Пътека в двора

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/5501789 www.24chasa.bg

През лятото семейството прекарва по-голяма част от времето си в градината. Затова е много важно пътеките и дворните тераси да са правилно разположени и да са покрити с подходяща настилка.

Не само заради естетиката, но и заради удобство при дъждовно време най-малкото, което трябва, е да се направи площадка до входа на сградата и пътека към двора. При по-голямо външно пространство с различни материали се оформят градински кътове. До тях отвеждат пътеки, покрити с настилка, отговаряща на предназначението им. По един начин се покриват, когато върху тях ще минават коли, по друг – когато са само за ходене. Трябва да се предвиди и определена ширина. Стандартно се смята, че по основната пътека трябва да могат да вървят поне двама, т.е. ширината да е 90-120 см. За по-малките странични алеи са достатъчни 70-80 см. Преди да се пристъпи към изграждането на тераси и алеи, добре е да се знае, че външните настилки трябва да са здрави, да не променят формата и цвета си.

Естествени или изкуствени материали?
Най-красиво сред природата стоят естествените. Но заради усъвършенстваните си качества и изкуствените не са за пренебрегване, особено при голямо натоварване. Още повече че чисто технологично има неограничени възможности те да имитират идеално природните материали. Гранитът, керамиката, пясъчниците, гнайсът и варовикът са най-харесвани и най-често използваните. Размерите и формите им са разнообразни и това позволява да се комбинират при нареждането.
Незапечатаните настилки се полагат най-лесно, но все пак и те се нуждаят от майсторска ръка. Независимо дали са от баластра, речен или трошен камък, те имат предимството да пропускат водата, а и не се нагряват много от слънцето. При тях има изисквания за дебелината на положения слой. За ходене тя е 8-10 см, а за преминаване на превозни средства – 15-20 см.

От речни или ломени камъни се изработва паважна настилка. Подреждането може да бъде много интересно, като се оформят различни фигури.
Естествените варовикови плочи са гладки. Заради специфичните си окраски се предпочитат за настилка в градини в средиземноморски стил. Познати са още и като травертин.

Естественият камък е с уникални текстура и цвят в зависимост от района, в който се добива. Характерен е за българския бит и затова се използва масово у нас. За това допринася и твърдостта му, както и естествената му окраска в различни нюанси на сиво, червено, жълто. Тези качества го правят почти универсален за външна настилка.

На по-модерните ландшафтни решения подхожда гранитогресът. Пресоването при висока температура и под високо налягане на съставките му – бяла глина и минерали, прави плочите твърди, устойчиви, издръжливи на големи температурни разлики. Структурата им не позволява проникване на вода.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Актьорите от сериала "София ден и нощ" Митко и Коки страдат за изминалите звездни актьорски мигове, разбра "България Днес". Двамата мъжаги бяха засечени в столично заведение, където разговаряха и си припомняха за добрите стари времена, когато славата ги връхлетя покрай играта им в хитовия сериал и не можеха да се отърват от луди фенки.

Ръководството на "Левски" има намерение да глоби нападателя Жерсон Кабрал. Прчината е глупавият червен картон, който футболистът си изкара при загубата с 0:1 от "Черно море". След нея "сините" се смъкнаха на трето място в класирането на Първа лига. Той остави отбора си с 10 човека в 68-ата минута. Това стана,

Жители на столичният квартал Св. Троица запретнаха ръкави и използваха едни от последните слънчеви дни за да облагородят градинката пред кооперацията си. За да я запазят от евентуални посегателства съкооператорите са сложили и кашпи пред новата декоративна