Ремонти с Валери: Да залепим мокет на тавана

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/5705793 www.24chasa.bg

Много хора, които имат умението сами да правят доста от ремонтите в дома си, се плашат, когато стане дума за таваните, и предпочитат да се обърнат към майстори. И аз едва не изпаднах в ужас, когато за първи път реших сам да пребоядисам таваните.

Въпреки трудностите първите резултати ме насърчиха и вече имам опит с най-различните варианти и решения за таваните.

Таваните в стандартните жилища са най-често със замазка върху плочата и боядисани отгоре. С течение на времето обаче най-горните плоскости на жилището ни се увреждат, боята пожълтява или започва да се лющи - вследствие на влагата, мухъла по ъглите и други причини.

Все още има жилища с варосани тавани, но в съвремието тази процедура вече се избягва. Върху варта обаче каквато и да е боя трудно се задържа и затова трябва да я изолирате.

Преди да започнете

работа, трябва да

изключите тока,

да свалите всички осветителни тела от тавана и да изолирате проводниците.

Варосаният таван най-лесно може да се подготви за нанасяне на нова боя чрез т. нар. филмиране. Прави се с тапетно лепило, което трябва да е малко по-разредено от това, което се използва за лепене на тапети. С приготвеното лепило с валяк (мече) или широка четка минете тавана и изчакайте поне едно денонощие, преди да започнете работа.

Таваните в дома ви

може да се освежат

най-лесно с латекс

или с фасадна боя. Пригответе си плитко легенче и подходящ, най-добре текстилен валяк, удобна стълба и можете да започнете. Ако искате да боядисвате, без да се катерите, предварително си направете удължител за дръжката на мечето, за да ви е удобно.

В случай че таванът отдавна не е боядисван, е най-добре да повторите процедурата.

С монтажа на окачен таван може да нивелирате идеално горната част на помещението. Представете си, че таванът в кухнята ви например има наклон от 1-2 сантиметра. В кухнята би трябвало повечето повърхности да са нивелирани идеално - плочки, плотове на шкафове, горни шкафове и така нататък. Ако таванът не е нивелиран, то това ще си личи извънредно много на фона на мебелите.

Най-правилното решение е изграждане на конструкция от метални профили. Те може лесно да се нивелират благодарение на директните окачвачи. Другото е монтаж на гипсокартон.

За добрия външен вид от съществено значение е доброто шпакловане на тавана. За фугирането и шпакловането на гипсокартонените плоскости се използва специална фугираща смес. С нея се осигурява идеална повърхност без напукване, стига да спазвате указанията за работа.

Окаченият таван е строителен елемент, закрепен към носеща конструкция, изградена от метални профили. Това улеснява извънредно много и

прокарването на

кабели, без да е

необходимо да

се кърти

Затова много често в окачения таван се вгражда осветление, което го прави един архитектурен елемент с естетическо въздействие.

За окачените тавани можете да използвате каквито искате плоскости при добре направена предварително скара. Мнозина смятат, че каквото може да се сложи на пода, може и на тавана. Е, в повечето случаи е така, но не всички подови настилки са подходящи за таваните.

Освен със специални плоскости, които се предлагат в изобилие по специализираните магазини, за окачените тавани може да използвате широки платна ламинат или избрани и поръчани от вас дървени плоскости. Ако ви харесва, можете да си направите тавана релефен - с различни фигури или избрана от вас конструкция.

Окачващите се плоскости са най-подходящи за тавани с гредоред - на таванско помещение или във вилата ви. При този случай е добре гредите първо да се подравнят с нивелир, за да няма никакви изкривявания още при поставянето на дървената или металната скара.

Друг вариант е

лепеният таван,

който помага за

добрата изолация

на помещението в дома ви. С подходящо лепило върху тавана може да поставите пластмасови или тънки дървени плоскости, или - още по-добре - текстилни материали. Има подходящи варианти на мокетите, които са идеални за тази цел.

Някои предпочитат използваните за тапицирането на автомобилите дамаски или други материали, които придават колорит и топлина на помещението. Всичко зависи от вашето естетическо чувство . Иначе в магазините се предлагат разнообразни материали.

Този вариант е удобен за тавани с обикновена замазка върху плочата или за тези, които са изградени с гипсокартон. При избора на материал, който ще лепите на тавана, обаче имайте предвид колко време може да издържи, за да не се налагат честите му ремонти. Съобразете се и с това дали избраният от вас текстил ще бъде удобен за почистване.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

                                                                                                                                                                                                                                                                                                           

Терористи ли финансират подобни конференции?, питат антифашисти Мощен сблъсък между националисти и антифашисти бележи най-мащабното събитие в последните години - конференция на крайните патриоти от цяла Европа утре вечер в София, на който ще бъде създаден общ съюз. Мястото на събитието се пази в тайна за последно,

Пожари разрушават Зографския и Хилендарския в Атон Иво АНГЕЛОВ Пожар унищожи голяма част от катедралата "Нотр Дам" в Париж в началото на Страстната седмица. Колкото и ужасяващи да бяха кадрите от огнената стихия, това не е първият подобен инцидент. От червените езици на огъня през вековете страдат и български манастири светини.