Ремонти с Валери - Да шпакловаме сами стените в дома си

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/5730891 www.24chasa.bg

Първо прегледайте дали разполагате свсички необходими инструменти

Много често за ремонт и освежаване на стените в дома ни те се нуждаят от гладко изравняване, което се постига чрез т. нар. гипсова замазка, или шпакловка.

Когато се изправят пред подобна задача, мнозина се стряскат, че това е трудна и сложна работа. Затова било по-добре да се вика майстор. Но и майсторите все пак са го учили това, и то чрез опит.

Не се отказвайте

и направете

първата крачка

и сами ще се убедите, че няма невъзможни неща.

Захванете ли се за първи път с шпакловка на стените, трябва да се подготвите предварително и да направите добър избор на необходимите материали и инструменти.

Първо прегледайте дали разполагате с всички необходими инструменти в дома си и ако ги имате, ги почистете добре. Ако имате повече заделени средства за ремонта, най-добре е да си купите чисто нови.

За самата гипсова шпакловка ви трябва малка шпакла, пердашка и не много широка мистрия. Може да се консултирате с приятел, който вече е шпакловал стени, или с познат майстор, но не приемайте твърде сериозно условието, че за добрата замазка трябва да се използа само чист гипс.

Изглажда се с фина шкурка

Ако някъде са останали малки повърхности, в които не може да работите с пердашката, шпакловайте с малката шпакла или с мистрията.

След това вземете шкурка и дървено трупче. Увийте шкурката около него и с лек натиск премахнете всички грапавини по стената. Ако те са изпъкнали, това ще стане лесно, но ако са вдлъбнати, ще се наложи да ги запълните с материал.

Шпакловането се извършва след изсъхване на стената. Ако разполагате с виброшлайф, бихте могли да го ползвате при изглаждането на грапавините. При тази операация най-добре използвайте маска за лицето, защото ще се вдигне много фин прах, който не бива да вдишвате.

С грунд започва подготовката

В магазините за строителни материали вече има достатъчно разнообразие от готови гипсови замазки - наши и вносни. Стандартна торба от 25 кг излиза около 10 лв. и е достатъчна за измазването на 20 кв. м. Обикновеният гипс е два пъти по-евтин, но с него ще си удвоите работата и с една торба ще покриете по-малка площ.

Повечето замазки стягат за около половин час и може да се работи много спокойно от един човек. При работа с чист гипс са нужни двама души. Докато единият прави шпакловането, другият трябва да бърка разтвора. С гипсовата замазка си вземете и количество грунд, като имате предвид, че разходът му е около 1 л за 30 кв. м.

За да подготвите добре стената, е най-добре да я грундирате предварително, за да си спестите ядовете при последващото същинско шпакловане. За грундирането на 4 стени или стая ще заделите минимум 6-7 часа, но след това всичко ще стане много по-лесно.
Ако основата на стената е вар и пясък, е добре да направите малки дупки в нея на разстояние 15 см една от друга с върха на теслата например. Така замазката ще се хване по-здраво.

Ако има ронещи се участъци, е добре да ги поразровите до по-здрава основа. Големите дупки може да запълните грубо с чист гипс, за да се стегнат по-бързо, а и да не хабите от замазката.

Същинско шпакловане

В удобен съд разбъркайте с подходяща бъркалка или дрелка една част от гипсовата замазка с вода.Сместа трябва да е гъста, като течна сметана например.

След това поставете с шпакла или мистрия върху единия край на пердашката готовия материал. Започвате от долу на горе с леко натискане, държейки инструмента наклонен около 30 градуса към вас, да разнасяте материала. Може да направите това повече от веднъж.

Отначало стената ще бъде леко грапава и не много равна. След като нанесете достатъчно материал, започвате да шпакловате. Почиствате с шпаклата пердашката, така че върху нея да не остане нищо. След което с кръгови движения под ъгъл от 30 градуса, наклонен към вас, само в едната посока.

Това трябва да става или само наляво или само надясно, в никакъв случай не правете пълен кръг. Така започвате изглаждането на стената. Може на някои места да не се получи идеално.

Първо, ако стената е доста ронлива, вероятно малки камъчета ще се залепят върху пердашката и ще оставят драскотини. Това не бива да ви притеснява - при много неравна основа е добре да се мине два пъти, като втория път е, след като е изсъхнал първият.
Ако все пак останат драскотини и неравности, погрижете се те да са изпъкнали, а не вдлъбнати.

Накрая без много трудности ще ги отстраните. С нивелир проверете дали стената е равна. Така бавно, но славно ще успеете да шпакловате стената.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Екстремно предизвикателство предприе бегачът Божидар Антонов. Той прави скоростно зимно преминаване на най-дългия туристически маршрут у нас - от връх Ком до нос Емине (около 580 километра), стартирайки в понеделник тази седмица. Приключенецът в трудното изживяване тръгва сам, но в определени участъци от маршрута е подпомаган от членове на екипа

С два метра отслабна 37-годишната Таня Коричкова от Благоевград! Няма грешка в измервателната единица - точно 220 сантиметра губи упоритата жена от обиколката на тялото си, след като решава да се хване в ръце и да промени живота си. Само за няколко месеца с правилно хранене и здрави тренировки в залата Таня успява да отслабне драстично - стопява

Паметник на Васил Левски е издигнат в карловското село Мраченик, където ятаци са криели Апостола! Навръх годишнината от гибелта на героя скулпторът Ангел Каравланов извая образа на героя и постави бюста в центъра на родното си село. "Прабаба ми ми е разказвала как нейни близки хора от Мраченик са криели Апостола в къща близо до центъра.