Ремонти с Валери - Да шпакловаме сами стените в дома си

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/5730891 www.24chasa.bg

Първо прегледайте дали разполагате свсички необходими инструменти

Много често за ремонт и освежаване на стените в дома ни те се нуждаят от гладко изравняване, което се постига чрез т. нар. гипсова замазка, или шпакловка.

Когато се изправят пред подобна задача, мнозина се стряскат, че това е трудна и сложна работа. Затова било по-добре да се вика майстор. Но и майсторите все пак са го учили това, и то чрез опит.

Не се отказвайте

и направете

първата крачка

и сами ще се убедите, че няма невъзможни неща.

Захванете ли се за първи път с шпакловка на стените, трябва да се подготвите предварително и да направите добър избор на необходимите материали и инструменти.

Първо прегледайте дали разполагате с всички необходими инструменти в дома си и ако ги имате, ги почистете добре. Ако имате повече заделени средства за ремонта, най-добре е да си купите чисто нови.

За самата гипсова шпакловка ви трябва малка шпакла, пердашка и не много широка мистрия. Може да се консултирате с приятел, който вече е шпакловал стени, или с познат майстор, но не приемайте твърде сериозно условието, че за добрата замазка трябва да се използа само чист гипс.

Изглажда се с фина шкурка

Ако някъде са останали малки повърхности, в които не може да работите с пердашката, шпакловайте с малката шпакла или с мистрията.

След това вземете шкурка и дървено трупче. Увийте шкурката около него и с лек натиск премахнете всички грапавини по стената. Ако те са изпъкнали, това ще стане лесно, но ако са вдлъбнати, ще се наложи да ги запълните с материал.

Шпакловането се извършва след изсъхване на стената. Ако разполагате с виброшлайф, бихте могли да го ползвате при изглаждането на грапавините. При тази операация най-добре използвайте маска за лицето, защото ще се вдигне много фин прах, който не бива да вдишвате.

С грунд започва подготовката

В магазините за строителни материали вече има достатъчно разнообразие от готови гипсови замазки - наши и вносни. Стандартна торба от 25 кг излиза около 10 лв. и е достатъчна за измазването на 20 кв. м. Обикновеният гипс е два пъти по-евтин, но с него ще си удвоите работата и с една торба ще покриете по-малка площ.

Повечето замазки стягат за около половин час и може да се работи много спокойно от един човек. При работа с чист гипс са нужни двама души. Докато единият прави шпакловането, другият трябва да бърка разтвора. С гипсовата замазка си вземете и количество грунд, като имате предвид, че разходът му е около 1 л за 30 кв. м.

За да подготвите добре стената, е най-добре да я грундирате предварително, за да си спестите ядовете при последващото същинско шпакловане. За грундирането на 4 стени или стая ще заделите минимум 6-7 часа, но след това всичко ще стане много по-лесно.
Ако основата на стената е вар и пясък, е добре да направите малки дупки в нея на разстояние 15 см една от друга с върха на теслата например. Така замазката ще се хване по-здраво.

Ако има ронещи се участъци, е добре да ги поразровите до по-здрава основа. Големите дупки може да запълните грубо с чист гипс, за да се стегнат по-бързо, а и да не хабите от замазката.

Същинско шпакловане

В удобен съд разбъркайте с подходяща бъркалка или дрелка една част от гипсовата замазка с вода.Сместа трябва да е гъста, като течна сметана например.

След това поставете с шпакла или мистрия върху единия край на пердашката готовия материал. Започвате от долу на горе с леко натискане, държейки инструмента наклонен около 30 градуса към вас, да разнасяте материала. Може да направите това повече от веднъж.

Отначало стената ще бъде леко грапава и не много равна. След като нанесете достатъчно материал, започвате да шпакловате. Почиствате с шпаклата пердашката, така че върху нея да не остане нищо. След което с кръгови движения под ъгъл от 30 градуса, наклонен към вас, само в едната посока.

Това трябва да става или само наляво или само надясно, в никакъв случай не правете пълен кръг. Така започвате изглаждането на стената. Може на някои места да не се получи идеално.

Първо, ако стената е доста ронлива, вероятно малки камъчета ще се залепят върху пердашката и ще оставят драскотини. Това не бива да ви притеснява - при много неравна основа е добре да се мине два пъти, като втория път е, след като е изсъхнал първият.
Ако все пак останат драскотини и неравности, погрижете се те да са изпъкнали, а не вдлъбнати.

Накрая без много трудности ще ги отстраните. С нивелир проверете дали стената е равна. Така бавно, но славно ще успеете да шпакловате стената.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Северин Красимиров не е луд! Никой съдия не би приел такава експертиза!“, заявиха пред "България Днес" почернените близки на 30-годишната водеща Виктория Маринова. Те коментираха обвинения за убийството на Вики във връзка с решението на съда в Русе да го прати на изследване в психиатрия. Лекарите в психиатричното отделение към затвора в Ловеч ще

Халфът на "Лудогорец" Мей Махлангу излиза доста солено на клуба от Разград. Футболистът, който има едва 129 игрови минути от началото на сезона, прибира по 300 000 евро на година. Това е заплатата, която южноафриканецът договори при пристигането си при "орлите", научи "България днес". Той дойде от "Динамо" (Букурещ) през лятото и подписа с

Певицата, музикантка и танцьорка Крисия стана и художничка! Талантливото дете нарисува първата си картина, която ще продаде на благотворителен търг в края на декември. "Криси прояви интерес към рисуването и успя да създаде картината "Цветовете на гласа". Много е доволна от резултата", разказа пред "България Днес" нейният баща Марин Тодоров.