Последните бижута на Заха Хадид (1950-2016)

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/5491616 www.24chasa.bg
Технологичен парк край Москва

Месец след като внезапно си отиде най-известната съвременна архитектка, асоциацията, носеща нейното име, обяви, че продължава работа, макар и без своята основателка и главен двигател. На различни места по света тази година ще бъдат завършени четирите последни проекта с нейния незабравим подпис. За да останат като едно добро наследство за поколенията.

И след смъртта си прочутата архитектка стана победител – руската Сбербанк приключи преди седмица конкурса за построяване на Технологичен парк край Москва. Той ще бъде изпълнен по проекта на бюрото на Заха Хадид, спечелил първо място за дизайн сред петте претенденти, руски и чужди компании. Уникалната концепция за руската Силициева долина на Zaha Hadid Architects е в голяма степен дело на самата авторка, взела лично участие в проектирането.

Общо 36 реализирани обекта в 21 страни има Заха Хадид за цялата си кариера. Сега към тях ще се прибавят още Математическата галерия в Музея на науката в Лондон, която се очаква да отвори врати през декември.

Четете още в новия брой на списание "Идеален дом".