Ремонти с Валери: Сменете омръзналия ви латекс с красиви тапети

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/5492750 www.24chasa.bg

Начинаещите да опитат с хартиени, виниловите са за напреднали

Както казва един мой съсед, с когото често си помагаме при ремонти в домовете, у нас всички разбират от футбол и от лепене на тапети.

Само че както в спорта, така и при поставянето на тапети има тънкости, които непосветените трябва да научат с дълга практика. Следващите редове са добри съвети за онези, които искат сами да освежат стените в дома си, но не са го правили досега.

Ако са ви омръзнали латексовите или всякакви други бои за стени, или искате да подмените остарелите, избледнели и вече увредени тапети, научете някои трикове, които ще ви спестят доста ядове и негодувание на близките.

И преди да започнете същинското налепване на тапетите по стените, непременно си осигурете помощник. Той да ви нарязва в необходимите размери тапетните листове и да ги маже с лепилото. Помощникът ще ви подава и вече приготвения тапет, докато, покачен на стълбата, вие ще ги налепвате по стените.

Подготовка на стените

Ако подменяте стари тапети, най-лесно ще ги премахнете, като ги намокрите обилно с топла вода. След 10-15 минути те ще се отлепят лесно и бързо. При тази процедура по стената може да останат парчета, които трябва да премахнете с шпакла. Добре е да огледате стената за неравности и дупки, които да замажете с гипс.

При измазана преди това с латекс стена може да почистите с кърпа и топла вода, в която сте сипали почистващ препарат. От личен опит знам, че е още по-лесно и ефективно, ако стените бъдат намазани с тапетно лепило един ден преди да започнете да слагате самите тапети.

Ще се убедите после, че тапетите залепват по-бързо и по-добре върху всякакви стени. Това е най-добре да се направи независимо дали на стените преди това е имало тапети, или латекс. Използвайте част от разтвореното вече лепило.

За т.нар. филмиране на стените

ще ви трябва по-рядко лепило,

отколкото за залепване на тапетите. Подобна процедура е още по-необходима, ако стените са панелни. За още по-добра подготовка на стените и здраво залепване към вече разреденото лепило добавете малко С-200. Това също е лепило на водна основа и се разтваря лесно в тапетното.

Преди да започнете същинското лепене,

непременно изключете тока

Ще слагате мокри тапети върху електрически контакти и ключове, а това може да доведе до неприятни последици при проникване на лепило в тях. Махнете и лицевите им платки, за да можете да изрежете отвор в тапета около кутиите.

И накрая трябва да си очертаете права линия, по която ще залепите първия тапет. Това е необходимо, защото много рядко ъглите на стаята са абсолютно вертикални. За да не търсите отвес за тази работа, вземете по-голям линеал и използвайте правия му ъгъл. Линеалът ще ви трябва и при разчертаване на тапетните листове, защото е много удобен. Рулетка ще ви трябва да измерите височината на стените, за да оразмерите и нарежете тапетните ролки. И тук може да се получи в единия край височината да е 240 см, а в другия - 243. Затова към измереното добавете 5-6 см, които след изсъхване изрежете.

Лепене

Осигурете си пространство в стаята, където ролките ще се нарязват и намазват с лепило. Ако нямате достатъчно дълга и удобна маса, покрийте пода с голям найлон, върху който да се извършва тази дейност.

Найлонът се чисти лесно и от лепилото, което непременно ще попадне върху него. Внимавайте обаче лепило да не попада върху лицевата страна на тапета, защото след изсъхването му ще пожълтее.

Залепвайте вече изрязания и намазан с лепило лист плътно от чертата, разделяща тавана от стената. Излишното нека остава отдолу - най-често върху подовите первази.

След изсъхването им тапетите лесно се изрязват по тях с макетно ножче.

Положения тапет притискайте плътно към стената най-напред с ръце, а след това със суха памучна кърпа или валяк - мече, от текстилна материя, за да не останат мехури.

Започнете от горния

край постепенно

надолу с движения

от ляво на дясно

Едва тогава можете да лепите следващия тапет.

- Започнете от вратите, а тапетът трябва да се поставя, като се започне от едната страна. Изрежете тапета плътно до касата на вратата. Поставете тапет над вратата и тогава разположете следващата цяла лента над вратата с препокриване и го напаснете към рамката, като използвате макетно ножче.

- Рамките на прозорците трябва също да се обкрояват, като се започне от едната страна. Само че не започвайте с лента около отвора на прозореца, а по-добре оставете достатъчно дължина за препокриване, колкото е дълбочината на рамката плюс още малко. Отрежете, като оставите по-дълго от необходимото отдолу, прегънете и го изрежете покрай прозореца. Оставете малко повече, когато режете парчето под прозореца.

- При скосените тавани може да се получи проблем при съединяването им с вертикалните стени. Ако вдлъбнатината излиза напред, тогава цялата лента може да се започне отгоре до ъгъла. В тази точка отделете лентата и тогава започнете нова от по-ниската част. Горната лента трябва да препокрие долната веднъж. Ако вдлъбнатината не излиза напред, тогава отрежете горната и долната лента поотделно, като оставите повече от необходимата дължина.

- За да изсъхнат добре тапетите, не ги оставяйте на течение или на много топло. И в двата случая изсъхването става прекалено бързо и краищата им може да се отлепят. Най-добре е температурата в стаята да е около 20 градуса.

Необходими инструменти

За подготовка на стените и гипсиране на евентуални дупки ще ви трябва средно широка шпакла и съд, в който да си забъркате гипса. Използвайте неголям и по-плитък съд с дръжка. Трябва да имате поне 2 пластмасови кофи. В едната ще разтворите лепилото за тапетите, като следвате инструкцията на опаковката му. В другата пригответе по-разреденото лепило за стените.

За намазването на лепилото върху изрязаните тапети ви трябва по-широка и по-гъста четка или дунапренова гъба. За положените вече върху стената тапети ще ви е нужна по-голяма и мека кърпа или текстилен валяк.

Избор на тапети

По магазините вече има много голям избор на тапети и е най-добре да се консултирате на място най-вече за качеството им. Преценете и според размерите на стаите и стените колко ролки трябва да купите, като оставите резерв. Според предпочитанията си ще изберете разцветка, но внимавайте за няколко неща.

Ако лепите тапети за първи път, не избирайте такива, чиито шарки трябва да се напасват. Това ще ви затрудни и при разкрояването им, и при лепенето, а резултатът може да се окаже недобър. Освен всичко друго остават и много излишни парчета от вече закупените ролки.

Най-лесни за начинаещи са хартиените тапети. Повечето от тях са двупластови, с оцветен или щампован горен пласт. На пазара има и по-плътни и с повече пластове, изискващи обаче повече и по-качествено лепило. Удобни за работа и добре изглеждащи след поставянето им са релефните, или наричани още структурни тапети. Те са произведени със специална паста с боя, положена върху поддържащия материал на тапета. По този начин светлината и сенките създават интересен триизмерен ефект на лицевата повърхност на тапета.

По-сложни за работа са виниловите тапети, произведени със заздравяващ материал, здраво залепен за винилов пласт. Лицевата част е щампована, гладка или релефна. Виниловите тапети се полагат на места, където се изисква по-здрава повърхност.

Има още няколко типа тапети, но те изискват допълнителна работа, която може да се прави само от дълго практикували в поставянето им или от майстори.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Бившият нападател на "Реал" (Мадрид) и "Пари Сен Жермен" Хесе Родригес е безмилостен към бившата си половинка Аура Руис. Той иска да прати сексбомбата в затвора. "Подаде жалба за обиди и клевети - разкри знойната красавица. - Преди няколко дни ми казаха, че ще отидем на съд. Той ме съди за едно евро и от три до пет години затвор.

Известният кримигерой Атанас Мечев, по-популярен като Наско Гаргата, избира с тайфата професионални фотоапарати, видя "България Днес". В компанията на респектиращите си авери разследваният от прокуратурата като тартор на наркобанда Наско доста компетентно боравеше с езика на фотографа при покупката на апарат.

Лошото момче на италианския футбол Марио Балотели има ново гадже. Това е певицата Елоди. Двамата се запознали в Милано, откъдето е изпълнителката. Според близки на нападателя на "Олимпик" (Марсилия) той е лудо влюбен в нея. Тя му отговаряла със същото. Новата любима на Супер Марио подобно на куп негови бивши гаджета има минало на модел.