Ремонти с Валери: Как да сложим сами плочките в банята

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/5649386 www.24chasa.bg

За да блеснат, ги почистете с оцет и вода

По-сложно е, но не е невъзможно човек сам да сложи плочките в кухнята или в банята. Убедих се лично в това, след като чаках повече от месец свободен майстор.

По-лесно е, ако ще слагате нови фаянсови плочки и на нова стена. Тогава най-напред трябва да определите височината, до която ще стигат. Разбира се, преди това стената трябва да е подготвена добре - да е грундирана и без вдлъбнатини или изпъкналости.

Задължително трябва да си начертаете хоризонтална и вертикална линия, по която да подреждате избраните от вас плочки. Използайте нивелир и в никакъв случай не вземайте за ориентир ъгъла.

Как да ги поставяме?

С лепило или

с циментова смес?

Ако ви е за първи път, най-добре използвайте специално лепило. В магазините има всякакви видове. Най-удачно е да изберете такова, което не се нуждае от разреждане.

Лепилото трябва да се нанася с подходяща назъбена маламашка върху грундираната и чиста основа на стената. Големината на зъбите на маламашката се определя според големината на плочките. Всяка плочка се притиска плътно и се намества, за да се разпредели сместа по повърхността. За изсъхване на лепилото са необходими 24 часа. С циментова смес е по-бавният, но трябва да се признае, по-сигурен метод за поставянето на плочките.

Сместа се забърква от цимент, пясък и вода и със зидарска мистрия се нанася най-напред равномерно върху стената. С назъбена маламашка можете след това да минете върху цялата стена. При поставянето на всяка плочка е добре върху нея също да се слага по малко от тази смес - за по-добро сцепление и наместване върху стената.

Най-добре е при

съотношение

между цимента

и пясъка 1:4,

а разтворът да не е много гъст. Ако на някои места по стената се задържи повече разтвор, трябва веднага да го смъкнете с мистрията. В случай че нямате още и изградени умения за този вид работа, трудно ще ви бъде така да нанасяте мазилката, че да не пада никакъв разтвор по земята. Затова поставете на пода широка дъска, от която ще можете да събирате сместа и отново да я използвате.

Всички плочки трябва да са на еднакво разстояние една от друга. Необходимите корекции се правят с гумен чук. Еднаквия размер на фугите може да контролирате чрез т. нар. кръстчета или фиксатори. При по-големи размери на плочите, особено ако са от гранитогрес, най-добре е фугите да са по-широки - някъде до 4 мм, за да поемат евентуални деформации при температурни разлики.

Всички видове плочки, предлагани по магазините, могат да се използват за облицовка на стени. Глазираните обаче са най-често предпочитаният материал. С тях може да се постигне много добро оформление и те най-лесно се поддържат. Могат да се поставят на стени, които не са изложени на студ и където върху тях няма да има механично въздействие.

Най-целесъобразно е да се прави облицовка с фаянсови плочки в мокри помещения като бани, ниши за душ и тоалетни. В кухнята е добре да се облицоват площите около готварската печка, около работния плот и мивката.

С цветовете на плочките, с матовата или блестяща повърхност, с размера, формата и подреждането им трябва да получите оформление на стената, което да ви харесва и да е в хармония с останалата част от помещението. Фаянсовите плочки са най-често квадратни. Но ако сте си избрали правоъгълни, трябва добре да прецените

дали да ги поставяте

вертикално или

хоризонтално

В късо или тясно помещение ги сложете хоризонтално. Така то оптически се удължава. В особено ниско помещение плочките би трябвало да се поставят вертикално. По този начин помещението изглежда по-високо.

Ако ще облицовате само малка площ от стената, в повечето случаи може да направите така, че да използвате само цели плочки. При облицоването на цели стени обаче трудно ще избегнете употребата на части от плочката.

Разчертавайте плочката върху гладката ѝ страна, върху глазурата. Поставете я след това върху твърда основа, сложете отгоре линеал, триъгълник или линия и я дръжте здраво с ръка, защото върху глазурата тя лесно се плъзга.

Фаянсовите плочки се режат най-добре със специална резачка. За да не купувате този скъп инструмент, потърсете го от някой ваш приятел или майстор, който се навие да ви го отстъпи.

Ако искате да

режете с елмаз,

трябва да направите сметка, че разрезът ще мине на около 4 мм от линията. Елмазът се прекарва с еднократно натискане по глазурата. Не минавайте няколко пъти с елмаза - или линията ще се измести, или вие ще държите инструмента малко по-различно и няма да се получи чист ръб.

После хванете плочката здраво с две ръце и я разчупете. Може да възприемете и метода на стъкларите. Поставете плочката на масата, така че отбелязаното място да съвпадне с ръба ѝ. С едната ръка притискайте плочката към масата, с другата отчупете частта, като я натиснете надолу. Ако обаче трябва да отрежете тясна ивица, която не можете да хванете добре, тогава си помогнете с клещи резачки. Но с тях не откъсвайте отделни парчета, а захванете частта на мястото на среза и я отчупете.

Срезове под форма на дъга и отвори може да се правят само чрез отчупване на парчета. Това е значително по-трудно, а и няма специални инструменти. Затова много по-просто е например да разположите дупките или фугите така, че отворите за контакти и др. да попаднат там, където се пресичат две фуги.

 Цветът на фугите -

в контраст с плочките

След няколко дни ще трябва да запълните фугите с паста, оцветена в подходящ за плочките цвят. В магазините се продават отделно фугираща паста и оцветители.

За да изпъкнат добре фугите, най-добре е цветът им да контрастира с този на плочките. Тъмни плочки би трябвало да се фугират с мраморен гипс или с бял цимент. Ако искате друг цвят, към мраморния гипс или цимента може да прибавите някакъв минерален оцветител.

Разтворът за фугиране на облицовки с широчина на фугите до 5 мм представлява смес от свързващо вещество и вода. Пригответе си в канче гъста каша. След това навлажнете още веднъж добре облицовката. Може да я напръскате или да я минете с мокра гъба. Ако не направите това, облицовката ще изсмуче твърде бързо водата от разтвора и фугите ще се запълнят само повърхностно.

С чист влажен парцал се почистват остатъците от фугираща паста, попаднала по самите плочки. За да блеснат, те се забърсват с гъба, напоена с оцет и малко вода.

НЕОБХОДИМИ ИНСТРУМЕНТИ

За подготовката на стените и за поставянето на плочките ще са ви нужни мистрия и поне две маламашки - една с равен ръб и една назъбена. Най-добре е под ръка да имате две шпакли - по-широка и по-тясна, които ще използвате според случая.

Ще са ви нужни още нивелир, линеал и триъгълник за разчертаване както по стените, така и по самите плочки. Пригответе си и един гумен или дървен чук, с който да намествате плочките с почукване.

Добре е да имате резачка за плочки, но може да ги изрязвате и с елмаз. Ще ви трябват и здрави клещи - с по-дълга човка.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Терористи ли финансират подобни конференции?, питат антифашисти Мощен сблъсък между националисти и антифашисти бележи най-мащабното събитие в последните години - конференция на крайните патриоти от цяла Европа утре вечер в София, на който ще бъде създаден общ съюз. Мястото на събитието се пази в тайна за последно,

Пожари разрушават Зографския и Хилендарския в Атон Иво АНГЕЛОВ Пожар унищожи голяма част от катедралата "Нотр Дам" в Париж в началото на Страстната седмица. Колкото и ужасяващи да бяха кадрите от огнената стихия, това не е първият подобен инцидент. От червените езици на огъня през вековете страдат и български манастири светини.

Сестра Херувима става на 99 г., радва се на цветята  За 99-ия си рожден ден се стяга най-старата монахиня в България! Сестра Херувима от манастир "Покров Богородичен" в Самоков ще отпразнува след броени дни празника, който я доближава само на година от един век житейски път. През последното десетилетие най-старата монахиня имаше сериозни