Ханът на Бензо от село Миндя

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/5602598 www.24chasa.bg

Интериорът е един от победителите в категория "Домът на читателя" в конкурса на списание "Идеален дом" "Къща на годината 2015". Публикуван е в броя от месец октомври 2015 г.

текст Николета Киркова снимки Момчил Христов

Преди 20 години художникът Бензо купува един от 20-те хана на село Миндя. Днес 200-годишната постройка е превърната в чудесен дом на два етажа със стаи за гости и отделна трапезария. От керемидите до външната врата всичко е запазено или възстановено в автентичен вид. А това допълва чара както на имота, така и на цялата местност.
Навремето в Миндя, което се намира на 22 километра от Велико Търново и на още толкова от град Елена, имало повече от 20 хана. Този, който днес приютява в двора си и две отделни къщи за гости, грънчарска работилница и Музей на комунизма, е истински притегателен център за градските хора. Защото тук остават насаме с чудния Еленски балкан, домашните яйца и мляко и прекрасната архитектура на къщите. В краен случай и с лаптопа си.
В едната половина на голямата къща, т.е. в хана, живеят Бензо, съпругата му Мира и двете им деца. Останалата част е предназначена за гости. Някои от постройките в двора, включително и оградата, били съборени от времето, но семейството ги изградило наново буквално камък по камък. УСтроихме бавно и полека, с мерак, като за себе сиФ, разказва Мира. И допълва: УВсъщност си направихме място за нашите приятели.Ф

Бензо, който е известен автор на керамични изделия, е правил почти всичко сам. Помагал му главно неговият верен приятел Мартин, който по професия е инженер. За Мира останала отговорността за градината, която днес е приютила няколко плодни дръвчета. Тя самата признава, че най-съвременното в целия имот е банята към всяка стая. И безжичният интернет. Съвсем умишлено обаче няма телевизия. Преди няколко месеца успели да завършат лятната кухня към едната от къщите за гости. Отново събирали от изоставени имоти греди, камъни, всякакъв дървен материал, за да я изградят в съвършено автентичен вид и стил.
Дървената скелетна конструкция на голямата къща е от бук, защото тази дървесина е мека и лесно се обработва. Пълнежът е правен от плет, кал и глина. Затова не се учудвайте, ако усетите, че подът под краката ви на втория етаж лекичко се люлее. Той е просто оригинален гредоред, между чиито греди се слагат дъски и пръст.
Тук рядко са се използвали гвоздеи, захващането на отделните елементи е ставало на сглобки. На покрива обаче се виждат ковани гвоздеи, което подсказва, че първият собственик е вложил доста средства и не се е скъпял да изгради здрав дом. По това време покривите са били с турски керемиди, правени на ръка. Днес трудно могат да се намерят такива, освен от някоя стара необитавана къща.

Като говорим за типичен стил, няма как да не ви направят впечатление в селото различните като архитектура и орнаментика къщи. Оказа се, че този интересен детайл си има своя прелюбопитна причина. В началото на ХХ век от този край тръгнали доста гурбетчии, които пътували до Чехия, Австрия, Германия и Русия, повечето като градинари. След като се завръщали в родното село Миндя, строяли къщите си в стила на домовете, които видели навън. Едно нещо със сигурност може да се признае на тези хора Ц имали са вкус и най-вече усет за красивото.
Домът на Бензо и Мира е не само добре поддържан стар имот. Той е и арт център, където през уикендите се организират курсове по грънчарство, и място за релакс с уроците по йога, и чудесен терен за организиране на тиймбилдинг.
И не се притеснявайте да търсите в Миндя нашия домакин просто като Бензо. Всички го знаят само с това име, рядко ще се обърне, ако го повикате като Данчо. Освен ако не реши да стане кмет на селото. Тогава ще трябва да го впишат официално в листите с двете му имена. Или ще си остане като кмет Бензо.

Стрехата е наклонена, нещо типично за този край.

Ханът с двора пред него.

Гредоредът и вратите на хана са автентични.

Около масата под асмата се събират гостите на Бензо и Мира.

Външната чешма. Част от гредите са над 100-годишни.

Дуварът до къщата за гости е възстановен напълно от Бензо.

Мивката е направена от стар леген.

В двора и в къщата са окачени стари предмети, събирани от селата.

Чардакът на хана с кът за меко сядане, както бихме казали днес.

Част от работилницата на художника е и отвън.

Всички мебели са старинни, събирани близо 20 години, за да се оформи красив кът за гости на втория етаж на хана.

На първия етаж е оформен кът с библиотека. Върху нея са подредени над 20 ръчни мелнички за кафе.

Тук най-точно се виждат старите 200-годишни греди и белосаните стени.

Стая за гости в хана. Леглото е оригинално.

Детайл от антрето пред стаята.

Каменната чешма е на една от къщите за гости.

Лятната кухня на старата къща.

Гостите предпочитат да си готвят сами, за което са им осигурени огнище и маса с пейка, която да събира повече хора.

Всички стаи за гости са обзаведени със старинни мебели.

Интериорът в стаите е в типичен за началото на XX век стил.

Работилницата на Бензо, в която художникът организира грънчарски курсове през уикендите.

Музеят на комунизма.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Специална марка, посветена на 15-годишнината от приемането на България в НАТО, бе валидирана вчера в Министерски съвет. Пощенската марка изобразява трабантчето на тогавашния външен министър Соломон Паси. Освен него в церемонията участваха министърът на външните работи Екатерина Захариева и министърът на транспорта Росен Желязков.

Трябва да бъдем държани в ареста най-дълго време, за да може да се сложи ръка на фирмената ни собственост. От задържането ни се цели икономически ефект! Това заяви вчера пред апелативния спецсъд Евгения Банева, съпругата на олигарха Николай Банев, по повод дружествата, които двамата управляват, научи "България Днес".

Народният бард Веселин Маринов мина на повикване. Звездата бе изловена от топпапараците на "България Днес" търпеливо да чака пред столична бизнес сграда, тръпнейки да получи обаждане, за да бъде пуснат вътре. Изпълнителят на "Горчиво вино" чинно постоя десетина минути, говорейки по телефона с папка под мишница с надеждата да му отворят дверите на