Ремонти с Валери: Да залепим мокет на тавана

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/5705793 www.24chasa.bg

Много хора, които имат умението сами да правят доста от ремонтите в дома си, се плашат, когато стане дума за таваните, и предпочитат да се обърнат към майстори. И аз едва не изпаднах в ужас, когато за първи път реших сам да пребоядисам таваните.

Въпреки трудностите първите резултати ме насърчиха и вече имам опит с най-различните варианти и решения за таваните.

Таваните в стандартните жилища са най-често със замазка върху плочата и боядисани отгоре. С течение на времето обаче най-горните плоскости на жилището ни се увреждат, боята пожълтява или започва да се лющи - вследствие на влагата, мухъла по ъглите и други причини.

Все още има жилища с варосани тавани, но в съвремието тази процедура вече се избягва. Върху варта обаче каквато и да е боя трудно се задържа и затова трябва да я изолирате.

Преди да започнете

работа, трябва да

изключите тока,

да свалите всички осветителни тела от тавана и да изолирате проводниците.

Варосаният таван най-лесно може да се подготви за нанасяне на нова боя чрез т. нар. филмиране. Прави се с тапетно лепило, което трябва да е малко по-разредено от това, което се използва за лепене на тапети. С приготвеното лепило с валяк (мече) или широка четка минете тавана и изчакайте поне едно денонощие, преди да започнете работа.

Таваните в дома ви

може да се освежат

най-лесно с латекс

или с фасадна боя. Пригответе си плитко легенче и подходящ, най-добре текстилен валяк, удобна стълба и можете да започнете. Ако искате да боядисвате, без да се катерите, предварително си направете удължител за дръжката на мечето, за да ви е удобно.

В случай че таванът отдавна не е боядисван, е най-добре да повторите процедурата.

С монтажа на окачен таван може да нивелирате идеално горната част на помещението. Представете си, че таванът в кухнята ви например има наклон от 1-2 сантиметра. В кухнята би трябвало повечето повърхности да са нивелирани идеално - плочки, плотове на шкафове, горни шкафове и така нататък. Ако таванът не е нивелиран, то това ще си личи извънредно много на фона на мебелите.

Най-правилното решение е изграждане на конструкция от метални профили. Те може лесно да се нивелират благодарение на директните окачвачи. Другото е монтаж на гипсокартон.

За добрия външен вид от съществено значение е доброто шпакловане на тавана. За фугирането и шпакловането на гипсокартонените плоскости се използва специална фугираща смес. С нея се осигурява идеална повърхност без напукване, стига да спазвате указанията за работа.

Окаченият таван е строителен елемент, закрепен към носеща конструкция, изградена от метални профили. Това улеснява извънредно много и

прокарването на

кабели, без да е

необходимо да

се кърти

Затова много често в окачения таван се вгражда осветление, което го прави един архитектурен елемент с естетическо въздействие.

За окачените тавани можете да използвате каквито искате плоскости при добре направена предварително скара. Мнозина смятат, че каквото може да се сложи на пода, може и на тавана. Е, в повечето случаи е така, но не всички подови настилки са подходящи за таваните.

Освен със специални плоскости, които се предлагат в изобилие по специализираните магазини, за окачените тавани може да използвате широки платна ламинат или избрани и поръчани от вас дървени плоскости. Ако ви харесва, можете да си направите тавана релефен - с различни фигури или избрана от вас конструкция.

Окачващите се плоскости са най-подходящи за тавани с гредоред - на таванско помещение или във вилата ви. При този случай е добре гредите първо да се подравнят с нивелир, за да няма никакви изкривявания още при поставянето на дървената или металната скара.

Друг вариант е

лепеният таван,

който помага за

добрата изолация

на помещението в дома ви. С подходящо лепило върху тавана може да поставите пластмасови или тънки дървени плоскости, или - още по-добре - текстилни материали. Има подходящи варианти на мокетите, които са идеални за тази цел.

Някои предпочитат използваните за тапицирането на автомобилите дамаски или други материали, които придават колорит и топлина на помещението. Всичко зависи от вашето естетическо чувство . Иначе в магазините се предлагат разнообразни материали.

Този вариант е удобен за тавани с обикновена замазка върху плочата или за тези, които са изградени с гипсокартон. При избора на материал, който ще лепите на тавана, обаче имайте предвид колко време може да издържи, за да не се налагат честите му ремонти. Съобразете се и с това дали избраният от вас текстил ще бъде удобен за почистване.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

ЦСКА 1948 ще доиграе сезона във Втора лига и най-вероятно ще приключи съществуването си. Това разкри "Спортал". На проведеното събрание на клубните акционери е станало ясно, че перспективите пред "червените" не са добри. Футболистите ще завършат сезона. След това ще има нова сбирка, за да се реши окончателната съдба на клуба.

Димитър Бербатов не би се кандидатирал да управлява българския футбол, ако не е напълно готов за това. "Имам много амбиции, свързани с различни неща - каза той пред NOVA. - Да ръководиш целия футбол наистина трябва да си много готов. Да знаеш къде отиваш, как ще действаш, хората, с които ще работиш, защото не може да си сам. Да имаш съмишленици.

Жена е новият изпълнителен директор на Висшата лига. Сузана Динидж ще застане на поста от началото 2019-а. Тя ще замени Ричард Скъдамор, който бе начело на Премиършип 19 години. Динидж се превръща в първата жена, която заема толкова важен ръководен пост във футбола. Това на практика я превръща в най-могъщата жена във футбола и в британския спорт.