Ремонти с Валери: Фурната за вграждане - на височината на очите

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/5753445 www.24chasa.bg

Така ще си спестите болките в кръста още на младини

Дали ще ремонтирате вече съществуваща, но остаряла кухня, или ще правите изцяло нова, винаги е добре да планирате предварително нещата.

Ремонти с Валери: Фурната за вграждане - на височината на очите

С един чертеж, на който да отбележите размерите на шкафовете и елуредите, както и всичко друго необходимо, ще си помогнете твърде много и ще си спестите неприятни изненади.

Какво е важно да предвидите при планирането и обзавеждането на кухнята? Съобразете се с основните дейности в помещението, които се групират около три основни работни места - за подготовка на храната, за готвене и за измиване на съдовете.

В зависимост от формата на помещението и архитектурните дадености целта е работните места да се разположат така, че

да се намалят

излишните движения

насам-натам

При подготовката на храната - поставянето на съдовете и обработката на продуктите, е необходим удобен работен плот. Подходящото място се намира между кухненската печка и мивката. Приемливата дължина е 120 cм при стандартната за кухненските шкафове и плотове широчина 60 cм.

При липса на място плотът може да бъде и по-къс, особено когато домакинството е малко. Възможно най-близо до него трябва да се намира и хладилникът, където се съхраняват повечето от хранителните продукти.

Всичко в кухнята се върти около готварската печка. Около нея обаче е добре да има свободни плотове, поне по 30 см за поставяне на съдове и продукти, които се използват по време на готвенето. Ще ви е по-удобно, ако плотът, който се намира откъм по-близката страна за поставяне на съдовете, бъде по-дълъг.

Когато печката

е вградена

в плота, това изискване се постига по-лесно. Точното определяне на мястото за готварската печка трябва да се съобрази и с възможността за монтиране на аспиратор. Повече от желателно е той да има тръба за изхвърляне на засмукания въздух и водни пари извън помещението.

Идва ред на мястото за измиване на съдовете. От двете страни на мивката е добре да има помощни плотове. Още по-добре е, когато самият умивалник има едно или две крила за отцеждане на водата от съдовете.

Изборът на най-различни по форма и изпълнение мивки вече е твърде богат в специализираните магазини и можете да избирате най-подходящите според вашия проект.

Шкафът

под мивката

е подходящ за подреждане на миещи препарати, на кофата за отпадъци, за монтиране на електрически нагревател за течаща вода или за съхраняване на зеленчуци.

Някои модерни умивалници имат и мелачка за смилане на растителни и други отпадъци, което прави възможно изхвърлянето им в канала.

Тъй като при работа в кухнята домакинята непрестанно обхожда тези три центъра, много важно е да са разположени така, че изминаваният път да бъде възможно най-кратък и в максимална степен да се избегнат излишни движения, а необходимите съдове и продукти да бъдат подръка.

При подреждането трябва да се съблюдава естествената последователност на операциите за приготвяне на храната. Като се започне от съхраняването на хранителните продукти, измиването им и термичната обработка.

В практиката са известни

четири основни типа

на подреждане

на местата в кухнята според предназначението им.

- Едностранно разполагане, т.е. в една редица. В този случай всички работни места са подредени по дължината на едната стена на помещението. Тогава най-удобната последователност е първо да има помощен плот, след него кухненска печка, после място за приготвяне на храната, мивка, място за поставяне на съдове и продукти, хладилник и шкафове за продукти.

Над плота за приготвяне на храната, както и над мивката може да се монтират окачени на стената шкафове до тавана. Те обикновено се монтират на височина 50-60 cм над плота на мивката. Подобно подреждане се използва най-вече при дълги и по-тесни помещения.

- Двустранно разполагане. При този начин на подреждане кухненското обзавеждане е разпределено по дължината на двете срещуположни стени на кухнята. Плотът, мивката и печката се разполагат на едната стена, като готварската печка е вдясно. На отсрещната страна се подреждат шкафовете за съхраняване на продуктите.При положение че готварската печка е разделена на плот с котлони, а фурната и грилът са отделно, практично е фурната да се постави между шкафовете на отсрещната страна на височината на очите,

за да се избегне

навеждането

Това е желателно не само при възрастни хора. Удобството ще бъде оценено и от по-младите, защото физическото натоварване при навеждане е неколкократно по-голямо, отколкото при работа в изправено положение.

На същата страна може да се монтират окачени шкафове, да се поставят високи шкафове, а така също и високи хладилници. Плотовете на разположените върху пода шкафове предоставят достатъчно голяма площ за обработка на хранителни продукти, а така също и за поставяне на кухненски машини - кафемашина, тостер и кухненски роботи.

- Г-образно подреждане или разполагане под прав ъгъл. Тогава на едното рамо се поставя печката, а близо до нея, на другото рамо, е добре да е мивката. Помежду им е най-удобното работно място за приготвяне на храната. Това разположение минимизира всекидневно изминавания от домакинята път. То е приложимо при кухненски помещения с квадратна форма.

- П-образното разполагане е разновидност на двустранно разположена кухня чрез напречно свързване и е приложимо,

ако разстоянието

между

срещуположните

стени не е голямо

Когато то е повече от 150 cм, по-добре е трите работни места да бъдат разположени по продължение на дългата стена и на съседната напречна.

При проектирането на кухнята трябва да се съобразите и с мястото на комина например, както и с разположението на наличните електрически контакти, а ако е необходимо - да се изведат и нови.

При разполагане на кухненското обзавеждане трябва да се съобрази посоката на отваряне на вратичките на шкафовете, както и мястото за придвижване между отворената вратичка и мебелите срещу нея.

Пред шкаф с дълбочина 60 cм е наложително да има свободен коридор с минимална широчина около 110 см, за да може човек спокойно да бръкне в шкафа и да мине покрай него при отворена вратичка. Следователно при помещения с широчина, по-малка от 2 м, двустранното подреждане не е подходящо, защото между срещуположно разположените шкафове ще остане коридор с широчина 70 cм, в който двама души не могат да се разминат свободно.

Кухните се обзавеждат с няколко вида шкафове според тяхното местоположение. Шкафовете, поставени върху пода, имат стандартна дълбочина от 60 cм, а височината им обикновено е 86-92 cм. Ширината на поставяните на стените шкафове най-често се подбира в съответствие с широчината на долните.

Стандартната дълбочина за тези шкафове е 30 cм. Те се окачват на височина 50-60 cм над плота. При по-високи помещения може да се разположат допълнителни шкафове за по-рядко използвани съдове и прибори, които да стигате със стълба или покачени на стол.

Шкафовете обаче трябва да бъдат така разположени, че намиращите се в тях уреди, съдове или продукти да бъдат леснодостъпни. Броят на полиците в шкафа определя разстоянието помежду им. За съхраняването на кани, купи или бутилки е необходима минимална височина от 30 cм.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Жанет Нейчева се хвали с връзка с Денис Теофиков Връзката плеймейтки – чалга певци явно се скрепява все повече. Съществен принос в това даде еротичната моделка Жанет Нейчева, която налази детето-чудо на попфолка Денис Теофиков. Жанет се похвали с опасната си близост с Денис, който се прочу с последната си песен, посветена на коронавируса

Мария прецака колежката си Алисия. Дали нарочно или без да иска, остава да гадаем. Звездата на "Пайнер" изпревари топ изпълнителката на конкурентната "Ара мюзик" за дует с един от любимите й партньор - Тони Стораро. Още в началото на март Алисия обяви, че е готова с парчето си с Човека-глас. "Новият ми дует е с Тони Стораро

Бразилската футболната легенда Ривалдо се радва на женски ласки в басейн. Той и половинката му Елиза се натискат във водата. Двамата в момента се намират в Уиндърмиър, Флорида. Под кадъра хубавицата е написала: "Любовен басейн", с което намеква какво е намислила за футболиста под жаркото слънце. "Златната топка" е женен за доста по-младата от него