Ремонти с Валери - Да шпакловаме сами стените в дома си

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/5730891 www.24chasa.bg

Първо прегледайте дали разполагате свсички необходими инструменти

Много често за ремонт и освежаване на стените в дома ни те се нуждаят от гладко изравняване, което се постига чрез т. нар. гипсова замазка, или шпакловка.

Когато се изправят пред подобна задача, мнозина се стряскат, че това е трудна и сложна работа. Затова било по-добре да се вика майстор. Но и майсторите все пак са го учили това, и то чрез опит.

Не се отказвайте

и направете

първата крачка

и сами ще се убедите, че няма невъзможни неща.

Захванете ли се за първи път с шпакловка на стените, трябва да се подготвите предварително и да направите добър избор на необходимите материали и инструменти.

Първо прегледайте дали разполагате с всички необходими инструменти в дома си и ако ги имате, ги почистете добре. Ако имате повече заделени средства за ремонта, най-добре е да си купите чисто нови.

За самата гипсова шпакловка ви трябва малка шпакла, пердашка и не много широка мистрия. Може да се консултирате с приятел, който вече е шпакловал стени, или с познат майстор, но не приемайте твърде сериозно условието, че за добрата замазка трябва да се използа само чист гипс.

Изглажда се с фина шкурка

Ако някъде са останали малки повърхности, в които не може да работите с пердашката, шпакловайте с малката шпакла или с мистрията.

След това вземете шкурка и дървено трупче. Увийте шкурката около него и с лек натиск премахнете всички грапавини по стената. Ако те са изпъкнали, това ще стане лесно, но ако са вдлъбнати, ще се наложи да ги запълните с материал.

Шпакловането се извършва след изсъхване на стената. Ако разполагате с виброшлайф, бихте могли да го ползвате при изглаждането на грапавините. При тази операация най-добре използвайте маска за лицето, защото ще се вдигне много фин прах, който не бива да вдишвате.

С грунд започва подготовката

В магазините за строителни материали вече има достатъчно разнообразие от готови гипсови замазки - наши и вносни. Стандартна торба от 25 кг излиза около 10 лв. и е достатъчна за измазването на 20 кв. м. Обикновеният гипс е два пъти по-евтин, но с него ще си удвоите работата и с една торба ще покриете по-малка площ.

Повечето замазки стягат за около половин час и може да се работи много спокойно от един човек. При работа с чист гипс са нужни двама души. Докато единият прави шпакловането, другият трябва да бърка разтвора. С гипсовата замазка си вземете и количество грунд, като имате предвид, че разходът му е около 1 л за 30 кв. м.

За да подготвите добре стената, е най-добре да я грундирате предварително, за да си спестите ядовете при последващото същинско шпакловане. За грундирането на 4 стени или стая ще заделите минимум 6-7 часа, но след това всичко ще стане много по-лесно.
Ако основата на стената е вар и пясък, е добре да направите малки дупки в нея на разстояние 15 см една от друга с върха на теслата например. Така замазката ще се хване по-здраво.

Ако има ронещи се участъци, е добре да ги поразровите до по-здрава основа. Големите дупки може да запълните грубо с чист гипс, за да се стегнат по-бързо, а и да не хабите от замазката.

Същинско шпакловане

В удобен съд разбъркайте с подходяща бъркалка или дрелка една част от гипсовата замазка с вода.Сместа трябва да е гъста, като течна сметана например.

След това поставете с шпакла или мистрия върху единия край на пердашката готовия материал. Започвате от долу на горе с леко натискане, държейки инструмента наклонен около 30 градуса към вас, да разнасяте материала. Може да направите това повече от веднъж.

Отначало стената ще бъде леко грапава и не много равна. След като нанесете достатъчно материал, започвате да шпакловате. Почиствате с шпаклата пердашката, така че върху нея да не остане нищо. След което с кръгови движения под ъгъл от 30 градуса, наклонен към вас, само в едната посока.

Това трябва да става или само наляво или само надясно, в никакъв случай не правете пълен кръг. Така започвате изглаждането на стената. Може на някои места да не се получи идеално.

Първо, ако стената е доста ронлива, вероятно малки камъчета ще се залепят върху пердашката и ще оставят драскотини. Това не бива да ви притеснява - при много неравна основа е добре да се мине два пъти, като втория път е, след като е изсъхнал първият.
Ако все пак останат драскотини и неравности, погрижете се те да са изпъкнали, а не вдлъбнати.

Накрая без много трудности ще ги отстраните. С нивелир проверете дали стената е равна. Така бавно, но славно ще успеете да шпакловате стената.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Световна шампионка по гимнастика дарява лентата си от олимпиадата в Рио де Жанейро в подкрепа на каузата "Сърце за пример". Християна Тодорова и куп популярни лица дават лични вещи за благотворителен търг в подкрепа на жени, жертви на насилие. Актрисата Стоянка Мутафова, певиците Нели Рангелова, Михаела Маринова и Сантра,

Камен Тонов свързан с неофициалния охранителен бизнес на Балбузанов Участник от „Биг брадър“ се оказа коз на прокуратурата срещу Камен Балбузанов-Куката. Камен Тонов-Михаловски бе викнат в спецсъда, за да даде показания по дело за рекет, палежи и побои срещу плевенския ъндърграунд герой заради връзките си с неофициалния му охранителен бизнес,

Живея чрез изкуството. То ми е необходимо, за да съм това, което съм. Така обяснява работата и призванието си актрисата и художник Диана Димитрова. Шармантната красавица, която спечели симпатиите на широката публика след превъплъщението си в образа на д-р Зорница Огнянова от популярния сериал "Откраднат живот",