Апартамент над покрива в Тел Авив

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/5504445 www.24chasa.bg
Архитектура и интериор арх. Ади Вайнберг – Arbejazz architecture studio

Ето как в Израел “санират” не само отвън старите си блокове. Принципът на добиващото все по-голяма популярност Loft cube пространство, за което
арх.Борис Борисов писа в “Идеален дом”, се прилага в големи градове. Той е привлекателен заради възможността малките жилища като нашите панелки да се разширят чрез използване на въздуха над покрива. Показваме типичен пример за т.нар. К-house. Това е семейно жилище, част от типови сгради, построени през 50-те години на миналия век за работническата класа.

Сега този квартал на Тел Авив, в който преобладават евтините постройки на масовото строителство, се реконструира по нова градоустройствена схема. В резултат се получават оригинални апартаменти с добавен обем – 65 квадратни метра се разширяват до 200 с второ ниво нов скатен покрив.

Главното предизвикателство в оформянето на интериора е в дизайна на твърде тесния апартамент, издължен силно между двете противоположни фасади. Входното ниво съдържа семейната зона, раздвижена от етествената дневна светлина, идваща от група люкове на тавана. Тези кръгли отвори създават забавна връзка между долния етаж и балкона отгоре. Тук се намира групата от четири спални, както и работният кът, интегриран около ефектната стълба.

Пак горе е разположена и кухнята от изцяло отворен тип и осветена ефектно от отраженията на конструкцията от метал и дърво на добавения покрив, проникващи през люковете. Мебелите в зоната за готвене са в изчистена линия, с красив фурнир, има и остров, който служи както за приготвяне на храната, така и за сервиране. Обединената кухня/трапезария е отворена към облечения в декинг балкон и е част от успешно постигнатата връзка вън-вътре. Освен голямото разширения преустроеният апартамент придобива още един голям плюс – голяма тераса с място за външна трапезария и кът за релакс с поглед отвисоко.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Специална марка, посветена на 15-годишнината от приемането на България в НАТО, бе валидирана вчера в Министерски съвет. Пощенската марка изобразява трабантчето на тогавашния външен министър Соломон Паси. Освен него в церемонията участваха министърът на външните работи Екатерина Захариева и министърът на транспорта Росен Желязков.

Трябва да бъдем държани в ареста най-дълго време, за да може да се сложи ръка на фирмената ни собственост. От задържането ни се цели икономически ефект! Това заяви вчера пред апелативния спецсъд Евгения Банева, съпругата на олигарха Николай Банев, по повод дружествата, които двамата управляват, научи "България Днес".

Народният бард Веселин Маринов мина на повикване. Звездата бе изловена от топпапараците на "България Днес" търпеливо да чака пред столична бизнес сграда, тръпнейки да получи обаждане, за да бъде пуснат вътре. Изпълнителят на "Горчиво вино" чинно постоя десетина минути, говорейки по телефона с папка под мишница с надеждата да му отворят дверите на