Възглавницата, която не спи

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/5480362 www.24chasa.bg

Връщане към простотата, автентичността и логиката на нещата – дизайнерите все повече правят завой от силно преувеличените и усложнени форми и изисквания в интериора и бита изобщо. И ни предлагат да живеем максимално близо до първичния изказ и архетипа. В тази тенденция се вписва и възглавницата.

Наш неизменен спътник в съня, сега тя напуска тази сцена и се впуска във все по-интригуваща авантюра из целия дом. Виждаме я не просто като обичайната декорация тук и там, а в много по-изявен вид. Купчини възглавнички разкрасяват дивана и спалнята. Те не са вече по една и две, скромно подпрени на облегалката.

Днес важи принципът на максимализма и колкото повече, толкова по-добре. Но събирането им само не е достатъчно, нужна е концепция в подредбата. Например група възглавници на една тема – животни, пейзажи. Или пък с един мотив, но в различни гами. Големината в тези случаи трябва да е еднаква.

Друг е вариантът, когато се изтъква една-единствена – например с надписи и принтове, излъчващи послания. Тогава тя е добре да е голям правоъгълник или квадрат. Но формата може да е и неправилна – глава на животно, цвете или неидентифицирано същество. Но този мек аксесоар вече се появява и като елемент на самата мебел – гръб на дивана, креслото или леглото. Може би това се прави с идеята, че с тази форма, внушаваща покой, изкушението да се отпуснем става по-голямо. Понякога с една или две възглавници просто се оформя цяло кресло. А когато е само аксесоар, той е във всевъзможни и често неочаквани визии.

Хит са ортопедичните модели, но ако искате да сте модерни, различни и далеч от скуката вкъщи, изберете не просто меки и със специален пълнеж възглавници.