Ремонти с Валери: Ламперията - пак на мода

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/5680801 www.24chasa.bg

Прикрийте пироните с дървени стърготини, смесени с прозрачно лепило

Внимателно подбраната и добре направената дървена ламперия може да внесе много уют и топлина в дома ви. Пренебрегвана десетилетия наред в строителството, в последно време употребата ѝ отново се засилва и все повече хора решават да облицоват стените на дома си в дърво, за да придадат по-приятен вид на някои от помещенията в къщата, апартамента или вилата. За да си направите сами ламперия, е достатъчно да сте сръчни и да спазвате последователността за поставянето ѝ.

ИЗБОРЪТ

В специализираните магазини и складовете днес се предлагат няколко вида ламперия - дървена, от ПВЦ или ламинат. Най-често срещаната дървена ламперия е чамовата. Предлага се и масивна дъбова ламперия, която е по-скъпа, но пък е много по-дълготрайна и устойчива. Всеки има своите предпочитания, но ако се колебаете какво да изберете, по-добре е да се спрете на дървена ламперия.

На пазара се предлагат летви с различни шарки и профили. Ако разполагате с подходящ дървен материал, и сами можете да си ги направите,или да ги пъръчате в някой дърводелски цех.

ПОДГОТОВКАТА

Най-много време и труд изисква подготовката на стената. Има най-различни мнения как трябва да се монтирата летвите. Някои от новите майстори смятат, че те могат да се лепят или коват директно към повърхността. По-добре е обаче да се придържате към традиционния метод, който предвижда поставяне на

дървена скара, върху

която да легне

после дървената ламперия.

Скарата се прави от летви, които се коват или се монтират с винтове и дюбели напречно на плоскостите за ламперия. Това означава, че ако желаете дъските на вашата ламперия да са в хоризонтална посока, летвите на скарата трябва да са във вертикална. Най-важното при изработката на дървената скара е да вземете точни размери от стената.

Ако предварително сте решили къде ще слагате дървена ламперия в новата си къща, а вътрешните стени още не за измазани, направете предварително скарата за ламперията директно върху тухлите. Така при измазването летвите ще бъдат закрепени още по здраво, след като мазилката изсъхне.

ИЗМЕРВАНЕ

И РАЗЧЕРТАВАНЕ

Повечето подове не са напълно равни, затова трябва да начертаете с молива хоризонтална линия върху стената, за

да отбележите

мястото, където

ще се намира

горната част

на ламперията. Подовият перваз, който ще монтирате накрая, ще заличи всякакви малки неравности в долната част ламперията.

Изберете си начална точка върху стената и измерете от нея желаната височина за ламперията. Ако слагате перваз и в горната част, помнете, че той прибавя няколко сантиметра към височината. От тази точка използвайте нивелир, за да направите с молива хоризонтална линия, която да продължите по цялата дължина на стените в помещението.

ПОСТАВЯНЕ

Ако летвите ви не са предварително оразмерени, с трион или циркуляр нарежете панелите на желаната височина. Измерете позициите на всички контакти и електрически ключове върху стената, за да изрежете дупките за тях. Ще се наложи да монтирате

удължителни кутии

върху контактите,

за да поместите и изолирате там кабелите.

За поставянето на ламперия от дървени летви подберете пирони с точния размер и ги заковете върху скарата. Ще ви е по-удобно и ще работите по-бързо, ако изполвате пистолет за пирони.

Ако главите на пироните, които неминуемо ще се виждат, ви дразнят, ги прикрийте с дървени стърготини, смесени с прозрачно лепило. Можете да използвате за същата цел маджун или грунд за дърво, има го в няколко цвята по магазините.

Накрая поставете точно оразмерените первази, които ще захванат здраво летвите. Може да използвате както готови, така и лайстни с необходимия профил. Монтирането им зависи от конкретния вариант, на който се спрете.

ОЦВЕТЯВАНЕ

И ЛАКИРАНЕ

Магазините предлагат всякакъв вид и цветове байц, с който можете да придадете желания цвят на готовата ламперия. Ако искате ламперията ви да е лакирана, потърсете оцветен лак, с който директно можете да намажете летвите. Може да сте подбрали летви от дърво, което има природно някакъв по-тъмен оттенък. Тогава можете просто да намажете готовата ламперия с безцветен лак.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Димитър Бербатов не би се кандидатирал да управлява българския футбол, ако не е напълно готов за това. "Имам много амбиции, свързани с различни неща - каза той пред NOVA. - Да ръководиш целия футбол наистина трябва да си много готов. Да знаеш къде отиваш, как ще действаш, хората, с които ще работиш, защото не може да си сам. Да имаш съмишленици.

Жена е новият изпълнителен директор на Висшата лига. Сузана Динидж ще застане на поста от началото 2019-а. Тя ще замени Ричард Скъдамор, който бе начело на Премиършип 19 години. Динидж се превръща в първата жена, която заема толкова важен ръководен пост във футбола. Това на практика я превръща в най-могъщата жена във футбола и в британския спорт.

Английският "Фулъм" уволни мениджъра Славиша Йоканович. Бившият треньор на "Левски" бе начело на тима от 2015 година, като успя да го вкара във Висшата лига. Стартът там е отчайващ и в момента "котиджърс" са на последно място с 5 точки от 12 мача. На мястото на Йоканович застана Калудио Раниери. Италианецът направи "Лестър" шампион на Англия две