Стъпка нагоре

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/5528850 www.24chasa.bg

Банално погледнато, стълбата свързва етажите в една сграда. Но от естетическа гледна точка тя може да се превърне в специален интериорен акцент. Обезличаването на дома в панелните градски блокове и типовите селски къщи лиши семействата от нейната красота така, както им отне и топлината на живия огън.

Независимо от вида си всяка стълба се проектира индивидуално според пространствата, които ще обединява. Тъкмо затова при проектирането на апартамента или къщата изборът на място е особено важен.

Консултацията с архитект е задължителна, за да се избегнат грешки и недомислици. За да е удобна, трябва да не създава дискомфорт при изкачването, да е достатъчно широка, да е стабилна, да бъде добре осветена и добре обезопасена с надежден парапет. С тези изисквания трябва да се съобразяваме, преди да решим дали стълбата да е в антрето или в дневната. При първия вариант двете функционални зони – спалните на едното ниво и дневната на другото, се разделят най-ефективно. От друга страна, по-ефектно е връзката между нивата да е в дневната. Ако се налага допълнително пробиване на стоманобетонната плоча, абсолютно задължително е мнението на инженер конструктор.

В зависимост от конструкцията стълбите са два типа. Монолитните са излети от бетон, а стъпалата им се обличат според общия вид на интериора – с камък, плочки, ламинат, паркет, масивно дърво... Стоманобетонните са пожароустойчиви и икономични. Материалът дава много възможности за интересни архитектурни решения. Може да се изработва не само права, но и свободностояща вита стълба.
Другият тип – самоносещите се, са с конструкция от стомана, дърво, стъкло, месинг, алуминий. Облицовката на стъпалата при тях може да бъде от всякакви материали с изразителна визия и специални характеристики. За здравината подходящи са бетонът, стоманата и дървото.

За стъпалата
Височината им зависи от предназначението на стълбата и разположението є. При обществените и многоетажните височината е различна от жилищните, при които е 18-20 см. При таванските се допускат и над 21 см. Минималната широчина е 22 см, но най-удобни и безопасни са поне 25 см. Дължината на стъпалата най-често е между 80 и 100 см.
Стъпалата могат да са прави – еднакво широки по цялата дължина, коси или повити. Съчетанието на прави и коси стъпала в едно стълбище се допуска само при жилищни сгради. При облицовката им водещи са камъкът, металът, гранитогресът, масивното дърво. Специалистите обръщат внимание, че е добре стъпалата да са с еднаква дълбочина. Не се препоръчват стръмни и тесни стълби и заради качването, и заради пренасянето на вещи. Напомнят още, че противоплъзгащите бордове са необходими, особено ако облицовката е хлъзгава и гладка. Стъпалата трябва да са и добре осветени.

Каква форма да изберем
Тя се определя от избраното място. Неправилно е първо да се хареса стълбата, а след това да се умува къде ще бъде изградена. Най-удобна е правата с нейните разновидности – едно-, дву- и трираменна. Неудобството е, че е необходим дълъг прав отвор, който невинаги е постижим. След тях се нареждат Г- и П-образните. Могат да са с обръщане на 90, 180 и 360 градуса. Смяната на посоката на ходовата линия става чрез площадка. При обръщането се използват ветрилообразни стъпала, а това ги прави опасни, когато се стъпва в тясната част. При изцяло витите отворът е малък, но пък недостатък е по-голямата височина за преодоляване на стъпалата. Най-опасна е стълбата “пачи крак”. Тя е с голям наклон, а стъпалата са разместени – с една дума, трябва да се внимава с кой крак къде се стъпва. За сметка на това е незаменима заради малкия отвор.

Работа на професионалистите е да знаят формулата за определяне на ходовата линия на всяка стълба. Но за по-голяма сигурност всеки сам може да я изчисли. Независимо от вида и формата на стълбата тя е: два пъти сбора на височината на стъпалото плюс ширината му трябва да са между 62 и 64 см. В противен случай крачката се обърква. Тази формула не важи само за “пачи крак”.

Парапетът
е най-сложната и скъпоструваща част от стълбата, но и определя уникалността на всеки модел. При вертикалните балустрите се поставят на не повече от 12 см една от друга заради мерките за безопасност. Т.нар. пано може да е с орнаменти от ковано желязо, стъкло, дърво. Хоризонталните обикновено са от метални елементи.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Халфът Георги Костадинов е оптимист за бъдещето на националния отбор. Играчът на руския "Арсенал" (Тула) съжалява за изпуснатата победа в гостуването на Кипър. "Имаме добра основа - смята Костадинов. - Все още ни липсват някои неща, които се изграждат с времето. Имаме добро бъдеще. При 1:0 се оголихме и затова съперникът ни вкара гол.

Голмайсторът на България в мача срещу Словения Галин Иванов остана разочарован от неуспеха на отбора да се класира за следващата фаза на турнира. Халфът на "Славия" отбеляза дебютното си попадение за "лъвовете". "Разочароващо е, че не успяхме да се класираме напред - каза Иванов. - Има голямо желание, имаше и голяма цел,

Ветеранът Георги Петков е готов да продължи да играе за националния отбор и в европейските квалификации догодина. 42-годишният страж направи страхотно спасяване в края на мача със Словения и спаси отбора от загуба. Петков няма нищо против и да спечели наградата "Футболист на годината", за която е фаворит според репортерите на БНТ.