Бетон и декинг в градината и около басейна

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/5532350 www.24chasa.bg

В сравнение с естествените материали плочите от бетон са с по-ниска цена. Тъй като бетонът се обработва, могат да се получат разнообразни цветове, форми и имитации. Макар че най-често се предлагат правоъгълни плочи, могат да се намерят и изключения.

Мнозина предпочитат да използват вместо традиционните естествени и изкуствени настилки т. нар. декориран бетон. Чрез щамповане може да се постигне визия и на дърво, и на кожа, а най-често на естествен камък. Технологията позволява върху бетона да се постигнат не само различни релефи, но и цветове. Цената на тази настилка е сравнително ниска, като срещу това имате избор цветове и щампи. При производството на декориран бетон се комбинират смоли, полимербетони, цимент, керамзит, багрила.

С тази технология могат да се направят както плочи, така и монолитни настилки.

Сместа за плочите се излива във форми с различни дебелини и размери. Залепват се върху избраната повърхност с цимент или лепила. Специални грундове защитават повърхността от атмосферните влияния.

Сместа за монолитните настилки се излива направо върху основа от пясък и чакъл. Отгоре се нанасят цветен втвърдител, свързващи вещества и пълнители от кварцов пясък. Поставят се форми, които имитират релефа – на камък, дърво, павета, плочи.

Все по-често в градината и около басейна се появява декингът. Тази естествена настилка е от тик, лиственица и други екзотични видове. За да не се повреди от атмосферните промени, тя изисква сериозно поддържане. Въпреки че фабрично е обработена, трябва да се обгрижва със специални масла, безири, лакове. По-нов и успешен вариант е използването на термодървесина. Обработена при температура между 140 и 270 градуса, тя губи водното си съдържание и не поема влага. Освен това е предпазена и от вредители. При монтирането на декинга се поставят специални скари за добро отводняване.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Част от ул.Иван Вазов, която в момента е в ремонт бе превърната в импровизиран тенис корт от група ентусиасти. Игрището се намира в непосредствена близост до къщата-музей на великият писател центъра на София. снимка: Мариа

На свобода е пуснат 20-годишният компютърен специалист Кристиян Бойков, обвинен за хакването на данни от системата на НАП. Ден след ареста му Софийската градска прокуратура реши да пусне младежа срещу подписка и да го освободи незабавно от следствения арест на "Г.М. Димитров". Разследващите са събрали допълнителни доказателства по делото,

Министерски съвет е най-доброто място за вдъхновение за карикатуриста Чавдар Николов. Майсторът на рисуваната сатира бе изловен от топпапараците на "България Днес" да обикаля около властовите сгради на бул. "Дондуков", нарамил торбичка с най-ценното си - материали за шаржове. Николов очевидно е готов, щом види някой управник,