Пътека в двора

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/5501789 www.24chasa.bg

През лятото семейството прекарва по-голяма част от времето си в градината. Затова е много важно пътеките и дворните тераси да са правилно разположени и да са покрити с подходяща настилка.

Не само заради естетиката, но и заради удобство при дъждовно време най-малкото, което трябва, е да се направи площадка до входа на сградата и пътека към двора. При по-голямо външно пространство с различни материали се оформят градински кътове. До тях отвеждат пътеки, покрити с настилка, отговаряща на предназначението им. По един начин се покриват, когато върху тях ще минават коли, по друг – когато са само за ходене. Трябва да се предвиди и определена ширина. Стандартно се смята, че по основната пътека трябва да могат да вървят поне двама, т.е. ширината да е 90-120 см. За по-малките странични алеи са достатъчни 70-80 см. Преди да се пристъпи към изграждането на тераси и алеи, добре е да се знае, че външните настилки трябва да са здрави, да не променят формата и цвета си.

Естествени или изкуствени материали?
Най-красиво сред природата стоят естествените. Но заради усъвършенстваните си качества и изкуствените не са за пренебрегване, особено при голямо натоварване. Още повече че чисто технологично има неограничени възможности те да имитират идеално природните материали. Гранитът, керамиката, пясъчниците, гнайсът и варовикът са най-харесвани и най-често използваните. Размерите и формите им са разнообразни и това позволява да се комбинират при нареждането.
Незапечатаните настилки се полагат най-лесно, но все пак и те се нуждаят от майсторска ръка. Независимо дали са от баластра, речен или трошен камък, те имат предимството да пропускат водата, а и не се нагряват много от слънцето. При тях има изисквания за дебелината на положения слой. За ходене тя е 8-10 см, а за преминаване на превозни средства – 15-20 см.

От речни или ломени камъни се изработва паважна настилка. Подреждането може да бъде много интересно, като се оформят различни фигури.
Естествените варовикови плочи са гладки. Заради специфичните си окраски се предпочитат за настилка в градини в средиземноморски стил. Познати са още и като травертин.

Естественият камък е с уникални текстура и цвят в зависимост от района, в който се добива. Характерен е за българския бит и затова се използва масово у нас. За това допринася и твърдостта му, както и естествената му окраска в различни нюанси на сиво, червено, жълто. Тези качества го правят почти универсален за външна настилка.

На по-модерните ландшафтни решения подхожда гранитогресът. Пресоването при висока температура и под високо налягане на съставките му – бяла глина и минерали, прави плочите твърди, устойчиви, издръжливи на големи температурни разлики. Структурата им не позволява проникване на вода.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Подведена от двама прокурори да признае убийството на мъжа си Николай Димов. Така Анита Мейзер обясни различните версии, с които излизаше в съдебна зала в продължение на двегодишната сага с Темида.В петък в 9 сутринта силиконовата миска пристигна в Съдебната палата в София, за да застане пред Върховния касационен съд.

Една позабравена класика в спортните двойки "футболист-гимнастичка" се завръща. Юноша на "Левски" се оказа мъжът до капитанката на "златните момичета" от ансамбъла Симона Дянкова, научи "България Днес". Чаровната варненка е с халфа Никола Яначков. Двамата са заедно от няколко години. Запознали са се във Варна,

Десет години след разстрела на футболния бос Николай Попов-Мартеницата свидетел хвърля светлина върху екзекуцията му. Босът на "Локо" (Пловдив) е покосен от три куршума навръх 1 март 2005 г. Ченгетата работят по три версии за покушението - дългове, даден голям заем на известен подземен бос и наркотрафик или контрабанда.