Голям плюс за малката кухня

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/5540360 www.24chasa.bg

Неудобствата от затрудненото движение в малките апартаменти се усещат преди всичко в кухнята. Но ограничените габарити могат да се превърнат и в предимство. Просто няколко стъпки или движения са достатъчни, за да достигне домакинята от хладилника до фурната, от мивката до съдомиялната, от плота до масата за хранене.

Откритите пространства предполагат включване на кухненския бокс в общата визия на дневната. Затова и мебелите в него трябва да имат представителен вид. Без, разбира се, домакинята да търпи неудобства от чисто практическа гледна точка. Но реалността е такава – трябва добре да се обмисли как да се оборудва малката кухня. Ето защо и проектирането на това толкова важно и все пак ограничено пространство е своеобразно предизвикателство.

Преди всичко трябва да се спазят определени пропорции и разстояния между елементите на кухнята. Първото, което трябва да се направи, е да се използва възможно най-рационално вертикалното пространство. В този смисъл поставянето на електрическата и на микровълновата фурна във височина е добро решение. Удобното разстояние от работния плот до шкафовете над него е от 50 до 70 см. Аспираторът трябва да е на разстояние 65 см над котлоните, за да може въздухът да циркулира правилно. В повечето случаи в малките пространства се предпочита линеарно подреждане на мебелите. Но ако пространството позволява, има възможност и за друга подредба, при която също трябва да се внимава за някои важни подробности.

В името на удобното движение при П-образна кухня разстоянието между двата странични плота трябва да е поне 120 см. L-образната конфигурация създава друг проблем. Ако крайните врати на долните шкафове се отварят навън, трябва да се помисли за предпазването на стената от ударите на дръжката на последната врата. Разстояние от поне 50 см трябва да се осигури и от котлоните до мивката, за да не пръска водата върху тях. А и плотът, който ги разделя, ще се използва за аранжирането на малки уреди или за приготвяне на храна.

В апартаментите с ограничена квадратура трапезарията обикновено се ситуира близо до кухненските шкафове. За да не се получава конфликт, между тях и масата са необходими поне 90 см. Така и домакинята, и седналите около трапезата няма да са притеснени. Не на последно място трябва да се помисли и за един изчистен дизайн, при който претрупването с декоративни елементи е излишно.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Нелепо припознаване става причина за смъртта на сириеца Локман Ибрахим. Според криминалисти наемникът, изпратен от хора на ВИС-2, е трябвало да убие брат му Бахзад, сочат от МВР за един от босовете на контрабандните канали у нас. Самата екзекуция е извършена късно вечерта на 19 юли 2004 г. Куршумите застигат 37-годишния сириец с български паспорт

Богдан и Янко с обща кръвоносна система, единият е добре, другият - в кома Борислав РАДОСЛАВОВ Сиамските близнаци са под ключ в социален дом в Бургас. До тях не се допуска никой друг освен семейството и всякаква информация за състоянието им е забранена. Това показа проверка на "България Днес". Богдан и Янко се родиха през август 2016 г.

Нова серия финансови проблеми и дела заплашват богатството на Ветко Арабаджиев, показа проверка на "България Днес". След обвиненията за пране на пари и последвалия запор на част от богатството му за олигарха са се присетили от НАП и руският гражданин Семьор Данилюк. Заради неплатени дългове и данъчни задължения приходната агенция и чужденецът са