Ремонти с Валери: Да освежим сами стените в жилището

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/5461846 www.24chasa.bg

Може да избирате между латекс, декоративна

или релефна мазилка

Пролетта е в разгара си, лятото наближава, а това е традиционното време за ремонтите и освежаването на жилището ви. Вече има много фирми, които могат да извършат всичко, от което се нуждае домът ви. Но ако не искате да ви се мотаят майстори или нямате достатъчно средства да ги наемете, можете да направите всичко сами. Не е толкова сложно, стига да спазвате определени правила и да следвате необходимите стъпки.

Решите ли да освежите захабените вече стени в жилището, можете да направите това по няколко начина: да ги измажете с латексова или дисперсионна боя или да си направите релефна декоративна замазка. Разбира се, според желанието и виждането ви за интериора можете в различните помещения на дома си да използвате няколко техники, които вече са достъпни и за начинаещите.

Подготовката

Каквато и боя или замазка да предпочетете, най-важното е да подготвите стените предварително, съветват специалистите. Не всички повърхности са подходящи за измазване, затова трябва да бъдат подготвени за нанасянето на латекса или релефната замазка. Предварителното грундиране определя визията и качеството на боядисаната повърхност. Според спецовете грундирането подобрява сцеплението на нанасяното покритие с основата.

Грундът прониква дълбоко в основата и я заздравява дълготрайно. Освен това изравнява нейната попиваща способност и намалява разхода на боя. Ще бъде добре да измажете преди това тавана на стаята, ако прецените, че се нуждае от освежаване.

Стените обаче може да са били грундирани преди това, затова ги огледайте само за получени с времето драскотини или дупки в мазилката. Тях може да запълните и изравните с гипс, който изсъхва бързо и няма да забави процеса. При по-големи пукнатини в стените с успех съм използвал например смес от обикновен гипс и малко гипсово лепило. Замазвам с тази смес увредените места с обикновена метална шпакла, не по-широка от 5-6 см.

От старите майстори съм научил един трик, с който може да се избегне по-трудоемкото грундиране и да се постигне много добър ефект при вече измазвани преди това с латекс стени, но вече захабени, избледнели или станали на петна. С него ще избегнете и нанасянето на втори слой латекс, когато с първия не се получава равномерно разпределение на боята.

Трябва да направите така нареченото филмиране на стените, преди да ги измазвате с избрания от вас латекс. Това става лесно и евтино с лепило за тапети. Достатъчно е в пластмасова кофа с вода да разтворите един пакет от него и да разбъркате, докато се получи хомогенна смес. Тя обаче трябва да е по-рядка, отколкото за залепване на тапети. С широка четка намазвате лепилото по стените и изчаквате 18-20 часа да изсъхне добре.

Избор на латекс

Преди да започнете измазването, трябва, естествено, да изберете подходящ латекс или дисперсионна боя, с която се работи по същия начин. Избирайте винаги първо с какъв латекс искате да покриете стените, а после неговия цвят. По магазините и складовете има голямо изобилие, но ще ви бъде от полза да се консултирате с продавачите за най-новите продукти на пазара и най-вече за качеството им.

С латексовите бои се работи лесно и добре, защото са на водна основа и позволяват корекции. Ако пък не намерите предпочитания от вас цвят или нюанс, винаги можете да си поръчате да ви забъркат такъв в машините на всеки по-голям магазин. От консултантите в такива магазини винаги може да разберете какво количество латекс ще ви е нужно според площта, която ви предстои да измажете.

Преди да започнете да нанасяте латекса с мечето, е добре да боядисате с тънка четка най-горната част на стената непосредствено под тавана. Така ще избегнете после прекомерното приближаване на валяка и евентуалното нанасяне на друг цвят върху вече боядисания таван. Пак с тази или по-широката четка ви препоръчвам първо да измажете ъглите между стените, защото мечето трудно ще направи там пълно покритие.

Декоративна и релефна мазилка

също е един добър начин да обновите дома си и да придадете на стените по-различно излъчване. Повечето подобни мазилки са всъщност едно структурирано грундиране, както се изразяват специалистите, върху което може само да нанесете цветно покритие. Декоративната мазилка може да се купи от много строителни магазини като готова смес с различни по големина гранулати. Така че сами може да изберете колко релефни искате да бъдат стените в дома ви.

Готовата декоративна мазилка също се нанася с валяк, но за него са необходими по-специални ролки, а в повечето магазини те се предлагат заедно с продукта. Ще ви трябват още по-широка шпакла или шпатула, мистрия, гладилки и четка, за да придадете на стените индивидуален външен вид според собственото ви виждане.

Релефните мазилки се нанасят след грундиране върху равни повърхности като основна мазилка, гипсови плочи или равни бетонни площи. Използват се и минерални, наречени още благородни, мазилки, които трябва да се забъркат с вода. Или пък готови мазилки, които са предварително обработени и се намират като подобна на паста маса.

При декоративните мазилки две неща определят как ще бъде оформена повърхността на стената. Първото зависи от големината на зрънцата или гранулатите, а второто - от начина на нанасяне. Ако след изсъхване на стените се нанесе цветова глазура, се постигат особено красиви ефекти.

Сега на пазара има голямо разнообразие от различни видове мазилки за стени. Предлагат се минерални, органични, силикати или силиконови смоли. Минералната декоративна мазилка е тънкослойна и е предназначена за нанасяне върху минерални основни мазилки. Според вида на зрънцата и гранулатите и техния размер може да се направят различни структури на повърхности и да бъдат цветни, да изглеждат като драскотини, шайби или просто да остане груба мазилка.

Силиконовата

мазилка също

е декоративна

и с минерален характер. Използва се за нанасяне най-често върху небоядисвани повърхности като гипсокартон, плочи от гипсови влакна или картон. Готова веднага за нанасяне е дисперсионната мазилка. Тя прилича на паста и изключително удобна при изсъхването си за покриване с различни цветове, включително латексови.

За да се постигне максимален ефект от естетична гледна точка при тези мазилки, е необходимо да се спазят няколко последователни операции. Но не се стряскайте, защото специфичните операции за конкретния тип мазилка са посочени доста подробно в инструкциите им за употреба. Ако ги следвате точно, ще си спестите неприятното чувство, че вашата мазилка не изглежда като тази на рекламната картинка.

Необходими инструменти

Ако досега не сте влизали в ролята на домашен майстор, ще трябва да се снабдите с необходимите инструменти и помощни средства. Преди всичко ще ви трябва стълба, без която няма да можете да работите нормално. Най-добре е да си изберете сгъваема алуминиева стълба, която винаги може да ви потрябва за какво ли не и след ремонта.

В магазините има голямо разнообразие от такива стълби, но най-удобните са тези с 3+1 или 4+1 стъпала с височина 82-88 см. С тях ще може да работите навсякъде и да достигате без проблеми до тавана на помещенията в стандартните жилища. Ще ви трябват още шпакли, четки, валяци и други инструменти, за чието приложение ще стане дума по-нататък.

За да започнете работа, ще са ви нужни пластмасова ваничка или друг плитък и удобен съд, в който да отсипвате от приготвения латекс и да работите по-удобно. Най-добрият начин за измазването на стените е с валяк, но това може да стане и с по-широка и плътна четка. Валяците за боядисване и замазки, наричани популярно и мечета, ги има в изобилие във всички специализирани магазини. За измазването с латекс най-добре да изберете полиестерен или дунапренов, подходящи са обаче и изработените от текстилни материали.

Най-удобни за домашна работа са валяците, дълги не повече от 22 см, снабдени с подходяща дръжка, на която може да се прикрепи удължител. При всички случаи ще ви трябва широка около 2,5 см четка.

Защита на терасата

У нас вече е в продажба внасяна от Испания релефна боя, която успешно може да замени и да конкурира декоративните мазилки. Боята има отлични естетически, покривни и хидроизолационни качества. Точно по тази причина консултантите смятат, че тя е подходяща за боядисване на външни стени и може да се използва като защитно и декоративно покритие върху армирана шпакловка.

Изпробвал съм вече качествата на испанската релефна боя и смятам, че е отлично решение за измазване на тераси.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Шеметна вакханалия спретна Криско по време на турнето си в САЩ в помещение, приличащо на изоставен склад за зеленчуци. Изявата му в Лас Вегас се превърна в диво парти с полуголи почерпени мъже, бесни чалга хитове и буря от летящи салфетки, разказаха пред "България Днес" свидетели на щурата забава. Присъстващи на представлението го оприличават

Николета Лозанова варди тузарския си джип от паяци, докато шофьорът й търчи по задачи в центъра на София, видя "България Днес". Решила да спести някой лев от такса за синя зона, Николета не мръдна от автомобила. Докато бдително оглеждаше за служители на общината, тя бясно въртеше телефонни разговори, които, видно от усмивката й,

Беше отличник и хубав младеж  КОЙ Е ТОЙ Цонко Филипов е роден през 1927 г. в Ново село (Видинско). Бил е спортист и има зад гърба си 40-годишна учителска кариера. Преподавал е по физика и математика, а по-късно и физическа култура. Заради геройска постъпка през далечната 1944 г., в която спасява двама давещи се войници в Дунав,