За ролята на паравана

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/5534927 www.24chasa.bg

Този красив елемент от интериора обикновено не се възприема като мебел. Впечатляващ е по-скоро с декоративните си функции.

Откъде идва

Смята се, че родината на паравана е Китай. Познат е още от VII в. В класическия си вариант се изработва от няколко части – 6 или 8 рамки, най-често от характерния за Азия бамбук. В тях е опъвана рисувана или бродирана коприна. По-късно върху хартия са рисували с туш пейзажи или са изписвали стихове.

Европа е завзета от модата на паравана през XVIII в., когато на почит е всичко китайско. В края на XIX и началото на XХ в. по-силно се усеща японското влияние. Откриваме го в интериорите в стил ар нуво.

Все пак параванът има и свое предназначение. Благодарение на него всяко пространство – от най-малкото до най-голямото, може да бъде разделено на зони. Много помага, когато искаме да скрием някой ъгъл от стаята или да си осигурим кътче за усамотение. Предимство е и леката конструкция, която позволява бързо да се сгъне и прибере, без да заема място. При днешните изцяло отворени жилища присъствието на паравана е решение при сепарирането на кухня от трапезария, на дневна от работно място, на детска стая за две деца, на спалня от баня...

Най-важното му предимство е че във всеки момент може да бъде пренесен в различна част на помещението и да помогне да се прикрие нещо, което очите на другите не трябва да виждат. На паравана може да разчитаме и когато искаме да прикрием някакъв архитектурен недостатък.

Навремето параванът е имал почти изцяло практическа функция. Днес на него се гледа и като на чисто декоративен елемент – в много случаи интериорните дизайнери го поставят като акцент, без да има реална необходимост от присъствието му. Фантазията на артистичните натури се развихря дотам, че за изработването му се използват и съвсем нестандартни материали – дъна на пластмасови бутилки, стари плетива, лазерно изрязан метал...

Най-често се използва конструкцията с крила – тя е лесна за преместване и прибиране. Отделните модули се съединяват като хармоника. Рамките са дървени, метални, пластмасови. Между тях се опъва плат или хартия, монтира се стъкло и дори пластмаса. Все пак изборът на модела трябва да е съобразен с характера на интериора. Позволено е всичко – от класическия до хай-тек варианти. Броят на крилата е въпрос на избор. Най-малко трябва да са две, а най-често се използват три или четири. Практиката е показала, че те са най-функционални. Заради гъвкавостта и лесното пренасяне ширината на всяко крило е 40-60 см.

В по-ново време се появяват гъвкавите паравани
Предимството при тях е, че не са с крила, а представляват своеобразна стена, която може да се моделира в зависимост от това какво искаме да скрием или разделим. Изработват се от ребра с гъвкави връзки. За разлика от параваните с крила тези могат да се навият на руло и да се приберат.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На свобода е пуснат 20-годишният компютърен специалист Кристиян Бойков, обвинен за хакването на данни от системата на НАП. Ден след ареста му Софийската градска прокуратура реши да пусне младежа срещу подписка и да го освободи незабавно от следствения арест на "Г.М. Димитров". Разследващите са събрали допълнителни доказателства по делото,

Министерски съвет е най-доброто място за вдъхновение за карикатуриста Чавдар Николов. Майсторът на рисуваната сатира бе изловен от топпапараците на "България Днес" да обикаля около властовите сгради на бул. "Дондуков", нарамил торбичка с най-ценното си - материали за шаржове. Николов очевидно е готов, щом види някой управник,

Мая Манолова дъх не може да си поеме от работа. Омбудсманът проведе сериозен разговор по телефона, след което забърза крачка явно за важна делова среща. Макар динамичното си всекидневие, Мановола поддържа стилен външен вид, като се започне от фризурата й, минава през бутикова чанта и завършва с обувките й.