Ремонти с Валери: Ламперията - пак на мода

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/5680801 www.24chasa.bg

Прикрийте пироните с дървени стърготини, смесени с прозрачно лепило

Внимателно подбраната и добре направената дървена ламперия може да внесе много уют и топлина в дома ви. Пренебрегвана десетилетия наред в строителството, в последно време употребата ѝ отново се засилва и все повече хора решават да облицоват стените на дома си в дърво, за да придадат по-приятен вид на някои от помещенията в къщата, апартамента или вилата. За да си направите сами ламперия, е достатъчно да сте сръчни и да спазвате последователността за поставянето ѝ.

ИЗБОРЪТ

В специализираните магазини и складовете днес се предлагат няколко вида ламперия - дървена, от ПВЦ или ламинат. Най-често срещаната дървена ламперия е чамовата. Предлага се и масивна дъбова ламперия, която е по-скъпа, но пък е много по-дълготрайна и устойчива. Всеки има своите предпочитания, но ако се колебаете какво да изберете, по-добре е да се спрете на дървена ламперия.

На пазара се предлагат летви с различни шарки и профили. Ако разполагате с подходящ дървен материал, и сами можете да си ги направите,или да ги пъръчате в някой дърводелски цех.

ПОДГОТОВКАТА

Най-много време и труд изисква подготовката на стената. Има най-различни мнения как трябва да се монтирата летвите. Някои от новите майстори смятат, че те могат да се лепят или коват директно към повърхността. По-добре е обаче да се придържате към традиционния метод, който предвижда поставяне на

дървена скара, върху

която да легне

после дървената ламперия.

Скарата се прави от летви, които се коват или се монтират с винтове и дюбели напречно на плоскостите за ламперия. Това означава, че ако желаете дъските на вашата ламперия да са в хоризонтална посока, летвите на скарата трябва да са във вертикална. Най-важното при изработката на дървената скара е да вземете точни размери от стената.

Ако предварително сте решили къде ще слагате дървена ламперия в новата си къща, а вътрешните стени още не за измазани, направете предварително скарата за ламперията директно върху тухлите. Така при измазването летвите ще бъдат закрепени още по здраво, след като мазилката изсъхне.

ИЗМЕРВАНЕ

И РАЗЧЕРТАВАНЕ

Повечето подове не са напълно равни, затова трябва да начертаете с молива хоризонтална линия върху стената, за

да отбележите

мястото, където

ще се намира

горната част

на ламперията. Подовият перваз, който ще монтирате накрая, ще заличи всякакви малки неравности в долната част ламперията.

Изберете си начална точка върху стената и измерете от нея желаната височина за ламперията. Ако слагате перваз и в горната част, помнете, че той прибавя няколко сантиметра към височината. От тази точка използвайте нивелир, за да направите с молива хоризонтална линия, която да продължите по цялата дължина на стените в помещението.

ПОСТАВЯНЕ

Ако летвите ви не са предварително оразмерени, с трион или циркуляр нарежете панелите на желаната височина. Измерете позициите на всички контакти и електрически ключове върху стената, за да изрежете дупките за тях. Ще се наложи да монтирате

удължителни кутии

върху контактите,

за да поместите и изолирате там кабелите.

За поставянето на ламперия от дървени летви подберете пирони с точния размер и ги заковете върху скарата. Ще ви е по-удобно и ще работите по-бързо, ако изполвате пистолет за пирони.

Ако главите на пироните, които неминуемо ще се виждат, ви дразнят, ги прикрийте с дървени стърготини, смесени с прозрачно лепило. Можете да използвате за същата цел маджун или грунд за дърво, има го в няколко цвята по магазините.

Накрая поставете точно оразмерените первази, които ще захванат здраво летвите. Може да използвате както готови, така и лайстни с необходимия профил. Монтирането им зависи от конкретния вариант, на който се спрете.

ОЦВЕТЯВАНЕ

И ЛАКИРАНЕ

Магазините предлагат всякакъв вид и цветове байц, с който можете да придадете желания цвят на готовата ламперия. Ако искате ламперията ви да е лакирана, потърсете оцветен лак, с който директно можете да намажете летвите. Може да сте подбрали летви от дърво, което има природно някакъв по-тъмен оттенък. Тогава можете просто да намажете готовата ламперия с безцветен лак.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Подведена от двама прокурори да признае убийството на мъжа си Николай Димов. Така Анита Мейзер обясни различните версии, с които излизаше в съдебна зала в продължение на двегодишната сага с Темида.В петък в 9 сутринта силиконовата миска пристигна в Съдебната палата в София, за да застане пред Върховния касационен съд.

Една позабравена класика в спортните двойки "футболист-гимнастичка" се завръща. Юноша на "Левски" се оказа мъжът до капитанката на "златните момичета" от ансамбъла Симона Дянкова, научи "България Днес". Чаровната варненка е с халфа Никола Яначков. Двамата са заедно от няколко години. Запознали са се във Варна,

Десет години след разстрела на футболния бос Николай Попов-Мартеницата свидетел хвърля светлина върху екзекуцията му. Босът на "Локо" (Пловдив) е покосен от три куршума навръх 1 март 2005 г. Ченгетата работят по три версии за покушението - дългове, даден голям заем на известен подземен бос и наркотрафик или контрабанда.