Голям плюс за малката кухня

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/5540360 www.24chasa.bg

Неудобствата от затрудненото движение в малките апартаменти се усещат преди всичко в кухнята. Но ограничените габарити могат да се превърнат и в предимство. Просто няколко стъпки или движения са достатъчни, за да достигне домакинята от хладилника до фурната, от мивката до съдомиялната, от плота до масата за хранене.

Откритите пространства предполагат включване на кухненския бокс в общата визия на дневната. Затова и мебелите в него трябва да имат представителен вид. Без, разбира се, домакинята да търпи неудобства от чисто практическа гледна точка. Но реалността е такава – трябва добре да се обмисли как да се оборудва малката кухня. Ето защо и проектирането на това толкова важно и все пак ограничено пространство е своеобразно предизвикателство.

Преди всичко трябва да се спазят определени пропорции и разстояния между елементите на кухнята. Първото, което трябва да се направи, е да се използва възможно най-рационално вертикалното пространство. В този смисъл поставянето на електрическата и на микровълновата фурна във височина е добро решение. Удобното разстояние от работния плот до шкафовете над него е от 50 до 70 см. Аспираторът трябва да е на разстояние 65 см над котлоните, за да може въздухът да циркулира правилно. В повечето случаи в малките пространства се предпочита линеарно подреждане на мебелите. Но ако пространството позволява, има възможност и за друга подредба, при която също трябва да се внимава за някои важни подробности.

В името на удобното движение при П-образна кухня разстоянието между двата странични плота трябва да е поне 120 см. L-образната конфигурация създава друг проблем. Ако крайните врати на долните шкафове се отварят навън, трябва да се помисли за предпазването на стената от ударите на дръжката на последната врата. Разстояние от поне 50 см трябва да се осигури и от котлоните до мивката, за да не пръска водата върху тях. А и плотът, който ги разделя, ще се използва за аранжирането на малки уреди или за приготвяне на храна.

В апартаментите с ограничена квадратура трапезарията обикновено се ситуира близо до кухненските шкафове. За да не се получава конфликт, между тях и масата са необходими поне 90 см. Така и домакинята, и седналите около трапезата няма да са притеснени. Не на последно място трябва да се помисли и за един изчистен дизайн, при който претрупването с декоративни елементи е излишно.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Орлин Павлов изпя хитови свои парчета на представянето на новия сезон на сериала "Скъпи наследници" по bTV в кино "Люмиер" вчера. Освен него присъстваха Даяна Ханджиева, Китодар Тодоров, Рая Пеева и Веселин

Четири умни и възпитани българчета живеят в тежки условия и мизерстват! Павлинка (3 г.), Александър (4 г.), Борис (5 г.) и Емилия (7 г.) са много усмихнати и рецитират стихотворения, но са принудени да спят на земята. В дома им дълго време няма обзавеждане, храната често не достига, а 29-годишната им майка Боряна е принудена да ги отглежда сама в

Фолкпевицата Преслава вече е на крака и прави разходки след раждането! Екип на "България Днес" засне изпълнителката във вторник - пет дни след раждането на първото й отроче в столична болница. Преслава изглеждаше начумерена и сърдита, като от нея не грееше типичното майчинско щастие. Редом до нея беше и любимият й Павел,