и с по-ниска еластичност.

Сред естествените и синтетичните материали предпочитана е вълната. С памук и лен се добавя интересен ефект или изразителен релеф. Ценителите трябва да следят надписа на килима. Рure new wool означава, че е използвана прана вълна веднага след стригането. Ако е само pure wool, вълната е рециклирана. Вискозата и памукът позволяват да се постигнат ярки цветове. Предлагат се и килими от сезал и бамбук. Най-скъпи са килимите от 100% коприна, изработени ръчно.

При синтетиката се получава много добър баланс между цената и качеството, дизайните и износоустойчивостта. На пипане акрилът и вълната се различават трудно. Полиамидът придава лъскавина, а вискозата се доближава до естествената коприна. Често се използва комбинация от вълна за основата и вискоза за орнаментите.

Килимите тип шаги са безспорен хит сред модерните килими. Оригиналният шаги килим е стилен и едноцветен, но по-смелите могат да експериментират с различни цветове и дизайни. Този тип килим се е появил през 70-те години и се завръща през последните години с нова сила. Той е съвременната версия на традиционното гръцко флокати и известния български китеник или халище.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

25 години ще лежи в затвора циганинът Тунджай Киров, който преди година и половина уби с юмруци и ритници жена, за да я ограби. Присъдата обяви съдия Петър Сантиров от Софийския градски съд във вторник. Тунджай се призна за виновен и делото се гледа по съкратената процедура. Рецидивистът, който има 6 предишни присъди,

Бившата порнозвезда Фара Абрахам се замеси в грандиозен скандал. Тя отказа благотворителния боксов мач с Никол Алекзандър. Абрахам първоначално каза "да" на битка с бившата на Шакил О'Нийл, но в последния момент размисли. Като причина агентът й изтъкна отказа на промоутърите да платят самолетния й билет и хотелската й стая.

Нападателят на "Ювентус" Пауло Дибала и Антонела Кавалери не са заедно вече няколко месеца. Въпреки това бившата футболна половинка продължава да тъжи за загубeната любов. Тя се чувства предадена от играча на "Старата госпожа". "Популярността и момичетата, които го наобиколиха, разрушиха нашата връзка - изплака болката си аржентинката.